Postnatale depressie bij mannen; bestaat dat écht?

Een nieuw onderwerp van gesprek, de postnatale depressie bij de man. Laten we het daar eens over hebben, want hé die postnatale depressie bij vrouwen daar hebben we het wel mee gehad.

Daar weten we inmiddels alles van. Toch? Of niet? Met een grote glimlach op mijn gezicht lees ik ergens in het voorbij gaan de opmerking van iemand dat er een tv programma komt over de postnatale depressie bij mannen. Wat? Het bestaat dus echt?

Postnatale depressie man, dat kan toch niet?

Welnee joh. Laten we die aanname maar direct de nek omdraaien. Mannen kunnen niet zwanger worden (!), en een postnatale depressie bij de man bestaat niet.

Basta!

Het hele ‘wij’ zijn zwanger vind ik persoonlijk toch ook een beetje overtrokken. Volgens mij ben ik nog altijd degene geweest die er uitzag als een olifant, honger had als een beer én kribbig was om Joost mag weten wat!

postnatale depressie man

Natuurlijk spelen bij een postnatale depressie psychologische en sociale aspecten een rol. Maar ook al wordt een postnatale depressie bij vrouwen helaas lang niet altijd serieus genomen, we weten inmiddels wél dat deze in ieder geval ook een hormonale basis heeft. Welke start binnen vier weken na de bevalling.

En deze hormonale basis die ontbreekt bij de man. Dus een postnatale depressie bij mannen? Nee, daar geloof ik niet in.

Waar hebben mannen dan last van?

Waar ik wel in geloof is dat de geboorte van een baby ook op mannen een grote impact kan hebben. Natuurlijk!

Je loopt als man zijnde al weken op je tenen om je hoogzwangere vrouw te plezieren. Vervolgens sta je een soort van aan de zijlijn tijdens de bevalling waarbij je ook nog op je woorden moet letten.

Met een beetje pech heb je dan ook nog je schoonmoeder aan je zij. Om daarna in een situatie te belanden waarbij je thuis een vreemde over de vloer hebt die jou verteld wat je moet doen.

En dan heb ik het nog niet gehad over alle kraamtranen, de slapeloze nachten én al die beschuitjes die je iedere keer weer voor anderen moet smeren.

Om gek van te worden als jonge vader.

Eigenlijk zouden de jonge vaders een soort van verandermanagement moeten ondergaan. Je hele situatie staat immers op zijn kop en daar kan je best somber van worden.

Maar een postnatale depressie? Zullen we dat nu maar gewoon een ‘vrouwending’ laten? Dan kunnen we ons in ieder geval richten op de aanpak van een postnatale depressie bij vrouwen.

En daarnaast richten we ons op de misère van de man in die periode. Maar dan onder een andere noemer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven