Co-ouderschap en praten met je ex

De tijd dat je het uitmaakte en je “doei” riep terwijl je de deur dichtsloeg, de vrolijke vrijgezellenwereld tegemoet, is voorbij. Als je een relatie hebt gehad en je hebt samen kinderen, is het allemaal niet meer zo simpel. De vader van je kind(eren), hoe ex dan ook, daar moet je toch mee verder. Maar praten met je ex valt te leren, echt waar. In het co-ouderschap dat ik en mijn ex hebben, hebben we geleerd om goed met elkaar te communiceren, in het belang van ons kind.

Onze scheiding ging soepel. We vochten elkaar de tent niet uit en alles verliep relaxt, net als onze hele relatie eigenlijk al. Samen hebben we Marre, voor wie we alles zo goed mogelijk wilden regelen. Communicatie is dan een groot goed.

Praten met je ex en co-ouderschap; de theorie en de praktijk

Ik denk dat elke ouder in theorie het beste voor zijn of haar kind wil. Maar in de praktijk kunnen eigen belangen bij scheiden met kinderen toch een grotere stempel op de onderhandelingen drukken dan je vooraf had bedacht. Met je ex blijven praten is de sleutel tot succes.Hoe moeilijk dat soms ook lijkt.

Bij ons lag er al snel een echtscheidingsconvenant, een ouderschapsplan en een aantal basisafspraken. Er is geen onvertogen woord gevallen. Achteraf gezien met name omdat ik een watje ben, slecht voor mezelf op kon komen én confrontaties uit de weg ga. Tsja. Maar ik ben wel praktisch ingesteld dus binnen no time waren alle formaliteiten geregeld.

Tip: meer informatie over het maken van een ouderschapsplan

Praten met je ex
Stockfoto van meisje met ruziënde ouders op achtergrond door ESB Professional

Yes, dan staat alles op papier, iedereen die het zou moeten tekenen, heeft er een krabbel onder gezet. Je bent gescheiden, je hebt een ouderschapsplan. Nu kan de rest van je leven beginnen. Maar, spoiler alert, dan begint het pas. Er komen momenten waarop die afspraken niet dekkend zijn, jij of hij vindt dat dit toch écht een uitzondering is of er gewoon irritaties zijn.

Na 2 jaar co-ouderschap zijn dit de tips die mij hebben geholpen bij het praten met mijn ex. Kijk, invloed op het gedrag van je ex heb je maar heel beperkt. Anders had je hem wel om weten te toveren tot prins op het witte paard. Zolang je het belang van je kind in gedachte houdt, kan je echter een eind komen. En ergens de gulden middenweg vinden tussen een bitch zijn en over je heen laten lopen 😉 .

5 tips om je te helpen in je co ouderschap; ten alle tijde… praten met je ex!

1. Haal diep adem en laat soms je ego thuis

Soms is het écht, heel ontzettend verleidelijk om je gelijk te halen. Zeker als je het gelijk aan je zijde hebt. Je weet nog net ‘zie je wel ik zei het toch’ voor je te houden maar het scheelt niet veel. Af en toe helpt het om te knikken en door te gaan. Die discussie aangaan terwijl je kinderen hun schoenen aan staan te doen? Doe maar niet. Zelfs niet als de ander wéér een half uur te laat is. Echt niet doen. Neem boksles ofzo, ook goed voor je conditie trouwens.

2. Reageer niet vanuit je emotie, neem de tijd (lees, geef de ander ook tijd)

Je bent druk bezig met een artikel dat vandaag voor 16.00 uur de deur nog uit moet. Dan doet je telefoon ping en zodra je het berichtje leest, gaan je haren recht overeind staan. Hoezo of ik volgende week vrijdagmiddag ‘wel even’ dit of dat kan doen?

Ik verklap het alvast; een stortvloed van ergernis naar je ex appen is niet de meest handige reactie. Wel helpt het als je laat weten dat je er vanavond of morgen op terugkomt. Als je rustig op de bank zit met een kop thee en je je agenda hebt bekeken. Bepaal dán of je kunt helpen en neem om momentje om met je ex te praten of appen.

De ander vroeg misschien iets heel gewoons maar middenin jouw stressmomentje, valt niks echt lekker. Maar ja dat kon de ander onmogelijk weten.

3. Wees duidelijk over wat je wilt en verwacht van de ander

Naast last van confrontatieangst heb ik ook nog last van de enorme behoefte om te pleasen. Ja, het zit soms niet mee. Ik gaf slecht aan wat ik wilde wat tot gevolg had dat ik altijd het idee had dat ik moest schipperen. Dat was gewoon mijn eigen schuld.

Nu geef ik bijvoorbeeld duidelijk aan dat ik de 1e week van de meivakantie weg wil en dat het in verband met boeken van een huisje handig is als hij daar ergens volgende week op terugkomt. Zo zal de ander soms ook dingen moeten regelen en het ook fijn vinden om een antwoord te krijgen. Die duidelijkheid scheppen, maar ook het vragen zelf, scheelt mij een hoop frustratie en irritatie.

4. Wees flexibel en gun elkaar dingen

Als het contact tussen jou en je ex stroef verloopt, begrijp ik dat dit lastig is. Ik denk dat mijn ex en ik er een goede -bijna vriendschappelijke- band op nahouden. Dat maakt dat er wel ruimte is om te praten met mijn ex. Maar ik geloof niet dat je het beste in elkaar naar boven haalt als je altijd vasthoudt aan ‘de regels’.

Werkende ouders moeten al genoeg regelen dus waarom zou je het elkaar moeilijker maken dan nodig? Die altijd toch weer onverwachte studiedagen vallen vaak op maandag bij ons. Prima om die te doen, ik kan die eenvoudig opvangen. Wij zijn misschien een atypisch voorbeeld maar als mijn ex partner Marre 3 weken mee wil nemen in de zomervakantie? Heel fijn. Wat zou ik ermee winnen als ik sta op mijn week? Ik gun haar die tijd met haar vader en andersom ook trouwens. Ja, zo zijn wij. Als je niet zo bent is het in ieder geval aan te raden om toch te blijven communiceren. Misschien wordt het hierdoor uiteindelijk toch makkelijker om te gunnen.

5. Praten met je ex; evalueer de afspraken

Je zit er misschien niet op te wachten maar af en toe is het goed, het liefst live, te praten over de afspraken met je ex. Zijn alle afspraken nog werkbaar en relevant? Dat is ook hét moment om aan te geven wat er voor jou minder goed loopt. Probeer de superlatieven en beschuldigingen thuis te laten, ook als de ander dat niet doet. Denk even terug aan die goede tijd die jullie wél hebben gehad en het belang van jullie kinderen. Haal diep adem. En nog een keer 😉 .

6. Vergeet niet te genieten

Samen co-ouderschap hebben vergt misschien wel meer overleg dan ooit in jullie relatie. Dat is pittig en niet altijd makkelijk. Toch verliep mijn december heel relaxt; Kerst en Oud en Nieuw waren geregeld, de voorjaarsvakantie én de meivakantie zijn in goed overleg verdeeld. Over een paar maanden ga ik maar eens een voorstel voor de zomervakantie doen. Soms is het diep ademhalen maar meestal valt het eigenlijk best mee. Ik hoop dat jullie ook een fijne Decembermaand hebben gehad zonder al te veel gedoe over de kinderen. Geniet vooral van de momenten samen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven