Poepen op de wc is geen eenvoudige klus, let’s talk shit…

Poep. Een vrij aanwezig woord in ons huishouden. Was het al niet om de poepluiers van zoonlief, of het poepen op de wc, dan was het wel omdat het één van die enorm populaire woorden is onder kleuters. Poep, pies, piemel alias The threepees.
Het uitspreken van één der woorden heeft gegarandeerd een hoop gegiechel tot gevolg.
‘Ik mag het eigenlijk niet zeggen maar ik doe het lekker toch hihi’.poepen op de wc met superpoeper

Wat als poepen op de wc een issue is

Maar poep wordt shit als het een issue wordt. En dat wordt het soms bij de weg naar zindelijkheid. De laatste drempel naar volledige zindelijkheid (buiten de nachtplasjes) is vaak poepen op de wc.

Bij onze oudste dochter was dat ook het geval. Een soort angst, niet los willen laten. Hoewel dit na onderzoek (lang leve Google) vrij ‘normaal’ bleek te zijn en gewoonlijk vanzelf goed komt, vond ik dat zoiets raars. Maar mijn geduld en frustratie werd beloond, madame was een paar maanden voor ze naar school moest zindelijk. Met dank aan een stickerbeloningsbord. Daarnaast hebben de vele complimentjes en een applaus bij ieder poepje ook geholpen. Overigens poep ik zelf nu geregeld met publiek (kids), maar er kan geen applausje vanaf hoor! 😉

Toch blijft het vaak een beladen woord. Poep. Het is vies en het stinkt. Klopt. Wat er gebeurt op de wc houd je graag privé. Totdat het ‘serious shit’ is. Stront aan de knikker.
Want veel mensen, waaronder jaarlijks 100.000 kinderen, kampen met poepissues. Zij kunnen niet poepen op de wc, durven niet of hebben er gewoon veel stress van. Hoe doorbreek je het taboe om het onderwerp bespreekbaar te maken?

SuperPoeper® maakt poepen op de wc spelenderwijs bespreekbaar

Gelukkig zijn jonge kinderen dus dol op ’the threepees’. Niet voor niets zijn scheetzakken een must have onder de kiddo’s. Dus waarom daar niet op inspelen om zo kinderen met poepissues op weg te helpen? Poepen op de wc moet de gewoonste zaak van de wereld worden.

Specialist Hadassa Voet ontwikkelde de Methode SuperPoeper® en de SuperPoeper App®. Deze kan zowel door professionals als door ouders ingezet worden om het probleem aan te pakken. De site omvat diverse handvaten en extra materiaal om kind en ouders bij te staan in de problematiek.

Superpoeper2

Het testen van de app

Op dit moment beschik ik (nog niet) over een kind dat aan de vooravond van poep zindelijkheid staat. Mijn vriendin Wendy heeft echter een knul van 3 jaar oud die steevast weigert te poepen op de wc. Dit moét in de luier. Goed moment om de SuperPoeper App uit te testen.

Conclusie Wendy:
“Het is een leuke app en mijn zoontje is vooral fan van het schetenconcert. Het doel van de app, de bevordering van poepzindelijkheid, komt echter niet goed uit de verf omdat de informatie in de tekenfilmpjes bijvoorbeeld (nog) niet echt bij hem aankomen. Mijn dochter van 6 vond het daarintegen heel interessant. Zelf vind ik de app meer geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar oud.”
De werkzaamheid van de app is denk ik voor een groot deel ook afhankelijk van de ontvankelijkheid van het kind. Staat het open voor hulp, of gaan de armen over elkaar en de neus omhoog van eigenwijsheid?

Hadassa Voet reageert:
“De app is in samenwerking en overleg met mij ontwikkeld door gespecialiseerde kinderapp-makers (o.a. Van Woezel & Pip en Bobo) en uit/voorgetest door kinderen vanaf 2 jaar en door de ballotage gekomen. Je hebt gelijk, en dat onderschrijf ik zeker als kindertherapeut; elk kind is uniek en behoeft een unieke benadering. Dus het is zeker zo dat het karakter/uniekheid van het kind en de manier waarop het aangeboden wordt, factoren zijn die meespelen in het ontvankelijk zijn van de app.”

Vertrouwen om te poepen

De conclusie van Wendy beweegt mij de app in te zetten bij mijn dochter van 6 voor haar poepproblemen. Zij heeft sterk de neiging alles op te houden tot thuiskomst. Met obstipatie, poepongelukjes en zelfs een keer een flinke verstopping tot gevolg. Ik denk dat een opgelopen trauma daar een aandeel in heeft. Toen zij net (maar dan ook echt net!) zindelijk was, zat ze een keer op een toilet in een pretpark dat automatisch begon door te spoelen terwijl zij er nog op zat. Hysterische paniek! En het vertrouwen in wc’s was weg…down the drain…

Hadassa voorziet mij direct van een aantal tips en mogelijke oorzaken. Vaak is het een combinatie van factoren. Factoren als perfectionisme, opvoedingsstijl, gezinsveranderingen, sociale omstandigheden of gebrek aan privacy en hygiëne. Ze adviseert mij haar traumatische ervaring te ‘verkleinen’ door uitleg te geven aan het gebeurde. Te laxeren bij een verstopping (gelukkig is dat slechts eenmaal nodig geweest) en afspraken te maken over haar poepgedrag. Hiervoor kunnen de app en de gratis online downloads worden ingezet.

Mijn eigen ervaring met de app en de poepproblemen van mijn dochter

De inzet van de app en downloads met oefeningen waren een schot in de roos. In no-time bekeek ze de tekenfilmpjes over het reilen en zeilen over poepen op de wc. Ze vond het razend interessant. Niks geen gegrinnik (behalve bij het schetenconcert), this is serieus shit!
Ik laat haar de app zelf ontdekken: het wc-rol spelletje, pimp de plee.

Enkele dagen later ging het avondritueel van start en riep dochterlief: ‘Ik ga poepen! En ik heb het niet opgehouden. Want anders kun je poepongelukjes krijgen.’ En na de kreun, plons en zucht riep ze: ‘Ik ben een superpoeper!’  Applaus, mission accomplished!!

Mijn mening:
Ik kan me voorstellen dat de app voor een dreumes nog iets te moeilijk is om resultaat te boeken. Maar zoals gezegd, dat is afhankelijk van het kind zelf en zijn of haar interesses. Wanneer je kind graag filmpjes kijkt en spelletjes speelt op een tablet heb je bijvoorbeeld al veel gewonnen. Kleuters zijn vaak leergieriger en begrijpen de filmpjes wat sneller/beter. Mijn dochter heeft er baat bij gehad en snapt nu de consequenties van het ophouden. Ze is op een meer positieve manier bezig met poepen, no pressure 😉

Wil je van jouw kind ook een SuperPoeper® maken? Kijk dan snel op de site en download de app!

httpv://youtu.be/Una18fPJKUs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven