Planten die weinig licht nodig hebben voor de schaduw plekjes in huis

Ben jij ook zo’n plantenliefhebber? Mijn huis staat best wel vol met groen. Sommige mensen zouden misschien zeggen ’te vol’, maar ik vind het nog steeds geen jungle. Ik zou nog graag op de schaduw plekken in huis wat planten neerzetten die weinig licht nodig hebben. Maar welke planten zijn daar nu geschikt voor? Ik ging op onderzoek uit!

planten die weinig licht nodig hebben

Top 5 planten die weinig licht nodig hebben voor in huis

Om -ook op de plekken waar wat meer schaduw in huis is- planten neer te kunnen zetten, zocht ik uit welke planten weinig licht nodig hebben. Hieronder vind je mijn top 5 favorieten als het gaat om planten die met minder licht toekunnen. Er zijn dus nog meer planten voor in de schaduw, maar dit vind ik de mooiste en deze staan dan ook nog op mijn wensenlijstje. Los van onderstaande top 5 kan je overigens ook gaan voor een mini ecosysteem als je een plant zoekt die niet veel licht nodig heeft.

Calathea White fusion heeft weinig licht nodig als plant

1. Calathea ‘Fusion White’

Calathea’s hebben sowieso minder licht nodig dan ik van andere planten gewend ben. Ik heb al een Calathea in huis, de Medaillon. Die staat ook op een plek waar maar weinig licht komt en die doet het daar prima. Ik vind de Medaillon wel aardig, maar eigenlijk vind ik zelf de Calathea White Fusion nog een stuk mooier. Ik hou van dat frisse wit in deze plant.

De Calathea behoort dus tot de planten die weinig licht nodig hebben, maar heeft daarnaast ook wat andere verzorging nodig. Calathea’s houden namelijk van een hoge luchtvochtigheid.Alleen de Fusion White houdt er weer niet van om gesproeid te worden. Het wit in de plant is namelijk erg gevoelig voor vocht en tocht en wordt snel bruin. Dat is natuurlijk jammer. Maar heb je een klein beetje plantengevoel, dan is dit wel een heel toffe plant om in huis te hebben.

Wist je trouwens dat de Calathea ’s nachts zijn bladeren sluit?

Cactus heeft weinig licht nodig

2. Cactussen behoren ook tot planten die weinig licht nodig hebben

Persoonlijk had ik dit niet echt verwacht, omdat we allemaal wel weten dat een cactus ook in de zon kan. Maar blijkbaar gedijen cactussen dus ook met weinig licht. Dat is goed om te weten! Ik ben zelf een enorme liefhebber van cactussen. Liefst zonder al teveel stekels, maar wel met van die rare vormen. De Cactus Euphorbia is dus wel wat voor mij. Dat is diegene die midden in de foto staat hierboven.

Naast dat deze planten in de schaduw kunnen staan horen ze ook bij de planten die weinig water nodig hebben. Een ideale plant dus voor dummies!

3. De hertshoorn; een fantastisch karakteristieke plant

De hersthoorn kan niet helemaal in de schaduw staan, maar hij houdt zeker niet van direct zonlicht. Een half schaduwplekje is dan ook prima. Momenteel heb ik een kleine hertshoorn en die hangt toch echt op een schaduwplekje en doet het prima. Maar ook al heeft deze plant weinig licht nodig, groeien doet hij niet snel. En ik zou graag nog een grote hertshoorn hangen in een lege hoek in de chillruimte. Vandaar dus dat ook deze hangplant nog op mijn wensenlijstje staat.

Planten die weinig licht nodig hebben; de pannenkoekplant kan wel in de schaduw

4. De pannenkoek; toppertje van de planten die weinig licht nodig hebben

Wie kent hem eigenlijk niet, de pannenkoekplant. Mijn huis staat er inmiddels vol mee, dus deze komt niet meer op mijn wensenlijstje te staan, haha. De Peperomia – zo heet deze plant eigenlijk- is super makkelijk in de verzorging. Hij kan prima in de schaduw staan of in de halfschaduw. Ik heb één pannenkoekplantje in het raamkozijn staan op het zuiden, en dat is de minst mooie van allemaal. Verder heb ik ze ook staan op mijn nachtkastje en dat is echt een schaduwplek. Die ziet er juist heel mooi uit.

Maar laten we vooral even niet vergeten dat de Peperomia zich ontzettend makkelijk voorplant. Je hebt dus heel snel babyplantjes die je kan stekken. Vandaar dat ik me niet heel druk maak om die ene die in het raamkozijn staat 😉 . Mijn mooiste pannenkoekplant zie je op bovenstaande foto, hij is al best groot hè.

Sanseveria is een plant die in de schaduw kan staan

5. Sanseveria heeft ook weinig licht nodig

De Sanseveria is ook een plant die makkelijk op een wat schaduwvollere plek kan staan. Die kom je eigenlijk in alle lijstjes wel tegen. De Sanseveria is ook weer een heel makkelijke plant die niet veel water nodig heeft. En hij hoort dus ook bij de planten die weinig licht nodig hebben. Heb je dus ergens nog een plek in de schaduw waar je graag wat groen neer zet? Dan is een (grote) sanseveria een uitstekende keus!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven