Praten met kinderen. en dan in de zin van een open gesprek voeren. Hoe vaak doe jij dat met je kind? En waar praten jullie dan over? Het ene kind is spontaner dan het andere. En de ene mama of papa natuurlijk ook! Afgezien daarvan is praten met kinderen een ander verhaal dan een volwassen gesprek. Zeker als je een beetje de diepte in wil. Hoe vaak bespreek jij andere dingen met je kind dan het gebruikelijke ‘hoe was het op school?’ En hoe pak je dat dan aan? Hier lees je meer over praten met kinderen op een persoonlijke manier.
Lees ook: Het nieuws, gespreksstof voor jou en je kind?
Grote gespreksstof voor kleine mensjes
Zware onderwerpen: volwassenen hebben er al genoeg moeite mee. Laat staan kinderen. Voor hen is een moeilijk onderwerp vaak al lastig te begrijpen. Het onder woorden brengen is dan hélemaal een uitdaging. Bespreekt jouw kind uit zichzelf dingen die hem of haar dwarszitten? Of moet je er echt een beetje naar vissen?
Kinderen voelen heel goed aan wanneer gesprekken beladen zijn. Wanneer jij ze met hen wilt voeren, maar andersom natuurlijk ook. Als ze er al uit zichzelf over willen praten doen ze dat vaak als jij ergens anders mee bezig bent. Dan hebben ze het gevoel dat je aandacht niet zo intens op hen gevestigd is. Maar als jij achter het stuur zit ligt je aandacht ook écht ergens anders. Ga je belangrijke gespreksstof bespreken? Zorg dan dat je je aandacht erbij kan houden, maar dat je kind niet het gevoel heeft dat de focus alleen op hem of haar ligt. Maak bijvoorbeeld samen een wandeling tijdens jullie gesprek. Zoiets komt het praten met kinderen altijd ten goede.
Praten met kinderen; jij bent groot en ik is klein
In de communicatie van volwassenen en kinderen zitten grote verschillen. Gelukkig maar, hebben we ons niet voor niks ontwikkeld 😉 . Op het gebied van communicatie moeten kinderen vaak nog veel leren. Aanvankelijk gaan ze vooral op hun gevoel af. Kinderen zijn veel meer sensitief ingesteld dan volwassenen. Daarom voelen ze wel aan dat onderwerpen beladen zijn. Maar ze onder woorden brengen is een ander verhaal. Op het gebied van taalvaardigheid moeten ze zich echt nog ontwikkelen. Veel mensen denken dat het een kwestie is van leren praten. Maar nog lang nadat een kind dat kan, is de taalvaardigheid in ontwikkeling. Tot een jaar of 10 hebben kinderen moeite met het onder woorden brengen van gevoelens en gedachten. En laten we eerlijk zijn: voor sommigen van ons blijft dat een leven lang een uitdaging 😉 .
Ook zijn kids gevoelig voor sociaal wenselijke antwoorden. Eigenlijk zijn het soms net politici. Ze voelen goed aan wat papa en mama willen horen. En als ze zeggen wat jij wilt horen, is dat moeilijke gesprek misschien sneller voorbij. Wees op je hoede: af en toe kan Mark Rutte nog best wat leren van de gemiddelde kleuter 😉 . Doorvragen kan helpen als je kind duidelijk zo snel mogelijk klaar wil zijn met het gesprek. Maar ga ook niet teveel pushen; dat heeft nou juist weer een averechts effect. Wees geduldig en begripvol. Kinderen kunnen ook overschakelen op hun fantasie, wanneer de werkelijkheid wat te beladen wordt. Ook middenin een gesprek. Help je kind te begrijpen waarom je een gesprek voert, en leg uit dat ze daarom alleen feiten mogen vertellen. Voor fantasie is het weer tijd als er een verhaaltje verteld gaat worden, maar dit is een echt gesprek.
Lees ook: Je kind leren omgaan met emoties
Tips voor ouders van niet-praters
Het ene kind heeft meer moeite met het zichzelf uiten dan het andere. Je hebt praters, die er over het algemeen van alles uitflappen. Maar bij de meeste kindjes gaat dat niet zo vanzelf. Dan heb je als ouder vaak wel door dat er iets dwars zit, maar wat? Dat krijg je vast niet zomaar uit dat gesloten oestertje. De volgende tips kunnen je helpen om praten met kinderen zo soepel mogelijk te laten verlopen.
#1 Oogcontact
Wanneer je wil dat een kind naar je luistert, is het handig om te gaan staan. Maak je automatisch meer indruk. Wil je andersom je kind het gevoel geven dat jíj luistert, zorg dan ook voor gepast oogcontact. Ga zitten en zorg dat je kind het gevoel heeft dat er echt naar hem of haar geluisterd wordt. Wordt je zoon of dochter daar juist onzeker van? Dan is een wandelingetje een beter idee. Maar kijk ook dan je kind regelmatig aan. Kinderen hebben vaak het gevoel dat ‘grote mensen’ niet écht naar ze luisteren. En heel regelmatig hebben ze dan nog een punt ook!
#2 Foute antwoorden bestaan niet
Beladen gespreksstof is zelfs voor voor volwassenen zware kost. Kan je nagaan hoe het voor kinderen voelt om moeilijke onderwerpen te bespreken. Om hen op hun gemak te stellen (en de sociaal wenselijke antwoorden te voorkomen) kan je benadrukken dat er in dit geval geen foute antwoorden bestaan. Stel jezelf bescheiden op, zodat je kind het gevoel heeft open te kunnen zijn.
#3 Ga niet te lang door
Praten met kinderen kan veel opleveren, maar dat lukt meestal niet als gesprekken te lang duren. De aandacht van kinderen gaat op den duur verslappen. Dan krijg jij het gevoel dat er niet naar je geluisterd wordt. Anderzijds zal je kind ook niet veel meer te zeggen hebben, waardoor die het gevoel krijgt dat het gesprek eigenlijk eenrichtingsverkeer wordt. Je kan altijd op een later tijdstip verder praten als daar behoefte aan is. Zorg dat het gesprek op tijd stopt, nog voor de aandacht van je kind gaat verslappen.
Lees ook: Zo geeft communicatie je kids zelfvertrouwen
#4 Sluit gesprekken goed af
Een zwaar gesprek voeren kan ontzettend opluchten. Maar dan moet het wel prettig afgesloten worden. Ook om te voorkomen dat je kind de volgende keer niet bij voorbaat al dichtklapt. Laat het gesprek niet eindigen in een discussie. Vraag bijvoorbeeld liever wat je zoon of dochter van het gesprek vond, en spreek uit dat je het fijn vond even te kunnen praten.
#5 Communiceer spelenderwijs
Wat altijd fijn is bij zware gesprekken: doe het spelenderwijs! Zoals een potje ‘doen, durf of de waarheid’ ook altijd verrassende waarheden oplevert 😉 . Bij praten met kinderen die nog wat jonger zijn kan een spelstrategie ook heel goed werken. Kinderen hebben dan automatisch het gevoel meer met een spelletje bezig te zijn, dan met een beladen gesprek. Leuke tip is het spel Vraag Maar, wat wij onlangs in de bus kregen om uit te proberen.
Vraag maar is een vragenspel voor ouders en kinderen. Er is een versie voor papa en voor mama. Ieder spel bevat 64 kaarten: 32 voor jou… En 32 voor je mini-quizmaster. Op iedere kaart staat een persoonlijke vraag. Bijvoorbeeld: Wat zou je fijn vinden om vaker van me te horen? Of: wanneer ben je trots op mij? Niet de gemakkelijkste vragen dus! Met dit spel gaat praten met kinderen direct de diepte in. Maar omdat het spelenderwijs gebeurd, hebben ze amper in de gaten dat jullie eigenlijk een heel goed gesprek aan het voeren zijn! Zeker ook omdat de serieuzere vragen worden afgewisseld met gezellige prietpraat. ‘Verzin een verhaal over ons’, bijvoorbeeld. Wij zouden zeggen: schenk een lekker glaasje fris en een kopje thee in en ga een fijn potje communiceren!
De set Vraag Maar kost € 15,00 en is verkrijgbaar bij Bol.com
Praten met kinderen: hoe doe jij dat?
Waar leer je als ouder het meeste van? Opvoedboekjes en Google? Vast niet. Heb jij zelf advies voor andere papa’s en mama’s over praten met kinderen? Of een soort gouden tip? Dan horen we graag van je!
Gebruikte afbeelding via Shutterstock