Positief opvoeden, hoe kan je dat nu het beste aanpakken?

Positief opvoeden, het klinkt soms als semi-zweverig, maar wist je dat het leidt tot volwassenen die zeer zelfstandig zijn en ook nog eens zelfvertrouwen hebben? Een van de belangrijkste dingen die je als kind mee kan krijgen: zelfvertrouwen. Sandy legt graag uit hoe zij positiviteit toepast in haar opvoeding.

Mijn visie is, dat waar je aandacht naartoe gaat, dat zal groeien. Richt jij je aandacht op het positieve tijdens de opvoeding of richt jij jouw aandacht op ‘het probleem? Tijdens iedere situatie met betrekking tot de opvoeding van onze dochter probeer ik niet direct vanuit emotie te reageren op ‘het probleem’ wat er zich aandient, maar probeer ik eerst even een stapje terug te doen en te kijken hoe we dit op een positieve wijze kunnen oplossen.

positief opvoeden
Stockfoto van moeder en dochter door fizkes

Positief opvoeden; voorbeelden en tips

Mijn dochter vond het bijvoorbeeld vorige maand zelf wel een leuk idee om het pak meel uit de keukenla over de grond te strooien. Een normale reactie zou het zijn, als je eerst denkt ‘help, wat een troep!’ en vervolgens jouw peuter er op wilt wijzen, dat dit niet mag. Een voorbeeld van een positieve benadering zou kunnen zijn: ‘oh jeetje! Het lijkt er wel op, dat het heeft gesneeuwd in de keuken. Heb jij het laten sneeuwen?’ ‘Oh oh kleine sneeuwmonster, zullen we eens voelen hoe de sneeuw aan voelt? De sneeuw voelt heel zacht, maar zullen we het samen weer opruimen, want dan is de keuken weer lekker schoon!’

5 positieve opruimtips voor peuters en kleuters

Het is bijna bedtijd voor onze gezellige peuter. Ik kijk om mij heen en zeg het nog net niet hardop: ‘jeetje, wat een boel speelgoed overal!’ Kennen jullie dat gevoel? Je hebt eigenlijk helemaal geen zin om jouw kind vlak voor het slapen gaan nog alles ‘rustig’ op te laten ruimen, dus dan ruim je het ‘even snel’ zelf op. Naar mijn mening kan dit uiteraard ook ‘anders’ en ik bedacht een aantal tips in het kader van positief opvoeden.

Tips voor positieve benadering zodat opruimen leuk wordt voor beide. Daarnaast is het is heel goed voor de ontwikkeling om kinderen te stimuleren om zelf op te ruimen!

1. Zingen, dansen en opruimen

Vertel niet dat jullie gaan opruimen, maar start gewoon uit het niets met zingen en doe er uiteraard een leuk dansje bij. `Wij gaan opruimen! Wij gaan opruimen! Zet het waar het hoort, de spullen soort bij soort. Wij gaan opruimen! Wij gaan opruimen! Ruim alles maar op! Heb je een pannetje en een pollepel? maak er dan ook ‘muziek’ bij!

2. Wedstrijdje doen?

Maak er een ‘wedstrijdje’ van: ‘Wie het eerste alle auto’s kan opruimen die mag straks……(vul zelf in)

3. Een kleurenspelletje in het kader van positief opvoeden

Maak er een `kleurenspelletje` van: `Kun jij al alle kleuren aanwijzen? Ruim eerst alle rode dingen op, dan de gele enzovoort.

4. Tellen, uiteraard zonder dwang

‘Kom, heel snel opruimen! Mama gaat tellen. Eens kijken hoe snel jij dat kan!’ 1…,2…,3..,4 etcetera

5. Ik kan niet toveren, jij wel?

Pak een toverstafje en zeg: ‘Hocus, pocus pilates pas, ik wou dat alles opgeruimd was! Huh? mama kan helemaal niet toveren, al het speelgoed ligt er nog!’

‘Kan jij misschien wel al het speelgoed weg toveren? (geef dan het toverstafje, laat hem of haar een tover spreuk zeggen en roep vervolgens: kom, gauw alles opruimen! Yeah! jij kan wel alles wegtoveren’.

Wil je je meer verdiepen in positief opvoeden? Hier vind je meer leesvoer over dit onderwerp.

Andere uitingen van positief opvoeden

Uiteraard houdt positief opvoeden meer in dan alleen opruimen met je peuter of kleuter 😉 . En je hoeft geen curlingouder te zijn om je met positief opvoeden bezig te houden. Hieronder heb ik dan ook nog meer richtingen voor je aangegeven die met positief opvoeden te maken hebben en die eenvoudig toe te passen zijn. Als je er maar even bij stilstaat.

1. Geef échte aandacht

Zorg ervoor dat je echt even stilstaat bij de aandacht die je geeft. Niet half om half omdat je nog aan het werk bent, of aan het lezen bent. Maar echt even luisteren en een gesprekje voeren. Je kind voelt zich dan ook echt gehoord en dat is eigenlijk waar het met opvoeden om draait.

2. Leg de nadruk op wat goed gaat

Soms komt positief opvoeden niet in je op. In een dramasituatie in de supermarkt bijvoorbeeld. Tóch is het belangrijk om daar dan niet teveel de nadruk op te leggen. Uiteraard mag je optreden als je kind niet voor rede vatbaar is. Maar de kracht van positief opvoeden zit hem in het feit dat je ook de goede dingen ziet. En dat je daar dan ook in stimuleert.

3. Wees realistisch als je positief wilt opvoeden

Vergeet niet dat je kind kind is. Stel geen verwachtingen die onrealistisch zijn voor een peuter of een kleuter en accepteer dan sommigen dingen nog te moeilijk of te ver gezocht zijn. Ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen manier. Het ene kind leert nu eenmaal sneller fietsen dan het andere kind.

4. Ben duidelijk in de regels die jullie hebben

Jawel hoor, daar is hij weer. Positief opvoeden heeft ook met regels te maken. Als er bij jullie in huis duidelijkheid is over de regels, dan zorg je ervoor dat je kind weet waar hij of zij aan toe is. Dat maakt dat je kindje zich veilig voelt. Ook hier moeten de regels natuurlijk wel realistisch zijn en passen bij je peuter, kleuter of puber.

5. Consequent zijn bij positief opvoeden

Of dat je nu wel of niet bewust bezig bent met positief opvoeden, consequent zijn blijft belangrijk. Val niet over ieder klein probleempje, daar heb je alleen maar jezelf mee, maar zorg er wel voor dat de regels die bekend zijn ook ‘nageleefd worden’.

6. Erken de gevoelens van je kind

Een belangrijk aspect van positief opvoeden is dat je naar je kind luistert. Hierboven hadden we het al over de oprechte aandacht die je kan geven. Maar los daarvan is luisteren naar de gevoelens van je kind ook heel belangrijk. Zorg ervoor dat je kind weet en voelt dat zijn of haar gevoelens er mogen zijn. Boos, verdrietig of bang? Baggatelliseer de gevoelens niet, maar bespreek het met je kind.

In het kader van bovenstaande punt heb ik nog een mooi gedichtje voor je gemaakt:

Heel voorzichtig
Doe ik een klein stapje
Een stapje in jouw wereld
Een wereld van nieuwe ontdekkingen
Drang om te leren
Drang om te spelen
Drang om te ruiken en te proeven
Drang om te maken
En je hele fantasie hierbij te gebruiken
De fouten die wij zien
Zijn in jouw ogen de allermooiste momenten
Jij wilde ontdekken
Jij wilde leren
Jij wilde voelen
Jij wilde ruiken
Heel voorzichtig
Doe ik een klein stapje
Een stapje in jouw wereld
En mag jij zijn, zoals jij bent
Mag jij ontwikkelen en groeien
Mag jij leren zien en proeven
Mag jij vallen en weer opstaan
Heel voorzichtig
Dat ene kleine stapje
Omdat jij er mag zijn

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven