Planten en bloemen voor bijen; zorg jij ook een beetje mee?

Bijdragen aan het voortbestaan van de bij in Nederland is niet geheel overbodig. De bijen hebben het namelijk zwaar. Bestrijdingsmiddelen zijn daar een van de oorzaken van. Andere oorzaken van de bijensterfte zijn bijvoorbeeld virussen, stress door milieuveranderingen en voedseltekort. Bij dat laatste kunnen ook wij allemaal een handje helpen! Wil jij weten hoe je de bijen kan helpen met planten en bloemen? Lees dan vooral verder want in dit artikel vind je een uitgebreide lijst van de beste bloemen en planten voor bijen en vlinders.

planten en bloemen voor bijen met deze zaadkogels

Wereld bijendag (World Bee Day)

Om de bijen een handje te helpen en bewustwording te laten groeien is Wereld Bijendag in het leven geroepen. Dit jaar is World Bee Day op 20 mei.

Gelukkig worden er naast dit initiatief steeds meer andere initiatieven ontplooid om de bijenpopulatie te helpen. Zo hebben bijvoorbeeld WOLF-Garten en Bloom samen een leuk verjaardagscadeau bedacht. Het Happy Bee Day pakket.

Happy Bee Day pakket

Wil jij een leuk cadeautje versturen aan een planten- en dierenliefhebber? Dan is dit Bee pakket bestaande uit een doosje zaadkogels en een bijpassende verjaardagskaart met plantbare confetti vast een hit. En nog duurzaam ook.

Met de WOLF-Garten zaadkogels trakteer je bijen op zomerse, kleurrijke bloemen waar ze dol op zijn. Bij aankoop van de zaadkogels (€6,99) ontvang je daarnaast ook een originele BLOOM verjaardagskaart met plantbare confetti. Zo heeft de jarige binnen no-time een walhalla aan bloemen en bijen in de tuin of op het balkon. Happy Bee Day!

planten en bloemen voor bijen

De planten en bloemen die je met de zaadkogels kweekt creëren extra leefgebied en voedsel voor onder andere bijen en vlinders die het steeds moeilijker hebben om te overleven. De zaadkogels bevatten een mengsel van één- en meerjarige zomerbloemen die vanaf de vroege zomer tot laat in de herfst steeds nieuwe bloemen voortbrengen en ook het jaar daarna nog zullen verrassen.

Je kan de zaadbommen planten van maart tot juni en na 6 tot 8 weken komen de bommen volop in bloei en kan je genieten van een bloemenzee waar bijen en vlinders ook blij van worden. Je vindt de zaadbommen van WOLF-Garten onder andere bij de Intratuin, Boerenbond en Life&Garden, of je maakt de zaadbommen zelf.

Planten en bloemen voor bijen

En dan nu lijst met planten en bloemen in de tuin waar bijen (en stiekem de vlinders ook) blij van worden. Vaak zijn dit de planten die veel stuifmeel en nectar geven. Planten die je goed in de tuin kan hebben en waarmee je de bijenpopulatie helpt zijn onder andere:

 1. Lavendel (bloeit vanaf juni tot nazomer)
 2. Crocus (bloei in februari en maart)
 3. Campanula (prachtige bodembedekker, bloeit van juni tot september, winterhard)
 4. Vlinderstruik (Buddleja, bloeit in augustus, september en oktober)
 5. Ereprijs (bloeit van mei tot juni)
 6. Kattenkruid (bloeit van mei tot september)
 7. Rode zonnehoed (bloeit van juli tot september)
 8. Marjolein (bloeit van juli tot september)
 9. IJzerhard (bloeit van juni tot oktober)
 10. Guldenroede (bloeit in juli en augustus)
 11. Beemdooievaarsbek (bloeit in juni en juli)
 12. Kogeldistel (bloeit in september en oktober)
 13. Struikheide (bloeit in september en oktober)
 14. Schijnels (bloeit vanaf augustus)
 15. Zeepkruid (bloeit in mei en juni)

Wil je bijen en vlinders blijmaken met de planten en de bloemen in je tuin, zorg er dan voor dat je een mengeling van deze planten en bloemen hebt staan. Liefst ook met verschillende bloeitijden, zodat de bijen ook in het vroege voorjaar aan hun voedsel kunnen komen.

Zo geef je bijen een nog betere overlevingskans

Niet alleen planten en bloemen zijn gunstig voor de bijen. Je kan ook nog andere dingen toepassen om de bijen een betere leefomgeving te geven. Hieronder nog wat extra tips voor je.

Maak een kruidenhoekje met planten voor bijen

Bijen zijn gek op je kruidenhoekje. Plant daarom rozemarijn, tijm, bieslook en salie voor eigen gebruik in je moestuin, maar ook voor de bijen.

Bijenhotel maken

Hang een bijenhotel op

Het woord zegt het alnatuurlijk. Een bijenhotel is bedoelt om de bijen een fijn onderkomen te geven. Wij hebben er zelf ook twee in de tuin hangen. Nog leuker is het misschien wel om dat bijenhotel zelf met je kinderen te maken. Honingbijen maken hun nest in smalle gangetjes, zoals gaatjes in bomen of in de grond en zij leven met hun volk bij elkaar. Andere bijen leven overigens alleen.

Een bijenhotel maak je makkelijk zelf door bijvoorbeeld gaatjes te boren in een groot stuk hout en bamboestokjes van verschillende breedtes naast elkaar te leggen. De laatste moet je dan wel aan de achterkant dicht maken. Hang je bijenhotel lekker in de zon en samen met de planten die je voor de bijen hebt geplant en de bloemen heb je een heerlijke leefomgeving voor ze gemaakt. Oja, en vergeet natuurlijk ook de zaadbommen niet 😉 .

Wil je nog meer weten over het lot van de bijen in Nederland? Neem een kijkje bij de Bijenstichting.

1 gedachte over “Planten en bloemen voor bijen; zorg jij ook een beetje mee?”

 1. Prachtig artikel! De bijen zorgen voor ons (door het bestuiven van bloemen, waardoor wij van vruchten kunnen genieten) zo kunnen wij dan ook eens voor hun zorgen door te planten. En natuurlijk rekening houden met de bijen tijdens bespuitingen als je grootschalig bezig bent. De bijen hebben ook hun vaste tijden wanneer ze naar buiten komen, mischien kan er hiermee rekening worden gehouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven