Planten die weinig water nodig hebben (dus met hoge overlevingskans)

Er is weinig dat je huis zo opfleurt als een vrolijk kind óf een vrolijke portie groen. Of je nu houdt van een strak interieur of een gezellige mengelmoes: een plant (of bos bloemen) staat mooi in ieder huis. Tenminste… Als je niet vergeet om ze af en toe te verzorgen. Planten die weinig water nodig hebben zijn bij mij in huis meer dan welkom. Anders is het zo over met die gezelligheid. Loopt het daar bij jou ook wel eens mis? Dan hebben we een heel praktisch lijstje voor je samengesteld. Namelijk van planten die weinig water nodig hebben. Kan het daar in ieder geval niet meer fout gaan!

planten die weining water nodig hebben
Stockfoto van planten door Followtheflow

Geen groene vingers nodig met deze planten die weinig water nodig hebben

Bijna iedereen kan wel genieten van groen in huis. Maar ja, we bezitten niet allemaal een stel groene vingers. Toch zijn er genoeg planten die je in huis kan hebben zonder dat ze moeilijk zijn om te verzorgen. Wat denk je bijvoorbeeld van zo’n plant in fles? Enne, nog een tip waarvan je planten sowieso zullen opfleuren: scoor een luchtbevochtiger.

Of ga in ieder geval voor planten die weinig water nodig hebben! Dan is het niet zo erg als je het een keertje vergeet. Zorg verder dat je planten op de juiste plek staan. En heb je katten in huis? Check dan deze niet giftige planten voor katten. Heeft de plant veel zon nodig, of staat ‘ie nou juist liever niet in direct zonlicht? Tenslotte is het slim om je planten ook af en toe te verpotten. Wat verse aarde erbij, en dan kunnen ze er voorlopig wel weer tegen! Benieuwd welke planten weinig water nodig hebben? Een cactus kon je zelf vast nog wel bedenken… Maar je hoeft echt niet per se voor zo’n stekelig ding te gaan als je een makkelijke plant zoekt. Bekijk onderstaand lijstje maar eens!

Planten die weinig water nodig hebben

Ze zijn er in vele soorten en maten, en er is een dikke kans dat ze het zelfs bij jou thuis zullen overleven! Planten die weinig water hebben zijn er meer dan genoeg.

Planten die weinig water nodig hebben

1. De cactus

Bij een cactus denk je vast meteen aan scherpe prikkers en lange doorns. Maar dat hoeft niet! Er zijn ook een heleboel soorten waar geen stekels aan komen. En zeker wanneer de cactus in bloei staat, kan het een echte blikvanger worden! Mooi meegenomen: de kans dat hij gaat bloeien is bij de cactus alleen maar groter als ‘ie een beetje verwaarloosd wordt. Nu ben ik daar redelijk goed in, vandaar ook dat bovenstaande plant die weinig water nodig heeft inmiddels een plekkie in mijn huis heeft.

De Aloe vera is een plantje wat niet veel water nodig heeft

2. Aloë Vera

Aloë Vera ken je ongetwijfeld wel van je verzorgingsproducten. Maar wist je dat het ook een mooie én heel gemakkelijke plant is?

De Aloë Vera groeit van nature in droge gebieden en is dus een mooi voorbeeld van planten die weinig water nodig hebben. De plant kan trouwens hartstikke groot worden! Als je hem maar niet teveel water geeft… De Aloë hoort trouwens bij een nog veel grotere familie van makkelijke planten. Kijk hieronder maar eens.

3. Vetplanten zijn ook planten die weining water nodig hebben

De Aloë Vera van hierboven is eigenlijk onderdeel van een nog veel grotere familie ‘makkelijke planten’. Namelijk de familie vetplant! Mocht de vorm van de Aloë je nou niet zo aanspreken, dan is er nog veel meer keus als je op zoek bent naar planten die weinig water nodig hebben.

4. Varens

Bij een varen denk je misschien meteen aan een buitenplant, maar deze plant kan ook prima binnen. Zet hem binnen niet in de volle zon en geef ook vooral niet te veel water. Was voor mij een eye opener want ik dacht dus dat deze plant niet hoorde bij planten die weinig water nodig hebben.

Met een paar Dracaena’s in huis waan je je direct in de jungle. En het voordeel is dat ze nou niet bepaald een tropische regenbui nodig hebben om in leven te blijven.

Varens zijn er trouwens ook weer in allerlei soorten en maten; er is dus vast wel een type dat bij jouw interieur past! En de planten zijn zowel geschikt om neer te zetten als om als hangplant te gebruiken. Variatie genoeg dus, met de varens!

5. Dracaena

Ook voor deze plant geldt dat ‘ie eerder doodgaat door te veel, dan door te weinig water. De Dracaena houdt trouwens ook niet van direct zonlicht dus hou daar rekening mee als je deze in je woonkamer zet.

6. Zamioculcas

De Zamioculcas is een razend populaire kamerplanten. De reden? Waarschijnlijk is dit dé kampioen als het gaat om planten die weinig water nodig hebben. Zelfs tijdens een hittegolf is één keer per week water geven genoeg. Moet lukken, toch?

Om je plant zo mooi mogelijk te houden moet je hem af en toe naar het licht draaien. Daar groeit deze zonaanbidder namelijk naartoe. En verder is het vooral aan kwestie van niet te veel water geven van deze planten!

7. Sanseveria

Nog zo’n plant die heel weinig water nodig heeft en nog een karakteristiek plantje ook, de Sanseveria. Deze plant kan op een lichte plek of in de halfschaduw, maar ook direct zonlicht kan hij tegen. In het voorjaar en de zomer heeft deze plant wat meer water nodig maar in het najaar en de winter heel weinig.

Vergeet je zelf nu nog water te geven? Denk dan eens aan een automatisch watergeefsysteem

Eerlijke planten shoppen

Ben je om en zoek je ook een paar planten die weinig water nodig hebben? Let dan bij je aankoop ook op hetvolgende. Als je planten gaat shoppen denk je misschien groen bezig te zijn… Maar dat valt soms vies tegen. Wist je dat de sierteeltsector allesbehalve duurzaam is? En dat voelt voor mij, als liefhebber van groen, dan weer niet goed.

Vind jij niet alleen de plant trends belangrijk en wil je niet alleen je huis groen hebben, maar de wereld ook? Shop je planten dan bij een duurzaam tuincentrum. Bij Fair Flora bijvoorbeeld scoor je planten en bloemen met een eerlijke achtergrond.

Fair Flora: groen met een groen verhaal

Waarom zitten er eigenlijk plastic potten om onze planten? En hoe duurzaam is het productieproces van ons groen? Dat zijn vragen die ze stellen bij Fair Flora. Hier proberen ze uit man en macht om onze kamerplanten echt duurzaam te produceren.

Daarbij wordt gekeken naar alle aspecten van het productieproces. Kunnen er bijvoorbeeld materialen hergebruikt worden? Of kunnen sommige werknemers wellicht met de fiets naar het werk komen? Alles wordt tot in de puntjes uitgedacht om een zo duurzaam mogelijk product op de markt te brengen. Zo is zelfs het labeltje aan je plant te recyclen: het bevat vleermuizenmest en is te gebruiken als plantenvoeding.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven