Peuterpuberteit én prepuberteit in huis

Twee soorten puberteit in huis, de peuterpuberteit en prepuberteit! Ik heb zowel een pre puber in huis als een peuter puber. Prepuberteit en peuterpuberteit tegelijk in één huis. Nou, ik kan je vertellen dat het er dus af en toe hard aan toe gaat hier en dat kan zeer vermoeiend zijn.

prepuberteit
Stockfoto van prepuber die boos is door BestPhotoPlus

Prepuberteit en peuterpuberteit in één huis? Maak je borst maar nat!

Mijn peuterpuber ontdekt zijn eigen willetje en komt erachter dan hij ook zelf dingen kan ondernemen maar ook dat hij nee kan zeggen. Eigenlijk lijkt het bijna alsof hij al in zijn prepuberteit zit. Eerst roept hij NEE om vervolgens het zelluf te willen doen. Schoenen aantrekken, jas dichtritsen, tandenpoetsen, met vork/lepel eten. En dan wil hij ineens niet meer mee. Hij weet niet eens waar we naar toe gaan, het gaat hem blijkbaar om het principe. Het duurt een eeuwigheid!

Prepuberteit… nee, nee en nog eens nee.

Dan de prepuberteit. Mijn prepuber wil ook alles zelf doen en vooral NEE zeggen. Het zelf doen is nog niet eens zo erg, maar het NEE zeggen is zo ongelofelijk frustrerend. Ook hij ontdekt zijn grenzen en kijkt hoever hij kan gaan. Hij wil zelf zijn dag indelen en bepalen wat hij gaat doen en wil dus niet meer dat zijn dag voor hem gepland wordt. Als we ergens heen gaan, zegt hij bij voorbaat al NEE. Wacht, eerlijk is eerlijk, hij vraagt eerst of een vriendje mee mag en als dat niet mag, dán zegt hij resoluut NEE vergezeld van een paar rollende ogen en/of een diepe zucht. Er kan ook wat boos brutaal gemompel volgen waarvan ik eigenlijk niet eens meer wil weten wat hij zegt. Waar je bij je peuter hem onder je arm kan meenemen, gaat dat bij de prepuberteit natuurlijk niet meer. Probeer hem dan maar eens mee te krijgen! Als hij met “vrolijke tegenzin” meegaat, is hij natuurlijk niet van plan het ook naar zijn zin te hebben. Wij proberen dan de sfeer niet te laten verpesten door het zelf leuk te maken, maar dat is soms lastig.

Het komt de laatste tijd dus voor dat ik een eeuwigheid wacht op het dichtritsen van een jas of een kind onder mijn arm moet meenemen en de ander tot het laatste moment demonstratief in zijn kamer blijft voordat hij chagrijnig in de auto stapt en zich op plek van aankomst een paar meter achter ons sloft om zijn ongenoegen verder te uiten. Per saldo wil niemand met mij mee (nooit een leuk gevoel), heb ik twee chagrijnige kinderen en ben ik er zelf ook wel al klaar mee. Dan maar geen family time denk ik dan! “Je krijgt er zoveel voor terug” zeggen ze, nou als dat gaat om het geschreeuw en tegenstribbelen dat ik zoveel terug krijg, dan laat die prepuberteit en peuterpuberteit maar zitten.

Je krijgt er zoveel voor terug

Maar dan maken ze het weer helemaal goed. Mijn peuter kijkt vol trots als het is gelukt zijn schoenen zelf aan te trekken en omhelst mij triomfantelijk. Hij huppelt aan mijn zijde met zijn handje in de mijne en wil gewoon bij zijn mama zijn, wat we ook gaan doen of waar we ook heen gaan. Het tegenstribbelen van mijn prepuber wordt langzaam minder. Na afloop van ons uitje komt hij naar mij toe met zijn lange lijf en slaat een arm om me heen. Hij geeft aan dat het niet zo erg was als hij dacht en misschien een klein beetje leuk was. Hij geeft me vervolgens een dikke zoen op mijn wang, een knuffel en bedankt me voor de leuke dag. Zo is het dus allemaal toch de moeite waard geweest. Ik kan dus toch nog tevreden terugkijken op onze dag en weet dat het allemaal goed komt. Dit hou ik in mijn achterhoofd voor de volgende keer. Zie je wel, je krijgt er echt zooo veel voor terug!!!

1 gedachte over “Peuterpuberteit én prepuberteit in huis”

  1. Avatar foto
    Dr. Louise Van Zee

    De pubers: hun hersenen gaan nieuwe neuro systemen vormen en ze zijn vaak alleen met hun emotionele hersenen aan het werk. Dat is duidelijk te merken. Kalm blijven en rustig ademen helpt om de hersen cortex in functie te houden en te laten groeien weer. Veel succes ouders, pubers zijn echt fascinerend, en geduld is zo’n schone taak?❣️

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven