PMS, het premenstrueel syndroom, hoe ervaar je dat in de praktijk?

Premenstrueel Syndroom, PMS, is voor sommigen een fabel maar voor velen een feit. Veel vrouwen hebben er last van. Sommige vrouwen hebben vooral lichamelijke klachten (krampen, buikpijn, rugpijn, opgezette borsten). Andere vrouwen vooral emotionele klachten (vreetbuien, emotioneel, geïrriteerd).

Eerst even de theorie… wat is PMS?

Zoals gezegd staat PMS voor Premenstrueel Syndroom. Bij vrouwen gaat er dan direct een lampje branden. Mannen daarentegen weten vaak niet wat PMS is. Heb je er last van en vraagt je man wat ‘het’ is? Geef dan de uitleg van Thuisarts.nl

Bij het premenstrueel syndroom (PMS) heeft u psychische en lichamelijke klachten die afhankelijk zijn van uw menstruatiecyclus. Deze beginnen vaak in de 3e week van uw cyclus en verdwijnen weer als u ongesteld wordt. De klachten zijn vervolgens weer minimaal een week weg.

Het bijzondere is dat PMS zich voornamelijk voordoet bij vrouwen in de leeftijd van 35-45 jaar. Het is duidelijk dat PMS zich écht in de cyclus van de menstruatie telkens weer laat terugzien. Vandaar het vermoeden dat het een hormonaal dingetje is. Daarentegen blijken er geen extra hormonen vindbaar in het bloed van vrouwen die last hebben van PMS, wat eerder nog duidt op een overgevoeligheid van die hormonen.

In de puberteit, tijdens de zwangerschap en na de overgang hebben vrouwen geen last van PMS.

Welke PMS klachten zijn er bekend?

Hierboven heb ik er al een aantal van beschreven. De klachten die zich bij PMS voordoen zijn per vrouw verschillend. Ook de intensiteit verschilt per vrouw. Wat wel overduidelijk is, is dat PMS klachten als sneeuw voor de zon verdwijnen als je menstruatie weer begint. Als je de klachten in de gaten houdt (schrijf het desnoods op), dan zal je zien dat ze echt in een cyclus verschijnen.

Lichamelijke klachten:

De meest voorkomende lichamelijke klachten staan hieronder. Toch kunnen er nog veel meer klachten aan het Premenstrueel Syndroom toegekend worden.

  • Vermoeidheid
  • Buikpijn
  • Krampen
  • Rugpijn
  • Pijnlijke, opgezette borsten
  • Maagpijn
  • Acne
  • Hoofdpijn

Psychische klachten

Naast de lichamelijke klachten herkennen ook veel vrouwen psychische klachten. Een greep uit die klachten vind je hieronder.

  • Snel geïrriteerd
  • Stemmingswisselingen
  • Depressiviteit
  • Vreetbuien (behoefte aan zoetigheid)
  • Emotioneel
  • Angst

Lees meer over menstruatieklachten en menstruatiepijn

pms premenstrueel syndroom

PMS in de praktijk, Linda vertelt

Vroeger had ik nooit last van PMS klachten. Ik begreep ook niet waar anderen over hadden en vond het soms zelfs overdreven. Ik dacht vaak dat het maar als excuus werd gebruikt om je vol te proppen met eten of lichtelijk hysterisch te gedragen.

Verandering na de zwangerschappen

Daar kom ik dus op terug, en hoe!! Zoals bij vele vrouwen, veranderde ook mijn lichaam na mijn zwangerschappen, van buiten maar ook van binnen. Waar ik voorheen amper wist wanneer ik ongesteld moest worden en soms voor nogal gênante ‘verrassingen’ stond, voel ik aan mijn lijf en leden nu PRECIES wanneer het zover is.

Drie weken van de maand ben ik een normaal werkende moeder. Lichtelijk chaotisch (ik noem het liever lekker spontaan) en niet altijd goed georganiseerd. Oh jee, oeps, was dat vandáág gym/schoolreis/schoolfoto’s, tienminutengesprek/vergadering??? Het huishouden is niet altijd (of altijd niet) up to date, maar ik ben altijd in voor een grapje en leuke momenten met mijn gezin.

Maar dan die ene week. Een week verander ik compleet door PMS. De eerste keren kon ik het niet goed plaatsen, maar inmiddels heb ik het haarfijn door. Ik heb dan INTENS behoefte aan orde en organisatie. Het huis krijgt een flinke poetsbeurt en dat is na die drie andere weken zéér welkom trouwens. Ik maak oneindig veel to-do lijstjes en werk ook nog zeer veel punten weg. Zaken die te lang zijn blijven liggen, worden eindelijk opgepakt. Tot zover ben ik alleen maar blij met mijn PMS!

Mijn PMS symptomen; organisatiedrang en irritatie

Het is alleen zo dat ik alles wat ik in de eerste drie weken niet doe, ALLEMAAL gedaan wil hebben en wel meteen. Mijn geduld is dus ineens op. Niet alleen voor mijzelf maar ook naar al mijn gezinsleden. Regelmatig moeten mijn gezinsleden het ontgelden tijdens mijn extreme drang naar orde en organisatie. Oh wee diegene die niet snel genoeg zijn bord naar de keuken brengt of niet snel genoeg zijn schoenen aantrekt. Ik reageer dan lichtelijk tot zwaar geïrriteerd en weet helaas van geen ophouden.

Aan de ene kant weet ik dat ik overdreven reageer – vooral aan de reacties van mijn gezinsleden te merken, zij zijn oprecht verbaasd om mijn boosheid. Maar aan de andere kant kan ik niet ophouden. Alsof ik van bovenaf naar mezelf kijk en roep: STOP, STEL JE NIET ZO AAN! Maar mezelf toch door zie draven.

Op de voet gevolgd door vreetbuien, emoties en een opgeblazen gevoel

Waar ik de eerste drie weken geen echt grote eter ben, merk ik dat ik de laatste paar dagen van de PMS niet kan stoppen met eten. Het is écht gênant en gaat de hele dag door. Vooral allerlei snoep en snaaiwerk. Ik werk van alles naar binnen, naast de gewone maaltijden die ook al groter zijn qua portie.

Mijn lichaam zet daarnaast op allerlei plekken op en uit. Je kan begrijpen dat het voor sommige onderdelen niet erg is om opgeblazen te worden, andere delen wel. Ik heb gelukkig geen last van krampen! Maar ik word we emotioneel. Ik kan al zeer geëmotioneerd worden als mijn kinderen niks bijzonders doen of als ze ruzie maken om speelgoed bijvoorbeeld. Dan denk ik: wat is het toch mooi dat zij zoveel genieten van -om het even welk- speelgoed dat zij dat daar geen afscheid van kunnen nemen om te delen… snik! Of Wat is het toch lief dat de jongste zoveel van mij houdt, dat hij mij geen moment alleen laat. Dat laatste wordt natuurlijk afgewisseld met de irritatiemomenten dat mijn to do lijst niet snel genoeg kan worden afgewerkt door een bengel aan mijn been.

Lees ook: Menstruatieklachten en vaginale afscheiding aanpakken met een stoombad

Om vervolgens in te storten door gebrek aan energie

Dit alles kost natuurlijk heel veel energie. Zodra “de kogel door de kerk is” stort ik dan ook in. Proppievol en volledig van streek moet ik de komende drie weken daarvan bijkomen zodat het hele circus weer opnieuw kan beginnen.

Het heeft even geduurd voordat ik dit patroon (drie weken half werk, één week om het in te halen) doorhad. Nu herken ik het feilloos. Zodra er zich een to-do lijstje in mijn hoofd gaat vormen en ik het zoveelste koekje naar binnen werk, weet ik het al. Ik probeer op de golf van de organisatie-behoefte mee te varen en mezelf ernstig toe te spreken om niet te hysterisch te reageren op mijn medebewoners. In de hoop dat het voor iedereen leuk te houden is.

Een ideale combinatie van engelen geduld, organisatie en een strak huishouden. Wat ik er voor over zou hebben om dit onder de knie te krijgen! Ik ben allang blij dat ik niet ziek in bed lig met krampen en een kruik, maar leuk is anders.

Ben ik nu de enige die hiervan steeds meer last krijgt? Blijft het hierbij of wordt het alleen maar erger? Of (ik durf het bijna niet te vragen) is dit een eerste stap op weg naar de volgende ehh ‘mijlpaal’ in mijn vrouwenleven? Nee zover ben ik hopelijk nog niet, ik ben nog steeds een koukleum en heb ik niet snel (te) warm gelukkig. Ik heb nog even te gaan denk ik.

pms buikpijn

PMS klachten, wat is er tegen te doen?

Het advies van de huisarts is om extra stress en belasting zoveel mogelijk te vermijden. Tja. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Je zit midden in een leven met opgroeiende kinderen. Stress en extra belasting zijn aan de orde van de dag. Toch zijn er wat dingen die ervoor kunnen zorgen dat je beter bestand bent tegen de PMS klachten.

Goed slapen, gezond eten en voldoende bewegen. Dit is altijd goed natuurlijk, maar in deze periode extra belangrijk omdat het je weerstand verhoogt en je mentale gesteldheid verbetert. Verder is het van belang dat je ontspant. Op de manier die het beste bij je past. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een boek lezen, lang in bad gaan, jezelf een massage gunnen, een eind met de hond wandelen. Etcetera.

Ga met iemand praten, Care for Women bijvoorbeeld

Bovenstaande is wat je zelf kan doen om de scherpe randjes eraf te halen. Maar dat is niet altijd voldoende. Wist je dat er een organisatie is waar je terecht kan met je PMS klachten? Bij Care for Women vind je professioneel opgeleide vrouwelijke zorgverleners die je kunnen helpen. Heb je een aanvullende verzekering? Informeer dan ook even bij je zorgverzekering. Het kan namelijk zomaar zijn dat je behandeling volledig vergoed wordt.

Vind je professionele hulp wat te ver gezocht? Praat dan in ieder geval met je omgeving. Laat weten wat er met je gebeurt zodat ook zij beter kunnen begrijpen waarom jij je anders voelt en anders gedraagt.

Producten die je op weg helpen

Naast dat het goed is om er over te praten zijn er ook producten die je op weg kunnen helpen. Je moet daarbij denken aan supplementen die speciale vitamines bevatten die een handje kunnen helpen tegen de diverse PMS klachten. Vitamines tegen vermoeidheid bijvoorbeeld of voor een goede geestelijke balans.

Bij Flinndal en Deonlinedrogist vind je aardig wat producten die je kunnen helpen.

Uiteraard kan ook een paracetamol wat lichamelijke klachten verminderen.

1 gedachte over “PMS, het premenstrueel syndroom, hoe ervaar je dat in de praktijk?”

  1. Ik heb eigenlijk altijd wel last van stemmingswisselingen maar dat is vooral tijdens de menstruatie. Echt PMS heb ik geloof ik niet, maar ik ben dan ook “pas” 32 jaar..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven