Prinsjesdag 2018: wat betekent dit voor werkende ouders?

Prinsjesdag 2018 ligt weer achter ons. Het motto van dit jaar is ‘iedereen gaat er op vooruit’. Maar wat betekenen de plannen uit het binnenhof concreet voor werkende moeders en hun gezin? Prinsjesdag is immers meer dan een parade van hoedjes en uitgedoste politici. Ook al zijn die ook leuk šŸ˜‰ . De plannen voor komende jaren zijn bekend gemaakt op deze Prinsjesdag 2018. Ik zet enkele belangrijke en opvallende plannen uit voor jou op een rij.

Prinsjesdag 2018; iedereen gaat er op vooruit

Iedereen gaat er op vooruit.Ā Dat wil zeggen 95% van de bevolking gaat er op vooruit blijkt uit de plannen van Prinsjesdag 2018. De koopkracht stijgt met 1,5 % en voor ons, werkende ouders is dat nog iets meer, namelijk 1,6 %. Dit komt door de stijgende economie en de wijziging in het belastingstelsel. Die belastingverlagingen compenseren de BTW verhoging op boodschappen. Even afwachten dus wat we volgend moeten betalen voor onze boodschappen, dat wel.

prinsjesdag 2018

Meer geld naar gezinnen

Voor ons, werkende moeders, gaat gelden dat we er allemaal op vooruit gaan. De kinderbijslag gaat namelijk flink omhoog. Om een voorbeeld te noemen: een gezin met twee kinderen op de basisschool krijgt er per jaar 150 euro bij. Daarnaast geldt, dat het kabinet wil dat ouders zorg voor de kinderen en werk goed kunnen combineren. Gaan jouw kinderen naar de kinderopvang of BSO? Dan houd je nog meer over. Het binnenhof trekt meer geld uit voor kinderopvangtoeslag. Hoe veel je overhoudt hangt uiteraard af van van het aantal uren kinderopvang en jouw inkomen. Wil je uitrekenen hoe veel het voor jou scheelt? Kijk dan eens op deze site.

Geld beschikbaar voor basisonderwijs meld Prinsjesdag 2018

Er komt geld bij voor basisscholen. Leraren krijgen een hoger salaris en er wordt geld uitgetrokken voor het verlagen van de werkdruk. Dat is natuurlijk mooi nieuws van de Prinsjesdag 2018. Echter blijft de vakbond voor onderwijs nog erg kritisch, omdat de investeringen achter blijven bij de economische groei en de salarissen nog steeds erg achter blijven in vergelijking met andere sectoren.

Een basisschool leraar verdient nog steeds een stuk minder dan een leerkracht op een middelbare school. En daar zijn veel leerkrachten nog steeds niet over te spreken. En dat is wel terecht. Veel leerkrachten op een middelbare school hebben namelijk, net als basisschoolleerkrachten, een hbo diploma. Aan het opleidingsniveau ligt het dus niet, tenzij het gaat om een tweedegraads of eerstegraads docent op een middelbaar school, daar zit wel een verschil in qua opleidingsniveau.

VMBO scholen voor technisch onderwijs krijgen extra geld

Er zijn te weinig leerlingen die een technische opleiding kiezen en daarom trekt het kabinet geld uit om het technisch onderwijs op het VMBO te verbeteren. Scholen moeten daarvoor zelf goede plannen inleveren bij het kabinet zo blijkt uit het verhaal van Prinsjesdag 2018. De regering hoopt dat door het investeren in beter technisch onderwijs meer leerlingen voor een technische studie kiezen.

Een bezoek aan het Rijksmuseum en de tweede kamer

Een van de opvallende punten uit de plannen van het binnenhof is dat het kabinet geld vrij maakt om een museumbezoek en een bezoek aan de tweede kamer mogelijk te maken voor basisschoolleerlingen. Een mooi statement uit de notulen van Prinsjesdag 2018!

Ik vind dit een erg mooi punt en zou het zelf als kind geweldig hebben gevonden om dit met mijn klas te doen. Sterker nog, ik ben zelf nog nooit in de tweede kamer geweest! Ik vind het dus erg leuk dat Laura het gaat meemaken zo’n schoolreisje naar de tweede kamer met haar klas. Scholen mogen daarnaast een keuze maken om naar het Rijksmuseum te gaan of naar een ander museum. Ik vind het mooi dat dit mogelijk wordt gemaakt en dat ieder kind een keer naar het Rijksmuseum kan gaan. Het is echt een prachtig museum en een mooie manier om kinderen iets bij te brengen over de geschiedenis van Nederland.

Kraamverlof voor kersverse vaders

Het was al bekend dat het kraamverlof gaat veranderen voor vaders. Toch wil ik dit punt nog even noemen, omdat het echt een belangrijke doorbraak is. Vaders krijgen nu een werkweek verlof na de geboorte van hun kind. Vanaf 2020 kunnen zij ook vijf weken verlof nemen tegen 70% van het salaris. Dat zal voor moeders met een pasgeboren baby ook heel veel rust geven dat het vaderschapsverlof van papa een stuk beter geregeld wordt.

Ben jij blij met de nieuwe kabinetsplannen uit Den Haag van Prinsjesdag 2018? Wat valt jou op en waar ben jij blij mee of juist niet? Laat het mij weten!

Bronnen:

  • Diverse sites zoals: www.nu.nl en www.nos.nl
  • Voor een mooi overzicht van de plannen kun je het stuk lezen van de Volkskrant.
  • Voor enkele specifieke onderwerpen uit dit artikel kun je eens kijken op de sites van het AD en AOB.

Shutterstock foto van prinsjesdag doorĀ Roelant

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven