Prinsjesdag 2017; goed nieuws voor gezinnen met kinderen

Prinsjesdag 2017 zit er weer op voor dit jaar. Over het algemeen Een Prinsjesdag met een positieve toon. De economie gaat er op vooruit en de koopkracht gaat over het algemene 1% omhoog. Maar wat merken wij, ouders van gezinnen met kinderen, er eigenlijk van? Komen er voor ons en onze kinderen ook betere tijden aan? Voor mij is het motto altijd: ‘eerst zien, dan geloven’. Maar als ik onze koning mag geloven, dan is dat antwoord inderdaad ‘Ja’. Ik heb er een aantal zaken uitgelicht die mij opvielen.

gezinnen met kinderen prinsjesdag

Financiële veranderingen voor gezinnen met kinderen

De kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget gaat omhoog

Als het goed is, gaan wij werkende ouders van gezinnen met kinderen die naar de kinderopvang gaan, dit volgend jaar merken in onze portemonnee. Ik kan me nog goed herinneren dat wij thuis de eerste keer een rekening kregen van het kinderdagverblijf waar Laura, toen 4 maanden, 2,5 dag per week naar toe ging. Bam, daar ging een flinke hap uit ons budget! We moesten echt even slikken. We kregen toen ongeveer 25% terug via de kinderopvangtoeslag. Nu afgelopen jaar kregen we al iets meer terug en volgend jaar wordt het dus nog iets goedkoper. Gaat je kind alleen naar de peuterspeelspeelzaal? Dan krijg je volgend jaar ook een tegemoetkoming in de kosten. Ontvang je het kindgebonden budget, dan gaat dit volgend jaar ook omhoog. Goed nieuws voor werkende ouders dus!

Kinderen en scholieren uit armere gezinnen krijgen een steuntje in de rug

Persoonlijk vind ik dit een mooi punt uit de miljoenennota van Prinsjesdag 2017. In 2014 leefden ruim 400.000 kinderen in een huishouden met een laag inkomen. Het kabinet trekt hier nu 100 miljoen extra voor uit. We leven in een rijk land, maar dit vind ik nog steeds een schrikbarend cijfer. Gelukkig heb ik persoonlijk geen geldzorgen, maar tijdens mijn werk als woonconsulent bij een sociale woningcorporatie maak ik het bijna dagelijks mee dat ik te maken krijg met gezinnen die zeer moeilijk rond kunnen komen.

Als je al nauwelijks de huur kunt opbrengen, ben je al blij dat je je kinderen met ontbijt op en een gevulde lunchbox naar school kunt sturen. Geld voor zwemles, voetbal of muziekles zit er dan al helemaal niet meer in. Ook is er een potje gevonden om Mbo-scholieren van wie de ouders de schoolkosten niet kunnen betalen, te ondersteunen. Ik hoop van harte dat dit geld terecht komt bij de kinderen die het het hardst nodig hebben!

Meer geld naar kwaliteit van onze leraren

Het kabinet heeft 200 miljoen extra beschikbaar gesteld voor het onderwijs. Er zal onder meer worden geïnvesteerd in de kwaliteit van leraren en schoolleiders. Natuurlijk erg belangrijk, want iedere ouder wil toch het beste onderwijs voor zijn of haar kind? Hoe mooi het schoolgebouw er ook uit ziet, hoe goed de materialen waarmee ze werken, goed onderwijs hangt uiteindelijk toch af van de kwaliteit van de leraar die voor de klas staat. Goed opgeleide, betrokken, sociale en enthousiaste leraren, daar worden onze kinderen beter van. Een goede investering dus!

Nipt test en Prinsjesdag 2017

Een ander opvallend punt uit de miljoenennota is de vergoeding voor de Nipt test. Alle zwangere vrouwen krijgen vanaf april volgend jaar een vergoeding als ze een Nipt-test willen doen. Kies je hier voor, dan moet je nog wel steeds een eigen bijdrage van 175 euro betalen. Over de Nipt-test is ook op deze site al veel geschreven. Zo interviewde ik enige tijd geleden Karin over haar leven als moeder van haar dochter Lara die het syndroom van down heeft. Wil je het nog eens lezen? Check dan hieronder.

Leven met syndroom van Down; Karin vertelt over haar gezin en Lara

Andere interessante artikelen over gezinnen met kinderen:

*gebruikte afbeelding via Shutterstock

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven