Plezier als basis voor creativiteit en daadkracht

Soms gaat alles vanzelf…

Soms word ik ’s ochtends wakker en voel als eerste de heerlijke warmte onder de deken.  Mijn lichaam duikt langzaam en verkwikt op uit deze zee van behagen. Terwijl ik de gordijnen opentrek, laat ik mijn blik even meegaan met de wolken in het ochtendlicht. Ik geniet ervan hoe de eerste slok thee mijn mond en lippen prikkelt. Op zo’n dag gaat vaak alles vanzelf. Bij mijn afspraken kom en ga ik op tijd, vind de juiste woorden op het juiste moment, doe de dingen die er echt toe doen en pieker er vooral niet over wat allemaal niet gedaan is. Als er een tegenvaller is, erger ik me even en ga dan ontspannen verder.

Heb je je tevredenheid in de hand?

Natuurlijk is niet iedere dag dezelfde. Soms voel je je blij en ontspannen en soms ben je moe of chagrijnig. Als je je stemming wilt controleren en nooit eens knorrig mag zijn van jezelf, kom je in een kramp, en dat leidt zeker niet tot meer tevredenheid. En toch zijn er simpele oefeningen waarmee je jezelf uit kunt nodigen om vaker eens van weldaad in je lichaam te genieten. Het beleven van plezier in je lijf is geen luxe. Het is broodnodig juist in moeilijke tijden. Het verlies van plezier is niet voor niets de eerste stap naar overspannenheid en burnout. Plezier is onze basis, de “grond” waarin niet alleen creativiteit, maar ook intuïtie, vertrouwen en volharding groeien. Je wordt dus niet alleen blijer door meer te genieten, maar ook scherper als ondernemer en professional.

Hoe verlies je je plezier en wat is het effect hiervan?

Zodra we ons in het nauw voelen, bijvoorbeeld door financiële zorgen of hoge werkdruk, ontnemen we onszelf gauw het genieten. Alsof het leven dan niet moeilijk genoeg is, sta je je dan ineens niet meer toe om diep te ademen, om te luisteren naar de regen die tegen je raam rikt, of te smullen van aardbeien. Je duikt weg en werkt aan een toekomst waarin je je ooit weer veilig en ontspannen zult voelen, om dan te kunnen genieten. Maar intussen word je gespannen en prikkelbaar, omdat je lijf “ondervoed” is. Het is duidelijk dat je, als je hongerig bent, niet goed kunt werken. Je denkt alleen maar aan eten. Je aandacht schiet alle kanten op, je voelt je gejaagd en draaierig in je hoofd. Je hebt geen focus, kunt geen prioriteiten stellen.

Wat gebeurt er door meer plezier toe te laten?

Bij ieder moment van plezier valt je hoofd even stil, je bént er gewoon zonder almaar door te gaan. Daardoor kunnen de kleine dingen waar je anders aan voorbij loopt je lichaam en je ziel voeden. Je voelt je met ieder moment van genot iets minder “hongerig”. Je lijf komt daardoor tot rust en je kunt je steeds meer openstellen voor wat er op een gegeven moment te doen of te laten is. Je hoeft niet meer zo veel over je prioriteiten na te denken, maar ervaart dat je op een moeiteloze manier gefocust bent. De beste voorwaarde om je bedrijf of project een boost te geven!

Natuurlijk is succes niet volledig maakbaar. Er zijn tijden van voorspoed en van tegenspoed en daar heb je maar voor een deel invloed op. Maar het is wel mogelijk om je eigen voorspoed niet in de weg te staan. En dat doe je op ieder moment dat je plezierige sensaties in je lichaam opzoekt. Daardoor worden je doelen niet onbelangrijk, maar wel minder belangrijk, want je bent NU al tevreden. Daardoor kun je op een ontspannen manier aan je succes werken.  En bij tegenspoed helpt genieten om steeds weer ontspanning en vertrouwen te vinden.

Jezelf momenten van genot cadeau geven

De eerste stap om meer genot te ervaren is om jezelf uit te nodigen om drie keer per dag een moment lang met volle aanwezigheid te doen wat je doet. Daarmee geef je jezelf een cadeau, namelijk een ogenblik van plezier. Een hap van je boterham nemen en deze echt proeven, de deur op slot doen terwijl je de beweging van pols voelt en het koele metal tussen je vingers. Naar je auto lopen en het contact van je voeten met de grond waarnemen. Sta jezelf toe om daarna weer het automatisme in te glijden. Verlang niet van jezelf om op ieder moment volledig aanwezig te zijn – dit is onmogelijk. Door iets van jezelf te eisen wat onrealistisch is, word je krampachtig en daardoor geniet je juist NIET.

Een paar momenten van aanwezigheid zijn genoeg, er gebeurt daardoor iets met je: er ontstaat een opening, een verzachting, waardoor je lichaam zich vanzelf steeds meer plezierige sensaties waar en op kan nemen. Je lichaam, een keer op gang gebracht, is zo blij met het genieten dat het vanzelf iedere kans ervoor gaat pakken. Het zal dus vast niet bij drie momenten van plezier blijven!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top