Plastic in verzorgingsproducten komt vaker voor dan je denkt; smeer veilig!

Scrubben met micro plastic. Het nieuwe vissenvoer? Ja, je leest het goed. Tegenwoordig kunnen vissen zich tegoed doen aan een nieuwe delicatesse: minuscule plastic deeltjes, oftewel polyethyleen. Deze kunststof wordt door veel cosmeticafabrikanten verwerkt. Plastic in verzorgingsproducten komt vaker voor dan je denkt. In scrubs en peelings waar nietsvermoedende consumenten hun huid mee verwennen onder de douche. Maar wat hebben vissen hier mee te maken? Die zwemmen toch niet in onze douchebak?

Lees ook: Een peeling of scrub; wat is nou eigenlijk het verschil?

Plastic in verzorgingsproducten (en dus in het milieu)

Even een stukje techniek. Polyethyleen is afkomstig van aardolie waaruit petroleum wordt gewonnen. Door sterke verhitting hiervan komt etheen vrij. Dit wordt in de fabriek omgezet in polyetheen of polyethyleen, een kunststof die in harde en zachte varianten beschikbaar is. Op zich is polyethyleen goed recyclebaar en komen er bij de fabricage relatief weinig schadelijke stoffen vrij.

Tot zover het technische gedeelte, want we weten nog steeds niet hoe het met de vissen zit. En wat hebben wij hier als consument mee te maken? Kan al dat plastic in verzorgingsproducten echt geen kwaad voor ons? Ik kan het me nauwelijks voorstellen.

De gevaren

Polyethyleen mag dan goed recyclebaar zijn, de polyethyleen deeltjes die verwerkt worden in verzorgingsproducten zijn zo ontzettend klein, dat ze via ons doucheputje dwars door alle zuiveringssystemen heen gaan om vervolgens in de oceaan te belanden. Voer dus voor vissen, die de plastic bolletjes aanzien voor lekkere soepballetjes.

Gelukkig is Stichting De Noordzee een campagne gestart om consumenten bewust te maken van dit probleem. De stichting heeft producenten van verzorgingsproducten met polyethyleen gevraagd om alle plastic deeltjes te vervangen door milieuvriendelijke alternatieven. Maar dit heeft tijd nodig.

Zolang nog niet al het plastic is vervangen kun je als consument helpen om het probleem van het polyethyleen vissenvoer aan te pakken. Ten eerste kun je het etiket van je favoriete scrub of peeling controleren op de volgende termen: Polyethyleen (PE), Polypropylene (PP) en Polyethyleen terephtalate (PET). Ook kun je de lijst die de stichting heeft opgesteld met producten waar plastic in zit raadplegen, deze producten bannen uit je badkamer en vervangen door milieuvriendelijke alternatieven.

Veilig smeren

En deze alternatieven zijn er volop! Plastic in verzorgingsproducten, da’s toch nergens voor nodig? Nee, inderdaad. Cosmeticamerken die bewust met het milieu omgaan verwerken in scrubs bijvoorbeeld zand, zoutkorrels of kokosnoot. En in de Bedouin Beauty creamy face & body scrub van RS Natural Cosmetics wordt gebruik gemaakt van heel fijne jojobawaskorrels. Deze zijn niet alleen lief voor het milieu maar ook voor je huid, omdat ze in tegenstelling tot sommige andere iets grovere scrubdeeltjes niet krassen. Deze scrub is daarmee niet alleen heel geschikt voor het lichaam, maar ook voor het gezicht. En hij is heerlijk verzorgend door de hoge concentraties arganolie, shea boter en jojoba olie. Lief dus voor jou én de vissen!

Op de website van RS Natural Cosmetics kun je meer lezen over de Bedouin Beauty creamy face & body scrub. Je kunt hier ook doorklikken naar de pagina van Stichting De Noordzee waar je een petitie kunt tekenen tegen het gebruik van micro plastic in cosmetica. Doen!

Shoppen met korting

Zit jij ook niet te wachten op plastic in verzorgingsproducten? Shop dan veilige producten. Enne, wil je daar soms een fijne korting bij 😉 ? Lezeressen van dit artikel krijgen t/m 23 november 10% korting op hun bestelling van de Bedouin Beauty creamy face & body scrub van RS Natural Cosmetics (100ml en 200ml). Vul daarvoor code MP3011 in tijdens het bestelproces.

Let op: deze kortingsactie is afgelopen.

Lees ook: Zeg vaarwel tegen je alluminiumfolie en plasticverpakkingen met Bee’s wrap

Artikelen die algemeen zijn, of ingezonden zijn door lezers van ons, maar niet door een vaste blogger, die staan verzameld onder 'MamsatWork'.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top