Interview met Quintra over haar postpartum depressie en ‘De zwarte wolk’

‘Omdat de échte roze wolk behoorlijk zeldzaam is’ aldus Quintra Rijnders. Quintra beschrijft in haar boek ‘De zwarte wolk’ heel treffend hoe zij een postpartum depressie in glijdt, dit heeft ervaren en hoe ze er weer bovenop komt. Een heftig onderwerp waarop tot de dag van vandaag helaas nog steeds een taboe rust.

‘De zwarte wolk’ postpartum depressie ervaringsverhaal.

‘He een trein! Wat ben ik blij dat het eerste wat ik denk niet meer is om ervoor te springen!’ zeg ik tegen mijn man. Terwijl ik het mezelf hoor zeggen, besef ik me hoe vreemd het klinkt.

Een depressie of postpartum depressie is vaak een vaag begrip voor mensen die er nooit mee te maken hebben gehad. Dat maakt deze ziekte, en de patiënt (!), vaak ongezien en onbegrepen. Iedereen heeft het toch altijd over die roze wolk? Hoe kan het dan zijn dat die van mij zwart is? Moeders in zware tijden zijn naarstig op zoek naar lotgenoten. Het bizarre is, dat er zóveel vrouwen in meer of mindere mate mee te maken krijgen.

postpartum depressie

Toch is er naast de film ‘De gelukkige huisvrouw’ maar weinig materiaal dat echt de rauwe diepte van deze ziekte ingaat.

Quintra: “Ik kon nergens een ervaringsverhaal vinden van iemand waar ik me aan kon spiegelen. Er waren boeken van bekende mensen over postpartum depressie (Brooke Shields bijvoorbeeld), maar die waren in mijn ogen gewoon te ‘anders’ dan ik. Om die reden besloot ik mijn eigen boek te schrijven: zodat anderen kunnen lezen over een ‘gewone’ vrouw met postpartum depressie. Zodat ze van mijn fouten kunnen leren en ook kunnen lezen hoe ik weer helemaal beter ben geworden. Want dat geeft hoop!”

Landelijke Depressie Campagne

Met de lancering van Quintra’s boek is vrijwel tegelijkertijd de landelijke depressie campagne van start gegaan. Dit om deze veelvoorkomende ziekte bespreekbaar te maken en de kennis erover te vergroten. Niet geheel overbodig, want veel mensen zien de ziekte nog als een zwakte. Zo ook Quintra, tot het haar overkwam!

Ik vond dat mensen zelf er in bleven hangen. Ik snapte niet hoe je een langere periode in zo een dramafase kon blijven zitten en dan niet de kracht had om jezelf eruit te trekken en door te gaan met je leven. Het vervelende aan zoiets als een depressie is dat je eigenlijk alleen precies weet hoe het voelt als je er zelf in hebt gezeten. De machteloosheid, wanhoop, fysieke klachten, slapeloosheid, lusteloosheid, gebrek aan eetlust, plezier, aan alles dat het leven de moeite waard maakt. Tijd die over je ziel schaaft. Het is vreselijk. Er is geen knop of wat dan ook die je om kunt zetten en er komt niet vanzelf een dag dat je je beter voelt. Het is keihard knokken om, met twee stappen vooruit en een stap achteruit, langzaam jezelf weer te vinden. Mensen die het niet hebben ervaren, begrijpen het simpelweg niet. Ik hoop van harte dat de landelijke campagne die zojuist is opgestart hier iets aan gaat veranderen.”

Doorbreken taboe

Het doorbreken van het taboe en de stilte rondom depressie, dat is Quintra’s missie.

Quintra: “Ik hoop dat het boek nog veel meer mensen de moed gaat geven om het zwijgen te doorbreken en te spreken over hun angsten, depressies en andere mentale issues. Ik durfde dat eerst ook niet, was bang dat mijn vrienden en collega’s me als zwak zouden zien. Maar toen ik voorzichtig de eerste stappen zette op het pad van ‘delen’, merkte ik dat de reacties eigenlijk alleen maar positief waren en zelfs dat veel mensen het herkenden. Of ze hadden zelf depressieve of angstige periodes gehad, of ze hadden een moeder, vader, oom, tante, vriendin etcetera. Deze ervaringen en gevoelens delen is zo goed om het vertrouwen in jezelf te herstellen, en te merken dat het helemaal normaal is, waar je doorheen gaat. En omdat jij deelt, zal een ander zich weer gesterkt voelen om hetzelfde te doen.”

Zelf kan ik dit als ervaringsdeskundige alleen maar beamen en aanmoedigen.

Quintra zag het allemaal niet meer zitten en wilde niet meer. Ze was een hoopje ellende. Alles was haar teveel en ze wilde eigenlijk alleen maar in haar bed liggen en niets doen. Nu ik terugkijk op deze fase van de depressie besef ik mij dat het zien afzakken van mijn vrouw, de persoon van wie ik zielsveel houdt, erg zwaar was. Aldus haar man.

Rol van de partner

Haar missie had Quintra heel helder voor ogen, maar het beschrijven van deze donkere periode is haar niet altijd in de koude kleren gaan zitten.

Quintra: “De stukken waarin duidelijk naar voren komt hoe ik geen goede moeder kon zijn voor mijn kinderen toen ik ziek was, vond ik het moeilijkst. Mijn zoon niet kon verzorgen, niet ’s nachts voor mijn dochtertje kon zorgen toen zij ziek was. Dat ik totaal niet heb kunnen genieten van mijn kinderen als baby. Ik heb daar bijna nog dagelijks ‘spijt’ van, maar ik weet dat ik ziek was en er niets aan kon doen of veranderen. Dus ik vergeef mezelf daar tegenwoordig voor.”

Een postpartum depressie heeft invloed op het gehele gezin. Onderschat daarbij vooral de rol van de partner niet. Een zware doch onmisbare rol die vaak vergeten wordt. Daarom vind ik het heel mooi en goed om te zien dat Quintra’s man een heel duidelijk aandeel in het boek heeft. Met zijn visie en beleving van het proces.

Quintra: “Vanaf de eerste avond dat we spraken over het boek was dit ons uitgangspunt. Mijn man heeft zich altijd groot gehouden naar mij toe tijdens mijn postpartum depressie, maar ook voor hem is dit een enorm zware periode geweest. Daarom verdiende hij een plekje in het boek, om ook voor de positie van de partner meer begrip te creëren.”

Inzichten en wijsheden na postpartum depressie.

Zoals vele ingrijpende momenten in iemands leven, verandert een postpartum depressie je als mens. Hoewel dit niet direct besproken wordt in het boek, kan Quintra dit helemaal beamen.

Ik heb enorm veel nieuwe inzichten gekregen, door het denkproces dat het schrijven van het boek met zich meebracht. Ik weet nu bijvoorbeeld dat carrière absoluut niet het belangrijkste in het leven is. Hoewel ik nog even ambitieus ben als voorheen, richt ik die ambitie nu op andere dingen. Nu ‘begrijp’ ik dingen beter, wat er echt belangrijk voor me is. Vrijwilligerswerk en me inzetten voor schoolactiviteiten van mijn dochter, horizontale carrièregroei in plaats van verticale. Ik heb meer vertrouwen dan voorheen dat ik op basis van die nieuwe intuïtie betere keuzes zal maken voor de rest van mijn leven. Het grappige is dat de keuzes die ik voorheen heb gemaakt trouwens niet fout zijn geweest, die pasten gewoon toen bij me en waren prima. Ik heb er geen spijt van, ik begrijp wie ik toen was. Maar omdat ik nu andere dingen belangrijk vind, maak ik diezelfde keuzes niet opnieuw.”

Verlate roze wolk

Het schrijven van het boek heeft voor Quintra gezorgd voor een volledige afsluiting van deze nare periode. Kleurt deze zwarte wolk nu dan toch roze?

Quintra: “Ja! Ik zit nu op een verlate roze wolk en vind mijn kinderen geweldig! Natuurlijk zijn er ook dagen dat ik ze achter het behang wil plakken, maar omdat ik fulltime werk leg ik meer de nadruk op quality time met ze, ook om te compenseren dat ik er vaak niet ben, denk ik.
Mijn man en ik hebben het plan opgevat om zes maanden te gaan reizen door ons huidige thuisland, Australië, over een paar jaar. Dat is voor mij de periode dat ik de gemiste tijd tijdens het eerste levensjaar van mijn kinderen, en omdat ik fulltime werk, in ga halen.”

postpartum depressie de zwarte wolk

Review van De zwarte wolk

Al eerder schreef ik een blog over mijn eigen ervaring met een postpartum depressie. Vanuit die positie heb ik veel bewondering voor het feit dat Quintra de moed heeft gehad zich zo kwetsbaar op te stellen. Wat ik destijds met het blog wilde bereiken, meer openheid over de ziekte en het bereiken van lotgenoten, pakt zij grootster aan met haar boek. En het greep me aan.

Het inzicht dat haar boek ‘De zwarte wolk’ geeft op het ziekteproces is eerlijk en puur. Elke moeder, al dan niet met een postpartum depressie, vindt ergens wel herkenning. Het maakt korte metten met het idee dat enkel ‘zwakke’ mensen zoiets dergelijks overkomt.

De gedachtegang van Quintra, maar ook die van haar man, worden oprecht en met zoveel emotie beschreven dat je het gehele ziekteproces met hen mee beleeft. De strijd, de medicatie, de hulp, schuldgevoel, het gevecht voor herstel met vallen en opstaan, met de downs maar zeker ook de ups. Hoewel het verloop van een postpartum depressie voor iedereen anders is, geeft dit boek op een prachtige rauwe wijze weer hoe deze ziekte zich manifesteert.

Het boek ‘De zwarte wolk’ van Quintra Rijnders is voor € 15,- hier online verkrijgbaar.

Tips van Quintra

Quintra heeft nog enkele belangrijke adviezen voor lotgenoten:

• Sta open voor alles! Want je weet nooit uit welke (onverwachte) hoek de hulp komt die jou beter gaat maken. Ik heb veel voorbeelden gezien van mensen die baat hadden bij een combinatie van reguliere en alternatieve hulp, inclusief mezelf.
• Gun jezelf telkens opnieuw een nieuwe kans om beter te worden. Als de ene methode, aanpak, medicijn of therapie niet werkt, raap alles bij elkaar en ga door naar de volgende. Alleen zo kan je iets vinden dat wél werkt en niet klem komen te zitten in een slachtofferrol.

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven