Huwelijksdwang en polygamie zijn strafbaar in Nederland. Toch zijn er hier zo’n 1500 vrouwen die leven in een dergelijke situatie. Polyamorie wordt echter wel toegstaan in Nederland, maar wat is dat dan precies? In EenVandaag van de AVROTROS werd er aandacht besteed aan een islamitische vrouw welke gevangen zit in haar huwelijk. Een imam moet goedkeuring geven om te scheiden, maar die krijgt ze niet. Een heftig verhaal.
Deze vrouw is geestelijk en fysiek mishandeld door haar man. Daarnaast is ze er achter gekomen dat hij met een tweede vrouw getrouwd is. Echter, omdat ze islamitisch getrouwd is, moet een imam goedkeuring geven dit huwelijk te ontbinden, welke ze vervolgens niet krijgt. Daaropvolgend doet ze aangifte bij de politie. Die deze op zijn beurt niet in behandeling wil nemen omdat een Islamitisch huwelijk in ons lang niet erkend wordt. Er moet eerst voor de wet getrouwd worden, daarna kan er overgegaan worden op een religieus huwelijk. De islam geeft wel het recht om meerdere vrouwen te trouwen.
Op deze manier zitten dus honderden vrouwen vast in een polygaam huwelijk, waar ze niet van los kunnen komen. Ik ben me er nooit bewust van geweest dat dit soort huwelijken ook in Nederland plaatsvonden.
Wat is een polygaam huwelijk eigenlijk?
Je spreekt van polygamie als iemand met meerdere partners tegelijk getrouwd is. Door de eeuwen heen is er veel kritiek geweest op polygamie. In de meeste culturen is het dan ook verboden. Tegenwoordig komt dit nog slechts in een paar culturen en landen voor. Zoals bijvoorbeeld de Islam, Marokko, Egypte, Pakistan en India.
In de Nederlandse wet staat het volgende: Een persoon kan tegelijkertijd slechts met één andere persoon door het huwelijk verbonden zijn.
Het wetboek strafrecht maakt het voor een gehuwde strafbaar om nog met iemand anders te trouwen. Ook trouwen met een partner, wetende dat die al getrouwd is, is strafbaar. In beide gevallen is de maximale gevangenisstraf 4 jaar en 6 jaar indien de huwelijkse staat voor de tweede partner is verzwegen.
Huwelijkse gevangenschap, wat is dat?
Huwelijkse gevangenschap betekent dat vrouwen tegen hun wil gedwongen worden om getrouwd te blijven in een religieus huwelijk. Deze vrouwen worden gevangen vrouwen genoemd. Het gaat hierin vaak om dwang en misbruik van macht.
Huwelijkse gevangenschap is in strijd met de fundamentele mensenrechten en Nederland is het eerste land dat dit gevangenschap als een strafbaar feit heeft gedefinieerd.
Polyamorie, wat is dat?
Nederlands staat wel weer open voor een andere vorm van meervoudige liefde, namelijk; Polyamorie.
Op internet vind ik een website die je helpt bij het vinden van meerdere gelijkgestemden. Ik vind er het volgende: monogamie bestaat niet en is slechts een keuze die de moderne maatschappij als ‘normaal’ heeft geaccepteerd. Je vindt een partner en blijft daar trouw aan. Dit druist echter tegen je natuur in. Want waarom zou je het je hele leven bij een partner houden terwijl je misschien wel voor meerdere mensen tegelijkertijd liefde kunt voelen?
Polyamorie, wat zijn de ‘mogelijkheden’
In een dergelijke relatie komt vreemdgaan niet voor. Beide partners weten dat de partner liefde- of lustgevoelens kan ontwikkelen voor een ander en bieden elkaar ruimte om daarin te ontdekken en te ervaren. Dit is polyamorie. Het gaat om eerlijkheid in zo’n relatie en het kiezen voor je eigen geluk én dat van een ander, waarbij je elkaar niet als bezit beschouwt. Eigenlijk voor de groep swingers onder ons 😉 .
Een partner heeft meerdere relaties
Polyamorie kan voorkomen op verschillende manieren. Het kan zo zijn dat er een hoofdrelatie is tussen partners waarbij er bij een van de partners sprake is van aanvullende relaties. Uiteraard met medeweten van – en goedkeuring van- de andere partner.
De hoofdrelatie is een driehoeksverhouding
Het kan ook zo zijn dat de hoofdrelatie bestaat uit een driehoeksverhouding. In dit geval hebben alledrie de partners een relatie met elkaar.
Met of zonder seks
Polyamorie hoeft niet persé te draaien om de seks, maar kan ook een relatievorm zijn waarbij het alleen gaat om intimiteit. Of waarbij één van de partners biseksuele gevoelens heeft en die deelt met beide andere partners.
Zoals je ziet kent Polyamorie verschillende gezichten waarbij de nadruk gelegd wordt op wederzijds vertrouwen, goedbevinden en het delen van de liefde.
Femmes for Freedom
Terugkomend op polygamie, slachtoffers durven hier vaak niet openlijk voor uit te komen. Toch zijn er voldoende verhalen van vrouwen waaruit blijkt dat polygamie voorkomt. Het zijn verhalen van vrouwen die aangeven zich gevangen te voelen in het polygame huwelijk en niet weten wat ze ertegen kunnen doen.
Femmes for Freedom vind polygamie een vorm van huwelijkse gevangenschap. Vaak gaat het om een verstrengeling van het wettige huwelijk en het religieuze huwelijk. Zij doen er dan ook alles aan om te helpen en komen met verschillende oplossingen.
Ik ben benieuwd wat jullie mening is over polygamie en het huwelijkse gevangenschap. Maar bovenal ben ik ook nieuwsgierig of jij je kan vinden in het statement over polyamorie. Is het inderdaad zo dat ‘we’ niet geschapen zijn om maar van één partner te houden? En zo ja… waarom doen we dit dan? Zou jij kunnen leven met een partner die er ook nog graag een andere partner op na houdt?
Gebruikte afbeelding via Shutterstock
Ik vind dit artikel erg kort door de bocht! Ik ben n zeer vrijgevochten vrouw en niet religieus, maar zou geen moeite hebben met n “zus”, lijkt me fantastisch! Er zijn ongetwijfeld ervaringen van vrouwen die heel positief zijn, maar daar wordt niet aan gerefereerd omdat dat zogenaamd “onderdrukte” vrouwen zijn die niet beter weten! Heel slecht! Bovendien kunnen deze vrouwen kletsen als brugman….n reclame wordt nog eerder geloofd! T feit dat vrouwen dit juist doen uit n vorm van feminisme komt in niemands hoofd op! Jammer
Ik ben met 2 vrouwen getrouwed, een nederlandse en een egyptesche
Wij zijn gelukkig, maar mijn kinderen uit de egyptesche vrouw worden niet nederlanse omdat ze zijn uit polygaam huwelijk.
Ik wwet niet wat is de oplossing van deze problemen.
Wij wonnen met allen in egypte.
Ik ken wel mensen die meerdere partners hebben, zij voelen dat ze zo veel liefde te geven hebben dat het niet beperkt hoeft te worden tot één persoon zolang alles in overleg gaat en iedereen zich prettig voelt. Meerdere relaties is voor deze mensen juist een vorm van meer liefde geven, met alle ups en downs van een relatie. Ik denk dat deze mensen iets minder in het huwelijk geloven, waardoor het geen polygamie wordt… Als het gaat om polygamie vind ik de serie Sister Wives op TLC wel interessant. Deze mensen trouwen voor de kerk, niet voor de wet waardoor het een soort van mag ofzo? Al zijn ze wel naar een andere staat verhuisd omdat ze onderzocht werden door hun thuissituatie…
Zelf vind ik één partner al genoeg :’) Zou niet alle ups en downs van andere mensen erbij kunnen hebben.
Maar toch mooi als mensen dit wel kunnen vind ik. Vind jij dat lastig om mee om te gaan?
Neehoor, behalve als ik gevraagd wordt of ik interesse heb om zijn vriendinnetje te zijn. Dan zeg ik gewoon nee maar ik vind het wel apart dat je zoveel liefde kan voelen voor mensen dat je meerdere volledige relaties kan hebben. Vind het wel mooi als je daar beiden voor open staat, maar moet er zelf niet aan denken. Ik vind een vriend al genoeg werk :p