Populaire babynamen: de top 10 populairste babynamen

Het is misschien wel de grootste knoop die je als aanstaande ouder moet doorhakken als je zwanger bent. Welke babynamen kies je, ga je voor populaire babynamen of juist niet?

Hoe gaan jullie je babynamen noemen? Wil je kiezen uit populaire babynamen, of ga je juist liever voor een babynaam die niet zo populair is? Als je weet of je een jongen of meisje zult krijgen, maakt dat de keuze misschien iets makkelijker. 

Maar nog steeds zal de naamkeuze van jullie kleintje vast enkele discussies opleveren. Ook niet zo gek, want die naam draagt je kindje zijn of haar hele leven met zich mee. MamsatWork zet de populaire babynamen van dit jaar voor je op een rij.

populaire babynamen

Populaire babynamen: leidraad, of juist niet?

Ieder jaar blijken bepaalde babynamen weer populair. SVB houdt jaarlijks bij welke jongens- en meisjesnamen het meest door ouders gekozen zijn. Op zoek naar inspiratie? Check dan hun website maar eens, heb je straks niet alleen een fijne baby uitzet, maar ook een mooie naam!

Toch zijn er ook veel papa’s en mama’s die juist bewust niet voor zo’n populaire babynaam gaan. Hoe hebben jullie de naam van je kindje gekozen? Ben je gegaan voor de populaire babynamen, of juist voor iets aparts?

Hieronder de populaire babynamen van 2022 voor jongens, meisjes en de neutrale babynamen. Wil je de babynamen van voorgaande jaren zien, scroll dan nog even verder naar beneden.

Populaire babynamen in 2022

 Populaire babynamen 2022
PlaatsJongens namenMeisjes namenNeutrale namen
1MeesEmmaCharlie
2NoahOliviaSam
3LucasSophieLou
4DaanEviTed
5JamesMilaBo
6MilanJuliaJip
7NoudSaarBowie
8MorrisRomeeJuul / Jules
9FinnFleurVic
10LiamLaurenPuck

Nieuwkomers babynamen 2022

Er zijn ook een paar vrij nieuwe namen opgekomen. Onderstaande namen horen nog niet bij de populaire babynamen. Maar ze werden vorig jaar wel enkele keren gekozen en staan inmiddels in de top 50.

We verwachten dus dat we onderstaand rijtje steeds vaker voorbij zien komen op geboortekaartjes de komende tijd.

 • Lío
 • Moos
 • Maeve
 • Noé

Populaire babynamen 2019

Zojuist bekend gemaakt, de populaire babynamen van 2019. Het is uiteraard nog een voorspelling, gebaseerd op de trends in de bestelde geboortekaartjes én het zoekgedrag op babynamen op de website van Hippe Geboortekaartjes.nl. Maar deze voorspellingen geven een duidelijke leidraad in de te verwachten populaire baynamen!

Grappig om te zien dat Sem er nog steeds tussen staat bij de jongens. 9 jaar geleden, toen Lotte geboren werd hadden we Sem als naam in ons hoofd als ze een jongen zou zijn geweest. En Luc staat er ook tussen, weliswaar in Nederlandse spelling, maar toch 😉 .

 Populaire babynamen 2019
PlaatsJongensMeisjes
1LucasSaar
2LuukMila
3SamEmma
4FinnTess
5MeesZoë
6SemNora
7LiamLauren
8JulianPuck
9MasonEvi
10TeunLuna

Populaire jongensnamen en meisjesnamen in 2019

Opvallend is ook dit jaar weer dat de populaire babynamen kort maar krachtig zijn. Daarnaast zijn meisjesnamen eindigend op een a ook nog steeds populair.

populaire babynamen meisjes

Populaire babynamen 2018

 Populaire babynamen 2018
PlaatsJongensMeisjes
1LucasJulia
2NoahEmma
3LeviSophie
4SemTess
5LuukZoë
6FinnAnna
7MilanMila
8DaanSara
9BramEva
10MeesNoor
populaire babynamen jongens

Populaire babynamen 2017

Het SVB weet uiteindelijk exact wat de meest populaire babynamen zijn en heeft zelfs in haar registratie aangegeven hoeveel keer zo’n babynaam dan ook daadwerkelijk is uitgekozen. Zo werd in 2017 bijvoorbeeld Noah 635 als naam gegeven en Sem maar 4 keer minder, 631 keer dus.

 Populaire babynamen 2017
PlaatsJongensMeisjes
1NoahEmma
2SemTess
3LucasSophie
4FinnJulia
5DaanAnna
6LeviMila
7MilanSara
8BramEva
9LuukZoë
10JesseEvi

Populaire babynamen 2016

Populaire jongensnamen

We starten met de populaire babynamen voor jongens. Met stip op 1: Daan. De naam Daan werd in 2016 aan 513 kleine mannetjes gegeven.

Best verrassend, omdat het zo’n lekkere Hollandse naam is! Hou jij van een Nederlandse klank, of heb je daar juist helemaal niks mee? Dan kan je je vast beter vinden in de andere populaire jongensnamen.

Op de tweede plaats is de naam Noah geëindigd, en op de derde de naam Sem. Sem was overigens de naam die wij zelf ook in gedachte hadden. Als onze tweede ook nog een jongetje was geworden dan had hij zeker Sem geheten.

Vorig jaar was de naam Emma nog favoriet. In het begin van 2016 was die uit de top 3 verstoten, maar ze heeft haar weg terug gevonden in de populaire babynamen. En de meest gekozen meisjesnaam van 2016 is… Anna! Tot en met oktober 2016 kwamen er in dat jaar 506 Anna’s bij.

 Populaire babynamen 2016
PlaatsJongensMeisjes
1DaanAnna
2NoahEmma
3SemTess
4LucasSophie
5JesseJulia
6FinnZoë
7MilanEvi
8MaxMila
9LeviSara
10LuukEva
populaire babynamen meisjes

Sommige babynamen, populair of niet, mogen niet

Heb je er rekening mee gehouden dat je geen babynaam kiest waar je kindje mee gepest kan worden? Niet geheel onbelangrijk natuurlijk, en om die reden is er zelfs een mogelijkheid dat de babynaam die je hebt uitgekozen helemaal niet mag.

De ambtenaar van de burgerlijke stand waar je je kindje moet aangeven, mag de naam weigeren te registreren. Je kan deze beslissing aanvechten in de rechtbank, maar ook die kan je verbieden je kind Rolls Royce of Tsakkalotje te noemen. Vraag maar aan Emile Ratelband 😉 .

Wat kost een baby eigenlijk, heb jij je dat wel eens afgevraagd?

Bewaar je naam voor een volgende kindje

Ben je in verwachting, maar weet je niet of je een jongen of meisje krijgt, dan is het zaak dat je twee namen verzint die je mooi vindt natuurlijk. Zo deed ik dat ook bij de geboorte van mijn oudste.

En toen werd Luc geboren 😉 . Geen idee of dat Luc destijds bij de populaire babynamen hoorde, maar dat deed er voor ons niet toe. Luc had een speciale betekenis voor ons. De meisjesnaam hebben we gewoon 5 jaar ‘bewaard’.

Tegen niemand iets gezegd totdat ik na 5 jaar in verwachting bleek van een meisje. Eindelijk konden we de meisjesnaam gebruiken en rondbazuinen dat we deze naam al 5 jaar in ons hoofd hadden… En nog steeds zijn we blij met die naamkeuze!

Bij blije ouders hoort een blij kaartje

De zoektocht naar kaartjes was een heel ander verhaal. Het was niet alleen een hele zoektocht om een kaartje te vinden waar we allebei blij mee waren… het werd ook een race tegen de klok omdat Luc bij 33 weken zwangerschap geboren werd.

Onverwachts en niet geheel volgens planning zeg maar. We zijn nog bij een lokale drukker geweest destijds (is ook al weer 12 jaar geleden), maar als je ziet wat er tegenwoordig allemaal online verkrijgbaar is, is het zeker zo makkelijk om via internet te zoeken.

Want bij zo’n blijde gebeurtenis hoort natuurlijk een bijzonder geboortekaartje. Het liefst zou je de naam van je kleine spruit van de daken schreeuwen… maar dan is het sturen van geboortekaartjes toch gemakkelijker.

Wij vonden de bovenstaande kaartjes bij de webshop Blijkaartje geboortekaartjes, ze hebben volop keus. En niet alleen in geboortekaartjes. Ook handig trouwens als je nog niet helemaal uit de naam bent, inspiratie genoeg daar 😉 .

Wij zijn benieuwd naar jullie babynamen. Hebben jullie je destijds laten verleiden door de populaire babynamen in het jaar dat jullie zelf een kindje kregen? Of ben je juist een tikkie recalcitrant en heb je lang gezocht naar een naam die juist niet vaak voorkwam? En waar ik nog meer nieuwsgierig naar ben… had jij ook een foto van je baby op het kaartje?

Laat je hieronder even weten hoe dat ging? Of hoe je dat gaat doen 😉 .

Shutterstock foto van baby door Liudmila Fadzeyeva

1 gedachte over “Populaire babynamen: de top 10 populairste babynamen”

 1. Wat leuk dat stuk over namen
  Wij wilden voor ons eerste dochtertje een beetje een naam die niet vaak voorkwam mijn man kwam met de naam yara
  Hij had het van een liedje daar zong iemand over een meisje genaamd yara. De naam sprak hem aan en hij legde het voor aan mij .Ik vond het een te korte naam toen ik hem hoorde maar wel mooi het deed mij wel wat.
  Toen besloot ik er ook voor te gaan het werd Yara
  Nu hoor je de naam opeens wel vaak haha
  Bij ons tweede prinsesje wilde hij heel graag de naam Luna
  Ik voelde daar alleen niets bij
  En wilde de naam van zijn zus het is een buitenlandse naam en zachte klank ik vond die mooi
  Hij wilde het niet maar uiteindelijk zei hij ja
  En oma derde meisje wilde ik een Hollandse meisjes naam geven en ook weer een zachte naam
  Hij wilde nog steeds graag Luna
  Ik niet het voelde gewoon niet juis uiteindelijk werd het jasmijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven