Populaire vloggers: is jouw kind ook zo’n fan?

De stem van Dylan Haegens komt uit mijn laptop en direct staat Oudste Zoon (9) naast mij. “Wat kijk je mam? Iedereen op school kijkt naar Dylan, mam. Kijk je of ik daar ook naar mag kijken?”, vraagt hij dolenthousiast. Zodra ik hem vertel dat ik mij wil verdiepen in de bekende vloggers van Nederland, biedt hij graag zijn hulp aan. Ik ben verbaasd als ik hem hoor zeggen dat Enzo Knol heel cool is, zijn broertje Milan ook en dat hij ook weleens vlogs kijkt over Fifa16 of Minecraft. Hmm, dat wist ik niet. Feit is dat mijn zoon van 9 al meer van populaire vloggers af weet dan ik.

populaire vloggers

Kijken hoe DusDavidGames een potje Minecraft speelt?

Ik besluit samen met Oudste Zoon een paar vlogs te bekijken. Dylan Haegens noemt 10 manieren om uit de klas te worden gestuurd. DusDavidGames speelt een potje Minecraft. Enzo Knol vertelt dat hij het liefst chocopasta op zijn bolletje eet en Teske (of is het Teskuh?) proeft verschillende soorten frisdrank uit de supermarkt.

Ik vraag Oudste Zoon wat hij hier nou zo leuk aan vindt. In mijn ogen gaat het namelijk nergens over, maar in zijn ogen is het ‘heel vet’. “Mam, ze doen gewoon grappige dingen. Ik vind het gewoon leuk om te kijken”, zegt hij bloedserieus. Op mijn vraag wat er nou zo leuk is om iemand een potje Fifa te zien spelen terwijl je zelf niet mee kan doen, heeft hij ook een passend antwoord. “Ik leer daar wel van. Dan pas ik dat weer toe als ik met mijn ultimate Fifa-team speel”.

Ok, die laatste begrijp ik misschien ergens wel. Maar een kwartier kijken naar hoe iemand verschillende soorten frisdrank proeft, begrijp ik weer niet. En toch ben ik ook benieuwd naar hoe Teskuh (of toch Teske?) kijkt als ze dat ultraroze, in een decoratief flesje klotsend, grapefruitdrankje uit Amerika proeft. En als ík dat al ben, laat staan hoe alle beïnvloedbare (pre-)pubers naar deze filmpjes van populaire vloggers kijken.

Populaire vloggers op Youtube is het nieuwe televisiekijken

Vlogs bekijken via Youtube is het nieuwe televisiekijken geworden. Bekende Nederlandse vloggers hebben soms meer dan 1 miljoen abonnees en zetten minimaal eens per week een filmpje online. Van grappige sketches tot het uitpakken van verpakkingen speelgoed.

Vloggers zijn in de ogen van kinderen echte beroemdheden en hebben een voorbeeldfunctie. De vraag is of ze zich hier echt bewust van zijn. Vlogger Willem had dit waarschijnlijk niet in zijn achterhoofd zitten, toen hij op het dak van een trein sprong om tussen station Nijmegen Heyendaal en station Mook-Molenhoek een stuk mee te reizen. OV-Veolia vond de actie (terecht, als je het mij vraagt) ook niet zo grappig.

Vanwege die voorbeeldfunctie vind ik het ook jammer dat er niet echt op het taalgebruik wordt gelet door een aantal vloggers. Ben ik dan zo’n suffe moeder? Gelukkig hoor ik van moeders om mij heen dat zij zich hier ook aan ergeren.

Ach, vroeger keken wij Big Brother…

Ondanks dat ik vind dat de vlogs vaak nergens over gaan, ben ik ook zo realistisch om mijn hand in eigen boezem te steken. Want wie keek er vroeger naar Big Brother? Juist, deze mama. Mijn ouders snapten ook totáál niet wat daar nou boeiend aan was. Zeiden ook dat er niks gebeurde (‘he hallo, ik kan mij de vrijpartij tussen Bart en Sabine nog steeds herinneren. Daar had iedereen het over!’). Dus ja, ergens begrijp ik het enthousiasme van Oudste Zoon wel.

Speciaal voor jullie de populaire vloggers op een rij

Goed, feit is dat vlogs kijken via Youtube enorm populair is. Deze moeder gaat graag met haar tijd mee en heeft daarom voor jullie een lijstje gemaakt met populaire vloggers en idolen in Nederland 😉 :

Kwebbelkop (> 4,7 miljoen abonnees, wel in het Engels)
Enzo Knol (> 1,2 miljoen abonnees)
StukTV (> 1,1 miljoen abonnees)
Dylan Haegens (> 800.000 abonnees)
Dagelijks HaaDee (> 800.000 abonnees)
DusDavidGames (> 650.000 abonnees)
Gamemeneer (> 570.000 abonnees)
Beautygloss (> 500.000 abonnees)
MeisjeDjamila (>445.000 abonnees)
Eveline Maureen (>310.000 abonnees)
Onne Di (>300.000 abonnees)
Disfordazzle (>245.000 abonnees)
VeraCamilla (>200.000 abonnees)

*Het lijstje is verre van compleet, maar hier heb je als moeder al wel wat namen om te bekijken

Kijkt jouw kind vlogs of heeft hij of zij een eigen YouTube kanaal? Hoe ga je hier als ouder mee om?

1 gedachte over “Populaire vloggers: is jouw kind ook zo’n fan?”

  1. Leuk, in verband met de verjaardagswensen van een nichtje dat 8 wordt, keken wij MeisjeDjamila en sindsdien is vooral mijn 5-jarige ‘fan’ van haar filmpjes. Ik heb uiteraard meegekeken en het is onschuldig en leuk dus ze mag kijken 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven