Planten verzorgen voor dummies: in dit boek vind je alle informatie

Het idee lijkt altijd zo leuk. Je staat bij het tuincentrum en je oog valt op de kamerplanten. Je weet meteen waar je deze plant zal gaan neerzetten en hoe fan-tas-tisch die je interieur zal opleuken. Tot een paar weken later je nieuwe aanwinst slap en dood de sfeer alsnog staat te verpesten. Planten verzorgen lijkt misschien wel makkelijk, maar is dat niet in alle gevallen. Maar met dit boek kom je een heel eind.

Honden en zelfs kinderen weet je in leven te houden. Waarom geldt dat dan niet voor zoiets simpels als een plant? In dit blog lees je tips waarmee jouw planten gewoon groen blíjven. Ook als je zelf nou niet bepaald groene vingers hebt.

Planten in huis zijn gezond, maar dat verzorgen…

Dat groentes gezond waren wist je waarschijnlijk al. Maar ander groen in huis is ook gezond; je planten! Planten verbeteren de luchtkwaliteit. Maar er is bijvoorbeeld ook aangetoond dat kantoormedewerkers een stuk productiever zijn als er planten in de werkruimte staan! Tijd voor een plant op het nachtkastje van manlief, zou ik zeggen 😉 .

Van planten krijg je dus echt wel wat terug. Maar je moet er ook wat instoppen, anders kan je ze net zo goed meteen een enkeltje naar de groenbak geven. De vraag is alleen: wat hebben planten dan precies nodig?

Het lijkt een eitje om planten te verzorgen, maar je bent niet de enige bij wie zelfs een cactus nog dood gaat. Daarom hebben we wat verzorgingstips voor je planten op een rijtje gezet. Zo kan je er maandenlang van genieten. En wil dat niet lukken? Dan kan je altijd nog een mini ecosysteem aanschaffen!

Tips voor het verzorgen van je planten uit dit boek

Ten eerste moet je je afvragen of je eigenlijk wel zin hebt om veel tijd kwijt te zijn aan de verzorging van planten. En afgezien van wat je graag wilt; ga je er ook echt de tijd voor nemen? Er zit namelijk wel degelijk een verschil in hoeveel verzorging planten nodig hebben.

Bedenk dus voor je een impulsieve aankoop doet in het tuincentrum, welke planten eigenlijk goed bij jou passen.

Wat voor plant past bij jou?

Ga bijvoorbeeld voor een plant die weinig water nodig heeft, als de kans groot is dat je er na 1 week niet meer zo vaak aan denkt om te gaan gieteren! Heb je huisdieren? Let dan goed op dat je geen giftige plant in huis haalt.

Ook is het slim om te kijken naar waar je de plantenpot wil gaan neerzetten. Sommige planten hebben veel licht nodig, andere kunnen juist niet tegen direct zonlicht. Zo zie je maar weer dat planten verzorgen een stuk gemakkelijker wordt als je van tevoren je huiswerk hebt gedaan!

Tip: scoor ook een luchtbevochtiger. Dat is niet alleen gezonder voor je planten, maar ook voor jou.

Planten verzorgen? Doe je huiswerk!

Heb jij wel eens de ‘bijsluiter’ van je plant gelezen? Of gooi je dat kaartje altijd direct in de vuilnisbak? Normaal sla ik gebruiksaanwijzingen ook meestal over, maar als je een plant in huis haalt is het geen overbodige luxe om even te checken welke omstandigheden de plant fijn vindt.

Nog meer inlezen? Dan hebben we nog een goede groene tip voor je: het boek Stek je Plant van Iris van Vliet. Oftewel: Mama Botanica. Zij begon ooit een plantenasiel en is nu een heuse plantenblogger, hoe geinig is dat.

Stek je Plant door Iris van Vliet

Of je nu een beginnende planteneigenaar bent of al jaren ficussen loopt te stekken: Stek je Plant is een hele fijne gids voor wie graag (nieuwe) planten wil uitproberen. Iris van Vliet legt duidelijk de basisbeginselen uit – wat hebben planten nodig en waarin verschillen ze in het verzorgen?

Ook leer je wanneer je moet verpotten, en hoe je verschillende soorten planten kan stekken. Want dan heb je het helemaal voor elkaar als kweker, en ‘maak’ je gewoon je nieuwe planten zelf.

Hier lees je meer informatie

In samenwerking met Intratuin is er een ietwat beknoptere versie van dit boek uit, en daar mogen wij een exemplaar van weggeven. Wil jij graag beter voor je planten zorgen, doe dan mee met deze winactie.

Cursus planten verzorgen

Vind je het lastig om de verzorgen van planten in je vingers te krijgen en volg je liever een cursus dan dat je een boek hierover leest? Met deze online lessen hebben je in een handomdraai groene vingers! Ook al ben je er niet mee geboren 😉 . En dat is fijn, want planten in huis voor je gezondheid is altijd een goed idee!

De groenexperts van Intratuin hebben hun jarenlange ervaring met alles dat groeit en bloeit in de nieuwe gratis online plantencursus ‘Meer verstand van je kamerplant’ gebundeld. De snelcursus stoomt je, op individuele basis, in 6 lessen klaar tot de beste versie van je plantverzorgende zelf en werkt op basis van het vraag-antwoord principe.

Om de dag ontvang je een nieuwe les in je mail, met daarin concrete tips en een informerende video. Na deze snelcursus weet je exact hoeveel water, licht en voeding je planten nodig hebben, hoe je moet stekken en of je moet snoeien en besproeien.

 

56 gedachten over “Planten verzorgen voor dummies: in dit boek vind je alle informatie”

 1. Heb nu een zebraplant die het niet zo goed doet, dus daar Zou ik graag wat hulp en informatie over hebben.

 2. Avatar foto
  Sandra Benedick Elzinga

  Ik heb een groep op fb “Moestuinen Voor de minima” en extra informatie is altijd welkom

 3. Ik zoek een plant die je niet hoeft te verzorgen. Of bijna niet. Misschien ga ik er met dit boek nog wel wat van maken ooit.

 4. Ik wil graag wat meer weten over de planten die met de wortels in het water kunnen en welke te stekken zijn. Ik ben net begonnen met stekken en wil dit graag verder uitbreiden. Daarvoor zou dit boek echt een uitkomst zijn. En hoe ik ze verder kan verzorgen als ik ze in aarde zet.

 5. Leuke actie. Ik zou graag tips willen over snoeien en de hoeveelheid water/voeding. Dan kan ik ook andere planten dan cactussen in huis hebben 😉

 6. Mijn planten gingen altijd dood. Omdat ze er zielig bij stonden gaf ik ze water, en water en water…. ik had niet in de gaten dat ik ze veel teveel water gaf. Ik kan zeker tips gebruiken.

 7. De orchidee, binnen 2 weken vallen bij mij alle bloemen eraf en hou ik alleen een kale stengel over. Keer op keer probeer ik het weer… 🙁

 8. Leuke winactie, ik doe graag mee! Een plant die op mijn wishlist staat is de stromanthe triostar. Deze heeft mooie bijzondere bladeren met een licht roze/rode tint, super mooi ? Voor de rest vind ik het lastig om geschikte planten te vinden voor in mijn kamer vanwege de lastige lichtinval 🙁 maar oh oh wat zijn er toch mooie planten op de wereld!

 9. de titel zegt het al, planten zijn gezond alleen het verzorgen….
  ik zou graag een palm willen in mijn woonkamer, tips zijn welkom

 10. Avatar foto
  Anneliese de Waal

  Alle groene planten daar kan ik niet mee om gaan, zou ik graag in huis willen, ik heb nu alleen cactussen ?? Groetjes Anneliese

 11. Een palm? Tenminste, volgens mij is het een palm die hier in de hoek van de kamer aan het overleven is. Dus kom maar op met dat boek zodat ik hopelijk deze plant nog kan redden!

 12. Avatar foto
  Ivonne vogelsangs

  Hmmms.. ik ben sowieso niet zo goed met planten in huis…toevallig vanmiddag nog 3 nieuwe gekocht voor vervanging van 3 plantjes.. boek zeer welkom!

 13. De gatenplant vind ik prachtig,vooral die hele grote. Maar bij mij gaat alles snel dood dus een dure grap.
  Benieuwd naar het boek voor de tips om mijn planten langer in leven te houden

 14. Met een druk gezinsleven krijgen onze plantjes niet altijd de liefde en zorg die ze verdienen. Hopelijk kan ik hier met behulp van dit boek verandering in brengen! Lijkt me heel leuk!

 15. Ik vind de gatenplant (Monstera Deliciosa) heel erg mooi en maak graag kans op dit handige boek om meer over de verzorging van planten te weten te komen.

 16. Al minstens 10 keer heb ik een orchidee gekocht. Helaas leggen ze allemaal het loodje. Ik weet niet wat ik verkeerd doe. Zou graag eens een mooi bloeiende orchidee in huis hebben die ook nog een tweede keer bloeit.

  1. Hi José, jij bent de winnaar van deze actie. We mailen je even zodat je je adresgegevens door kan geven en we het boek op kunnen sturen naar je. Wie weet gaat het verzorgen van planten (met name de orchidee) dan beter 😉

 17. Ik vind de lepelplant geweldig, dit zou voor schonere lucht zorgen, en hoeft maar af en toe water. Nou hij gaat nog steeds heel erg dood, elke keer weer. Ik heb ditboek echt nodig, want zo makkelijk is het niet om een plant in leven te houden.

 18. Ophet moment heb ik alleen een cactus staan, want andere planten overleven mij niet 😉 dus zou graag leren hoe het moet, want vind mooie grote planten met grote bladeren wel gaaf.

 19. Avatar foto
  Suzanne Hin (Sue Hin op Facebook)

  Ik ben zo ontzettend slecht in het verzorgen van planten; of ze krijgen teveel water of te weinig. Het wordt tijd om mij er meer in te gaan verdiepen, want het liefst heb ik een woonkamer vol met planten om me heen. De pannenkoekenplant vind ik ontzettend leuk en zo’n plant terrarium zou ik ook fantastisch vinden.

 20. Ik heb een stekje van een pannekoekplantje gekregen, af en toe komt er een nieuw blaadje maar echt lekker groeien doet het nog niet 😉 help?

 21. Wat een leuk boek! Mijn vingers zijn helaas niet zo groen, maar ik vind planten echt super fijn om om me heen te hebben. Het liefst zou ik een mooie bananenplant goed kunnen verzorgen. Ook citrusplanten vind ik echt heel mooi. Haha, ik vind de fruitplanten dus heel interessant. Geen idee hoe ik ze mooi en gezond kan laten groeien. Lijkt me een hele uitdaging, maar misschien met hulp uit het boek zou het kunnen lukken. ?

 22. Orchideeën, ik vind ze zo mooi maar ik vermoord ze telkens. En iedereen maar zeggen dat ze zooooooo makkelijk zijn. Nou ik houd het nou wel bij mijn woestijnrozen en aloë Vera die doen het wel. Maar ja die zijn niet zo veeleisend, dus dat boek zou een informatief leuk kado zijn!

 23. Avatar foto
  francina Brouwer

  Een strelitzia staat bovenaan mijn wensenlijstje, aangezien ik bijna 40 word, ga ik mezelf dan ook eindelijk verwennen met deze schoonheid en dan maar hopen dat hij heel lang bij mij mag blijven!

 24. Ik heb al een twee keer een olifantspoot in huis gehad maar beiden keren niet langer dan een enkel jaar goed kunnen houden. Maar ook met andere planten gaat het soms mis. Ik probeer dan nog wel eens van plek te wisselen. Soms gaat dat goed. Vorig jaar een plant die het beneden (vrij donker)niet goed deed naar de eerste etage verhuisd waar het wel licht is. Daar doet die het weer goed. Ik heb ook een paar planten staan die denk ik naar een grotere pot toe moeten. Van zo’n boek kan ik alleen wijzer worden, dus ik maak graag kans.

 25. Avatar foto
  Miranda Taling

  Een palm. Blad wordt bruin, groeit 1 kant op en uiteindelijk….? Graag wil ik ook tips over stekken. Zo leuk om te doen!?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven