Waarom zou je een plantenbak voor buiten gebruiken?

Ik kan me voorstellen dat je – als je een tuin hebt- jezelf afvraagt waarom je überhaupt een plantenbak voor buiten zou willen gebruiken. Toch zijn daar verschillende redenen voor te bedenken. Ik neem je dan ook graag even mee in de wereld van de plantenbakken voor buiten. Welke mogelijkheden zijn er qua materiaal bijvoorbeeld? En waarom zou je voor die specifieke kiezen? Ga je voor een plantenbak mét bodem, of kies je er eentje zonder bodem? En wil je een ronde, of juist langwerpige plantenbakken voor buiten?

Waarom zou je buiten werken met plantenbakken?

Zoals gezegd zijn daar verschillende redenen voor te bedenken. Wil je bijvoorbeeld voorkomen dat planten gaan overwoekeren in de tuin? Of heb je een balkon en kun je dus geen planten in de grond zetten? Dan zijn plantenbakken een echte uitkomst! Potten en bakken zijn bovendien ideaal als je houdt van een beetje afwisseling. Je kan ze eenvoudig verplaatsen en zo je tuin veranderen of je terras naar wens aanpassen. Maar een plantenbak voor buiten kan je ook inzetten als eyecatcher in je gazon. Of als scheiding tussen je gazon en het gras.

Hieronder staan 5 soorten plantenbakken van verschillende materialen voor je op een rij die je buiten kan gebruiken. Lees alle voordelen en eigenschappen maar eens door en ontdek welke plantenbak het beste past bij jouw tuin of balkon.

plantenbak voor buiten, van welk materiaal kies je die?

Plantenbak voor buiten; deze materialen kan je in kiezen

1. Polyester plantenbak

Polyester plantenbakken zijn verkrijgbaar in veel vormen en stijlen. Het materiaal is erg stevig, vorstbestendig en gemakkelijk in onderhoud. Twee keer paar jaar schoonmaken is al voldoende. Dit maakt het een goede toevoeging aan een onderhoudsvriendelijke gezinstuin. Je hoeft de bakken in de winter niet naar binnen te halen. En ook de felle zonnestralen in de zomer zijn geen probleem. Plantenbakken van polyester verkleuren namelijk niet.

Eigenlijk is een plantenbak van dit materiaal voor buiten echt ideaal. Je kan volop combineren en er is geen reden (materiaaltechnisch gezien) dat je geen plantenbak van polyester zou gebruiken. Wel is het zo dat een redelijk grote bak van polyester best prijzig kan worden. Maar hé, als je je bedenkt dat je daar dan een leven lang mee kan doen, dan is het weer niet heel duur natuurlijk.

2. Polymeerbeton plantenbak

Ben je op zoek naar een plantenbak voor in jouw stoere of industriële tuin? Kijk dan eens naar polymeerbeton plantenbakken voor buiten. Het materiaal is een stuk zwaarder dan bijvoorbeeld polyester bakken. Dit kan zowel een voordeel als een nadeel zijn. De plantenbakken zijn lastiger te verplaatsen, maar blijven daarentegen tijdens stormen en zware windstoten wel steviger staan. Daarnaast heeft het beton een gladde structuur, waardoor vuil er niet snel aan kan hechten. Polymeerbeton bakken zijn dus onderhoudsvrij.

Temperatuursverschillen, vorst en zon zijn voor de polymeerbeton plantenbak voor buiten geen probleem. Ze zijn ontzettend sterk en je ziet ze daardoor niet alleen bij particulieren in de tuin, maar bijvoorbeeld ook op bedrijventerreinen.

3. Aluminium plantenbak

Aluminium heeft juist een hele luxueuze uitstraling. Je kunt de plantenbakken gemakkelijk verplaatsen en schoonspuiten met water. Het is mogelijk om meerdere aluminium bakken aan elkaar te koppelen. Ga alleen niet zelf aan de slag met een boormachine. Dit kan het materiaal beschadigen en de levensduur verkorten.

Normaal gesproken wordt een aluminium plantenbak voor buiten voorzien van een poedercoating in een bepaalde kleur. Het grote voordeel van deze bakken is dat je ze dus ook in een kleur naar wens kunt laten spuiten. Heb jij een afwijkende kleur die je in je tuin wilt laten terugkomen, dan is deze plantenbak voor buiten écht iets voor jou.

4. Cortenstaal plantenbak

Een cortenstaal plantenbak oogt heel stoer en robuust. Dit komt door de roestbruine kleur die tijdens het natuurlijke roestproces ontstaat. Het is eventueel mogelijk om dit roestproces te verstellen. Let wel op dat de plantenbak tijdens dit proces roestwater kan afgeven.

Cortenstaal is nog steeds een graag gezien materiaal. Niet alleen voor een plantenbak buiten, maar ook voor bijvoorbeeld langwerpige houtopslag. Wij hebben zelf overigens een cortenstalen houtopslag met honinggraat. Ook heel bijzonder.

5. Verzinkt staal plantenbak

In tegenstelling tot cortenstaal, zal een plantenbak van verzinkt staal niet gaan roesten. Dit komt door de zinklaag die om de stalen bak is aangebracht. Het staal wordt hiervoor in een heet bad van zink gedompeld. Deze extra laag zorgt ervoor dat het materiaal bestand is tegen allerlei weersinvloeden. Als de bak nog nieuw is, kan het aan het begin wat meer glimmen.

Welke spreekt jou het meeste aan?

plantenbak voor buiten

Langwerpige plantenbakken voor buiten of ronde?

Kies je voor langwerpige plantenbakken voor buiten of ga je voor de ronde variant? Vaak heeft dat ook weer te maken met de rest van je tuininrichting. Wil je een strakke tuin met een moderne uitstraling dan is een langwerpige een goed idee. Ga je juist voor een meer landelijke uitstraling met organische materialen dan is een ronde plantenbak voor buiten een goed idee.

Inspiratie voor bijzondere bakken in je tuin

Los van de standaard bakken die je zo in de winkel kan kopen kan je naturlijk ook allerlei materialen hergebruiken voor bijzondere bakken. Wat vind je van onderstaande ideeën?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven