Waarom zou je kiezen voor een privéschool?

Een privéschool voor je kind kiezen: waarom zou je dat doen? Wat is de meerwaarde ervan en hoeveel gaat je dat wel niet kosten? En wat is nu eigenlijk het verschil tussen een privéschool en een ‘gewone’ school? Wat kan je met een diploma van een dergelijke school? Heb je daar wel iets aan?

We proberen een aantal van deze vragen voor je te beantwoorden.

een priveschool kiezen, de voordelen en nadelen

Wat is een privéschool nu precies?

Een privéschool of particuliere school is een school die niet wordt bekostigd door de overheid. De ouders zullen dus zelf moeten betalen.

Dit soort onderwijs bestaat sinds de zestiger jaren in ons land. Zowel de basisschool als het voortgezet onderwijs kan een kind via een privéschool volgen.

Uiteraard heeft iedere particuliere school zijn eigen werkwijze en soms zelfs een specifieke doelgroep.

Mag een kind naar een particuliere school?

Ja, jouw zoon of dochter mag gewoon naar een privéschool. Je moet wel opletten of de betreffende school voldoet aan de eisen van de inspectie. Want de leerplichtambtenaar staat anders wel bij je op de stoep. Kijk dus of de school is goedgekeurd!

Wil je weten hoe de kwaliteit is van de school, dan kan je kijken op de site van de Inspectie van het Onderwijs. Daar kan je verschillende kwaliteitsonderzoeken vinden- van allerlei verschillende scholen en dus ook van privéscholen.

Waarom zou je kiezen voor een privéschool?

De reden om te kiezen voor een privéschool kan verschillend zijn, maar vaak is toch het feit dat de klassen meestal maximaal uit 12 leerlingen bestaan de leidraad.

Zo heeft je kind immers alle aandacht en kan een leerkracht er helemaal voor je kind zijn. Heeft je zoon of dochter ergens moeite mee of een bepaald leer- of gedragsprobleem, dan zou het een oplossing kunnen zijn.

Maar denk ook aan kinderen die in een gewone klas van meer dan 30 leerlingen simpelweg ‘verdrinken’. Ook voor dit soort kinderen kan een kleine klas fijn zijn. De aandacht is immers veel persoonlijker.

De scholen kunnen eveneens extra’s aanbieden waardoor ze interessanter zijn dan een gewone school of bijvoorbeeld heel goed aansluiten bij jouw levensideologie.

Ook dat laatste is heel vaak een argument om voor een bepaalde privéschool te kiezen.

Hoe zit het met diploma’s van een particuliere school?

De diploma’s van particuliere scholen zijn gewoon hetzelfde als die van de reguliere scholen. Wat wel bijzonder is: je kunt op deze scholen ook deelcertificaten halen en zo het diploma uiteindelijk binnenhalen. Dat zal binnen een gewone school niet kunnen.

Ook dat kan dus een pluspunt zijn voor leerlingen. Dus ook met een diploma van een goedgekeurde privéschool kan je vervolgens gewoon naar het beroepsonderwijs of de universiteit.

Een particuliere school in de schijnwerpers: Florencius

Florencius is bijvoorbeeld zo’n particuliere school. Deze privéschool heeft ‘Leren begint met aandacht’ als uitgangspunt.

Vanwege de kleine groepen zijn er op deze privéschool meer mogelijkheden dan op een gewone school. Er is meer aandacht voor ieder kind en dat is niet alleen maar fijn voor kinderen met een rugzakje (zoals dyslexie, faalangst of bijvoorbeeld hoogbegaafdheid), maar het is eigenlijk voor ieder kind ideaal.

Florencius is gevestigd in Laren, in Amstelveen en in Haarlem.  Zij bieden een pre-school, basisschool, groep 9 en huiswerkbegeleiding aan.

Waarom kiezen voor een pre-school?

In Laren en Amstelveen zou je kind bij Florencius naar de pre-school kunnen gaan. Spelenderwijs al van alles leren, op je eigen tempo.

Het verschil met een doorsnee peuterspeelzaal of kinderopvang is dat bij de pre-school de ontwikkeling van het kind centraal staat en niet in de eerste plaats de opvang.

Dit gebeurt door de ontwikkeling wel te monitoren, maar het kind daarnaast op zijn eigen tempo te laten ontdekken en groeien op alle ontwikkelingsgebieden. Dit kan een fijne manier zijn om je kind spelenderwijs te laten wennen en hierdoor zal de overgang naar de basisschool waarschijnlijk ook vlotter verlopen.

Groep 9, een extra voordeel bij deze privéschool

Een ander opvallend aanbod bij deze privéschool is groep 9. Wat dat wil zeggen dat lees je hieronder.

Niet alle kinderen zijn al toe aan het voortgezet onderwijs als ze klaar zijn met groep 8. Groep 9 is op deze privéschool dus een soort tussenjaar, waardoor je kind nog even langer mag ontwikkelen en zo beter uit de verf kan komen op het voortgezet onderwijs.

Ze leren in dit jaar extra cognitieve vaardigheden, maar ook op sociaal en emotioneel niveau kunnen ze mooi groeien.

Ze zullen beter voorbereid zijn voor de stap naar het VMBO, Havo of VWO. Is je kind nog te speels, te onzeker of dergelijke, dan kan dit een fijne mogelijkheid zijn. Dit jaar zal er trouwens ook aandacht gegeven worden aan zaken als huiswerk maken en plannen, projectmatig werken en presentaties maken.

Dingen de ze juist nodig hebben in hun schoolloopbaan en waarmee ze dus al een stap voor zijn op andere leerlingen die geen privéschool gevolgd hebben.

Er is een kans dat ze door dit jaar ook gegroeid zijn in hun vo-advies, wat dan eigenlijk beter past bij wat ze kunnen, maar waar ze een jaar geleden nog niet aan toe waren.

Nadelen van een privéschool

Als nadeel kan natuurlijk genoemd worden dat de prijs lang niet voor iedereen haalbaar is, meer over de tarieven lees je hieronder.

Daarnaast kan het zo zijn dat de overgang van een privéschool met basisonderwijs naar een gewone school voor voortgezet onderwijs wel even wennen is voor je kind.

En als laatste kan de afstand een probleem zijn. Privéscholen zitten vaak verder weg waardoor je je kind iedere dag zal moeten halen en brengen en het niet zelfstandig naar school kan gaan.

De kosten van een particuliere school

Dan blijft de vraag nog staan hoeveel je zal moeten betalen als je voor een privéschool kiest. Het klinkt allemaal heel aantrekkelijk en zal waarschijnlijk bij alle kinderen goed passen.

Een privéschool zal zijn kosten wel allemaal moeten verhalen op de ouders. Dit is natuurlijk een heel ander verhaal dan bij een reguliere school, waar de overheid betaalt.

De tarieven van een privéschool schommelen dan ook tussen de 13.000 en 19.000 euro per schooljaar voor de basisschool.

Bij het voortgezet onderwijs lopen de bedragen ook heel erg uitéén. De onderbouw zal tussen de 14.000 en 30.000 euro liggen. Bij de bovenbouw loopt dit op tot bedragen tussen 15.000 tot 40.000 euro per jaar.

Verschillende particuliere scholen

Dan is het ook nog even handig om te weten dat er B4 en B3 privéscholen zijn. B4 scholen zijn scholen die internationaal of buitenlands zijn.

Die richten zich op leerlingen die bijvoorbeeld tijdelijk in Nederland wonen, zoals kinderen van expats. Hierdoor is het schoolsysteem ook vaak anders.

Bij B3 scholen gaat het wel om scholen die in principe werken volgens het standaard schoolsysteem van ons land, alleen zijn de klassen veel kleiner waardoor de individuele begeleiding veel groter is.

Kort samengevat

De voordelen van een privéschool zijn hierboven duidelijk uiteengezet. Ieder kind krijgt meer individuele aandacht, er is oog voor persoonlijke groei en kinderen hoeven minder mee in de eenheidsworst waardoor ze zichzelf echt kunnen ontwikkelen tot wie ze in de kern zijn.

Er zijn bijvoorbeeld ook privéscholen waarbij kinderen zelf beslissen wat ze die dag gaan leren, in plaats van dat dat klassikaal bepaalt wordt.

Het is van belang om vooraf goed te kijken wat de speerpunten zijn van de privéschool die je op het oog hebt om te bepalen of het past bij jullie levensfilosofie.

De kosten van een privéschool en de afstand tot je woongemeente kunnen een uitdaging zijn.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven