Pompoen cake recept uit de slowcooker, easy en lekker herfstig

In de herfst is een pompoen cake recept een leuke twist op een gewone cake. En omdat ik nu eenmaal graag met de slowcooker kook heb ik deze pompoen cake in de slowcooker gemaakt.

Maar je kan dit recept van pompoen cake ook eventueel in de oven maken, dat is geen probleem. De voorbereiding is hetzelfde, alleen het afbakken gaat wat anders.

Omdat ik probeer een beetje op mijn gluten te letten heb ik in dit recept gebruik gemaakt van zelfrijzend amandelmeel, maar je kan ook gewone cakemix gebruiken als je dat liever hebt.

pompoen cake uit de slowcooker met glazuur

De structuur van de pompoen cake met amandelmeel uit de slowcooker is wat vaster dan een cake die je in de oven bakt, die wordt wat luchtiger. Wij vinden dit zelf erg lekker, net als de gewone cake uit de slowcooker doet het een beetje boterkoekachtig aan.

recept voor het maken van pompoen cake

Pompoen cake recept; het beslag maken

Het beslag heb je vrij eenvoudig gemaakt. Hieronder vind je de ingrediënten die ik gebruikt heb. Hou je in de gaten dat je -als je gewone cakemix gebruikt wellicht een aanpassing moet doen in de hoeveelheid boter en eieren die je erbij doet?

Ingrediënten cake

pompoen cake recept
  • 400 gram pompoen (ik heb een zakje met pompoenstukjes gebruikt)
  • 150 gram xilitol (kan je ook gewone suiker voor gebruiken)
  • 1 theelepel vanille extract
  • 200 gram zelfrijzend amandelmeel
  • 5 eieren (op kamertemperatuur)
  • 200 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel pumpkin spice kruiden (ik heb die van Oil & Vinegar gebruikt, maar deze is ook erg lekker)
pompoen cake recept

Bereidingswijze recept pompoen cake uit de slowcooker

  1. Kook de pompoenstukjes 10 minuten, giet daarna af en laat uitlekken
  2. Doe de boter in een mixer en voeg de xilitol (of suiker) toe
  3. Mix dit tot een zacht en smeuiig geheel in een paar minuten op de hoogste stand
  4. Voeg 2 eieren toe en mix het geheel nog 1 minuut
  5. Voeg daarna het zelfrijzend bakmeel toe en de overige 3 eieren
  6. Kaneel, speculaaskruiden en de pumpkin spice mix toevoegen
  7. Even op een lage stand door elkaar mixen en dan op de hoogste stand nog 2 minuten mixen
  8. Maak een puree van de pompoenstukjes met de staafmixer
  9. Als je beslag klaar is, dan roer je voor dit recept de pompoen puree door het cake beslag
  10. Doe een vel bakpapier in de slowcooker en spuit dit licht in met bakspray
  11. Doe vervolgens het beslag in de slowcooker
  12. Plaats een theedoek onder de deksel om het vocht tegen te houden
  13. Zet de slowcooker voor 2 uur op high
  14. Na 2 uur haal je de pompoen cake uit de slowcooker, pak je nog een ander stuk bakpapier dat je er bovenop legt en draai je de cake om. Nu nog even een halfuurtje extra op high en dan is je cake helemaal klaar.
pompoen cake slowcooker

Bereidingswijze voor de cake om af te bakken in de oven

Volg 1/tm 9 van de stappen voor het bereiden van dit pompoen cake recept in de slowcooker. Volg hierna de aanwijzigingen hieronder op:

  • Verwarm de oven voor terwijl je het beslag maakt op 160° hetelucht stand
  • Vet een cakevorm in met de bakspray
  • Vul de cakevorm met het pompoen cake beslag
  • Zet dit voor 60-70 minuten in het midden van de oven om af te bakken
  • Controleer of de cake gaar is door er met een sateprikker in te prikken, blijft de sateprikker droog dan is de cake gaar. Anders laat je de pompoen cake nog iets langer in de oven staan.

Tip: heb je nog pompoen over? Maak een lekkere pompoensoep uit de oven of een van de andere overheerlijk slowcooker recepten met pompoen.

Serveren van dit pompoen cake recept

Als de pompoen cake klaar is, dan kan je hem warm of koud serveren, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. En hieronder lees je nog wat tips om dit recept pompoen cake uit de slowcooker of uit de oven nog wat te ‘pimpen’.

Pecan noten zijn een hele passende topping voor een pompoen cake. Je kan deze al voordat je de cake gaat bakken toevoegen als je wilt, of juist later bovenop de pompoen cake plaatsen als topping.

Ook glazuur is erg lekker op de pompoen cake. Een glazuurlaagje breng je aan als de pompoen cake uit de slowcooker komt en (bijna) afgekoeld is. Wil je de cake nog éxtra herfstig maken, dan gooi je een oranje kleurstofje door de witte glazuur heen.

Een beetje poedersuiker over de cake geeft ook een gezellig effect. Dit heeft natuurlijk geen zin als je witte glazuur gebruikt, maar wellicht wat poedersuiker over de cake zonder glazuur, of als je oranje glazuur over de pompoen cake doet. Dat kan dan weer wel!

Eet smakelijk!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven