Jongeren kampen met steeds meer problemen; YANTOO helpt!

Met de mentale gezondheid van jongeren gaat het steeds minder goed en stapelen de problemen zich op. Meisjes kampen hierbij het meeste met psychische struggles, maar ook de jongens onder de jongeren melden zich met problemen. Vragenkaartspel YANTOO kan hierin een helpende hand bieden.

Hoe kunnen de problemen bij jongeren aangepakt worden?

Laten we voorop stellen dat niet alle problemen die zich voordoen bij jongeren op dezelfde manier opgelost kunnen worden.

In sommige gevallen helpt onderstaande manier van handelen, maar in andere gevallen zijn gesprekken met specialisten en professionele hulp veel beter op zijn plaats.

Indra heeft echter -als ervaringsdeskundige- een methode ontwikkelt die problemen bij jongeren in ieder geval bespreekbaar kan maken. Op een manier die zij zelf ook als prettig zou ervaren.

problemen jongeren en vragenkaartspel YANTOO

Indra Zomers en het vragenkaartspel YANTOO

Indra Zomers (15 jaar) weet alles van problemen bij jongeren. Ze ondervond het namelijk zelf.

Na een pittig traject van professionele hulp en veel praten met familie en vrienden, is ze hersteld van haar eetstoornis en mentale struggles. Maar Indra is zeker niet de enige.

Meisjes met problemen uit groep 8

Van de meisjes uit groep 8 heeft inmiddels 33 procent emotionele problemen en op middelbare scholen is dit zelfs 43 procent, meldt recent onderzoek.*

Studies hebben deze problemen bij jongeren aangetoond en concluderen dat praten en het delen van angst, depressie kan verminderen, het zelfvertrouwen kan vergroten en het gevoel van verbondenheid kan laten toenemen.

Voor tieners is praten over hun gevoel en om hulp vragen vaak moeilijk en daar ontstaan de eerste problemen onder jongeren.

Hoe het spel YANTOO de wereld in kwam

Samen met Vertellis – een jong Nederlands bedrijf dat tools maakt om mensen dichter bij zichzelf en elkaar te brengen – heeft Indra een kaartspel ontwikkeld speciaal voor tieners: You are not the only one (afgekort YANTOO).

90 vragen verdeeld over 3 rondes die het voor jongeren gemakkelijker maken om échte gesprekken aan te gaan rondom hun problemen en zich kwetsbaar op te stellen.

Zo voelen tieners zich meer verbonden en minder alleen. 

YANTOO gaat in op thema’s zoals vriendschap, familie, wie je écht bent, lichaamsbeeld, mentale gezondheid, inclusiviteit en relaties.

Het klinkt spannend, maar als één het deelt, deelt de ander ook. Zo ervaarde Indra dat bij haar vrienden: “Ik heb het met meerdere leeftijdsgenoten getest en zij vonden het via dit spel makkelijker om zich kwetsbaar op te stellen.’’

Je vindt het spel YANTOO hier online

Over Indra Zomers

Indra vertelt:

“Twee jaar geleden, tijdens de pandemie, ging het al vrij snel niet zo goed met me. Ik legde te veel focus op mijn lichaamsbeeld door alle perfecte plaatjes die ik zag op social media en ontwikkelde langzamerhand een eetstoornis.

Gelukkig vroeg ik op tijd om hulp om deze problemen (die ook andere jongeren kennen) op te lossen. Ik kreeg die hulp ook. Maar lang niet iedere jongere durft hier om te vragen.

Vooral praten heeft mij heel erg geholpen, met een psycholoog maar ook met familie en vrienden. Met vrienden over mijn struggles en gevoelens praten vond ik het moeilijkste, ik dacht dat ik de enige was die onzeker was en dealde met mentale problemen. Dat voelde heel erg alleen.

Toen ik mijn gevoel deelde kwam ik er al snel achter dat ook andere jongeren deze problemen herkennen.

Dat praten en delen hielp mij enorm. Ik wil daarom heel graag leeftijdsgenoten laten weten dat er hulpmiddelen zijn om over je gevoel en struggles te praten, zoals mijn eigen ontwikkelde vragenkaartspel You’re not the only one – je bent namelijk niet alleen.”

De problemen bij jongeren erkennen

Professionals en leraren zien ook de mentale gezondheid van jongeren achteruitgaan en meer problemen ontstaan.

Daarom gaat er op scholen steeds meer aandacht uit naar dit onderwerp.

Bart Kloosterhuis, mede-oprichter van Vertellis, heeft onlangs een presentatie gegeven op zijn oude middelbare school over praten en verbinding.

De groep leerlingen die het spel in de pauze speelden, werd steeds groter. In de ronde “Steek je hand op” gingen er veel handen de lucht in, dit zorgde voor mooie gesprekken en herkenning. 

Zo kan het spel YANTOO ervoor zorgen dat problemen tussen jongeren besproken worden en dat de jeugd in de gaten krijgt dat zij niet de enige zijn die dit zo ervaren.

Het lijkt één van de manieren om ervoor te zorgen dat social media minder grip krijgt op jongeren en dat zij weer meer tijd met elkaar doorbrengen in plaats van op hun telefoon.

YANTOO spelen met jongeren om problemen te bespreken

Jongeren kunnen zelf de stap zetten om hun problemen te bespreken, maar YANTOO kan daar een goede hulp bij zijn.

Je kan YANTOO spelen met zoveel jongeren je maar wilt, maar aangeraden wordt om de groep tussen de 3 en 25 personen te houden.

De rondes in het vragenkaartspel

Omdat het bespreken van problemen tussen ongeren onderling best ‘een ding’ kan zijn bestaat het spel uit een aantal rondes. Deze rondes zorgen ervoor dat jongeren opener worden waardoor ze hun problemen makkelijker bespreekbaar maken.

Ronde 1: Eén persoon pakt een kaart en stelt de vraag die op de kaart staat. Iedereen op wie de vraag van toepassing is steekt zijn of haar hand op. Zo zien de jongeren welke issues ze met elkaar gemeen hebben en dat ze er niet alleen voor staan.

Ronde 2: Eén persoon pakt een kaart, leest de vraag voor en beantwoord deze. De andere jongeren worden gevraagd actief te luisteren naar de problemen en eventueel aanvullende vragen te stellen. Zo leren de jongeren elkaar beter kennen.

Ronde 3: Eén persoon pakt een kaart, leest de vraag voor en iedereen die wil kan zijn verhaal delen. Geef elkaar tijdens het delen de ruimte en respecteer dat niet iedere jongere op dezelfde manier zijn of haar problemen deelt.

De een deelt makkelijk, de ander niet, maar dit is wel een manier om gesprekken te openen en begrip te creëren.

Winactie van het spel YANTOO

Ben jij een jongere die dit vragenkaartspel YANTOO graag wil spelen om zo problemen met elkaar te kunnen bespreken? Of ben jij een volwassene die wel een groep jongeren weet waar dit spel gesprekken op gang kan brengen? Doe dan mee met deze winactie.

Laat hieronder een reactie achter en na afloop trekken wij een winnaar. Je kan meedoen tot 15 december 2022.

1 gedachte over “Jongeren kampen met steeds meer problemen; YANTOO helpt!”

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven