5x waarom pompoen gezond voor je is en je het vaker moet eten!

Pompoen: je houdt van de smaak of juist helemaal niet. Ik ben zelf gek op pompoen maar wist eigenlijk niet dat deze groente zo gezond is. Toch blijken er aardig wat gezondheidsvoordelen aan het eten van pompoen te zitten. Deze groente bevat namelijk veel waardevolle voedingsstoffen die je helpen om je lichaam gezond te houden. Waarom pompoen gezond is, dat heeft Puurfiguur hier eens even voor je op een rijtje gezet.

De 5 redenen waarom pompoen gezond is

Tuurlijk, pompoen is een groente, en we weten allemaal dat groente gezond is. Maar wat er nu zo specifiek gezond is aan pompoen dat weet lang niet iedereen. We gaan het je vertellen.

pompoen gezond

1: Rijk aan bètacaroteen

Pompoen staat erom bekend veel bètacaroteen te bevatten. Dit is een stof die als antioxidant functioneert. De bètacaroteen wordt in je lichaam omgezet in vitamine A. Bètacaroteen wordt daarom ook wel provitamine A genoemd.

Mede dankzij het bètacaroteen helpt pompoen je om je ogen gezond te houden. Een eetpatroon dat rijk is aan deze voedingsstof verkleint namelijk het risico op ouderdomsgerelateerde oogaandoeningen. Verder bevatten pompoenen ook vitamine C en E. Ook deze zijn goed voor de gezondheid van je ogen.

De provitamine A uit pompoen is daarnaast ook nog goed voor je weerstand. Fijn om te weten nu we weer richting het najaar gaan! Vitamine A helpt je lichaam namelijk bij het bestrijden van bacteriële, virale en schimmelinfecties.

2: Goede bron van vitamine C

Buiten dat pompoen gezond is door de vitamine A, speelt ook de vitamine C een rol. Deze vitamine kennen we vooral als de onmisbare vitamine voor een sterk immuunsysteem, maar daarnaast doet deze vitamine nog meer voor ons.

Enkele belangrijke functies van vitamine C zijn:

  • Het is een antioxidant en deze beschermt onze lichaamscellen tegen oxidatieve stress.
  • De opname van ijzer uit plantaardige voeding wordt verbeterd.
  • Vitamine C is cruciaal voor een gezonde collageenaanmaak.
  • Het draagt bij aan sterke botten en tanden.
  • Deze vitamine is nodig voor de aanmaak van bepaalde neurotransmitters en neuroreceptoren.

Vitamine C doet dus ook zijn duit in het zakje en draagt er aan bij dat pompoen gezond is.

Een van mijn favoriete recepten: Risotto met pompoen en spekjes

3: Pompoen zorgt voor gezonde en jeugdige huid

Smeer jij ook fanatiek crèmes voor een stevige en jeugdige huid? Regelmatig pompoen eten helpt misschien wel veel beter. Het bètacaroteen dat erin zit helpt namelijk om je huid van binnenuit te beschermen tegen schade door de zon, wat een belangrijke oorzaak van huidveroudering is.

Daarnaast ondersteunt de vitamine C uit pompoen de aanmaak van collageen. Dit is een soort eiwit dat je nodig hebt voor sterk bindweefsel. Een gezonde collageenaanmaak komt ten goede aan onder andere je botten, kraakbeen, bloedvaten, tanden en tandvlees.

Ook voor je huid is collageen onmisbaar. De middelste laag van je huid, de lederhuid, bestaat voor een groot deel uit collageen. Deze collageen zorgt ervoor dat je huid stevig en elastisch blijft. Neemt je collageenaanmaak af? Dan krijg je eerder lijntjes en rimpeltjes.

4: Gezonde darmflora en stoelgang door vezels

Als je pompoen eet, krijg je veel vezels binnen. Deze vezels dragen bij aan een gezonde stoelgang en helpen om obstipatie te voorkomen. Ook komen ze ten goede aan je darmflora, doordat ze als voeding dienen voor de vriendelijke bacteriën in je darmen. Door goed voor deze bacteriën te ‘zorgen’, verklein je het risico dat de slechte bacteriën in je darmen de overhand krijgen.

Deze balans in je darmflora is belangrijk voor je stoelgang, maar ook voor je immuunsysteem, de opname van voedingsstoffen, een gezond gewicht en het beschermen van je lichaam tegen gifstoffen. Genoeg redenen waarom pompoen gezond is dus.

5: Een gezond gewicht

Pompoen past perfect in een afslankdieet. Het bevat namelijk relatief weinig calorieën, terwijl het je wel voorziet van veel belangrijke voedingsstoffen. Ook de vezels die in pompoen te vinden zijn, helpen je bij het afvallen. Vezels zorgen er namelijk voor dat je jezelf langer vol voelt, waardoor het makkelijker wordt om tussendoortjes te laten staan en kleinere porties te eten.

Wortel pompoensoep maken? Geen moeilijk recept hoor!

Een gezonder lichaam met pompoen

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen, kan pompoen je helpen om je lichaam gezond te houden. De voedingsstoffen uit deze groente dragen onder andere bij aan een sterk immuunsysteem, gezonde ogen, een sterke huid en een gezonde stoelgang en darmflora. Bovendien kan het eten van pompoen je helpen om het risico op hart- en vaatziektes te verkleinen.

Bronnen: Kim HY, Nam SY, Yang SY, Kim HM, Jeong HJ, Immunopharmacol Immunotoxicol, 2016. Silke K Schagen, Vasiliki A Zampeli, Evgenia Makrantonaki, Christos C Zouboulis, Dermatoendocrinol, 2012. Stahl W, Sies H, Am J Clin Nutr, 2012.

1 gedachte over “5x waarom pompoen gezond voor je is en je het vaker moet eten!”

  1. Er mag dan wel vitamine C in de pompoen zitten, maar daar heeft niemand wat aan, want de pompoen kook of bak je, en zoals bekend gaat die vitamine dan verloren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven