Procedure pleegzorg – zo verloopt die procedure en dit staat je te wachten

Na de weloverwogen beslissing om niet in een IVF traject te stappen, zitten we nu dus middenin de procedure voor pleegzorg. Enorm spannend, maar met één duidelijk doel voor ogen: eindelijk kunnen moederen!

procedure pleegzorg

De procedure pleegzorg; spanning ten top

Het spannendste van de procedure pleegzorg is het eerste huisbezoek. Ik voel me op dat moment erg onzeker omdat ons huis niet zo groot is en bovendien is een renovatie zichtbaar nodig. En wat vinden ze van ons? Gelukkig stelt het tweetal van de pleegzorgdienst ons al snel gerust als ze bij ons binnenkomen. Ze willen even zien dat we een slaapkamer over hebben waar het kindje kan slapen. Er staat al een kinderbedje klaar. Ze zijn er ook van overtuigd dat er vast iets moois van ons huis te maken is. Gelukkig maar!

Eerst huisbezoek, daarna twee gesprekken bij pleegzorg

Er worden een hoop vragen op ons afgevuurd tijdens de procedure pleegzorg, maar ze geven ons echt wel het gevoel dat we eerlijk mogen zijn. Ook onze grote kinderwens die maar niet vervuld wordt kan gewoon uitgesproken worden. Zolang we maar beseffen dat dit ons ook kwetsbaar kan maken in het pleegzorgavontuur.

Na dit uitgebreid vragenvuur hebben we nog 2 gesprekken gehad op de dienst van pleegzorg en daarna zijn we klaar om te beginnen aan de vormingsavonden samen met andere kandidaat pleegouders.

Vormingsavonden kandidaat pleegouders

Die avonden zijn echt heel leerrijk. Ze laten ons stilstaan bij het verdriet van de kinderen. Voor ons zal het een blije gebeurtenis worden als het kindje eindelijk bij ons komt, maar voor dat kindje is het wel even anders… die wordt net uit zijn vertrouwde omgeving weggerukt. Ook leren we over hechtingsproblemen. Die komen bij pleegkinderen, net zoals bij adoptiekinderen, veel voor. En wat kunnen we verwachten over de omgangsregeling met de biologische ouders? Allemaal stof tot nadenken. We beslissen tenslotte zelf hoever we hierin willen gaan.

Wachten op uitslag procedure pleegzorg

En dan is het afwachten geblazen… wachten of ze ons daadwerkelijk geschikt vinden als pleegouders of toch niet. We hebben al opgevangen dat er al kandidaten zijn afgekeurd, dus we zijn er niet helemaal gerust in. Op 22 oktober worden we verwacht op de pleegzorgdienst, een dag voor mijn verjaardag. Ik ben al de hele ochtend misselijk van de spanning, er gaat van alles door mijn hoofd. Eenmaal daar aangekomen krijgen we de vraag of we eerst alle uitleg willen of eerst het verdict. “Kom maar op, ik kan echt niet langer wachten,” antwoordde ik.

“Jullie zijn voor ons prima geschikt als pleegouders, proficiat!”

Ik heb altijd gedacht dat ik in tranen uitbarst als ik deze woorden te horen krijg tijdens deze procedure pleegzorg, maar ik blijf verrassend kalm. We doorlopen nog wat onze ‘wensen’ zijn. We komen op de lijst te staan voor een baby van 0 tot 12 maanden die voor langere tijd bij ons zal blijven. “Ga nu maar snel thuis vertellen dat er gezinsuitbreiding komt,” zeggen ze. Bert en ik nemen opgelucht afscheid en lopen naar buiten naar de auto. Nog voor ik de klink van het portier vast heb, gebeurt het: ik barst in tranen uit… wat een blijdschap en opluchting tegelijk! Eindelijk is het zover, binnenkort zal er echt een baby’tje in dat kinderbedje liggen!

We rijden meteen naar mijn schoonmoeder die in spanning op ons zit te wachten. Het is een emotioneel moment, alle stress van de afgelopen tijd komt eruit. Nu kan zij ook gaan vertellen dat de familie wat groter gaat worden. De volgende vraag is nu: Wanneer? Hoe lang moeten we nu wachten op dat telefoontje? Daar maken we ons nog niet te druk over. Nu is het tijd om het eindelijk tegen iedereen te vertellen waar we de afgelopen tijd mee bezig zijn. Iedereen is enthousiast en leeft in spanning met ons mee naar dat moment dat we te horen krijgen dat er een kindje voor ons is.

Shutterstock foto door Elena Srubina

 

1 gedachte over “Procedure pleegzorg – zo verloopt die procedure en dit staat je te wachten”

 1. Ik ben een moeder van een zoontje van 3 jaar oud. Mijn kind is zonder reden afgepakt en dit is niet de schuld van pleegzorg. Wat me wel stoort is dat ze alles van de pleegouders geloven, terwijl zijn constant liegen en de reden dat ik mijn zoontje kwijt ben.
  Ik heb dit meegedeeld wat dat de leugens zijn en ik heb ook vernomen dat pleegzorg aangeeft dat SUBJECTIEF werken een onderdeel van hun job is, terwijl ik altijd heb geleerd dat je in zo’n job OBJECTIEF moet zijn. De pleegouders hun medisch dossier wordt niet nagekeken en de mensen uit hun omgeving buiten de eigen kinderen worden niet bevraagd. De pleegmoeder heeft fibromylagie en dat wordt genegeerd.
  Als ik er een advocaat bijhaal, dan willen ze geen vergadering meer doen en zijn ze boos, dat ik te laat ben, als ik mijn zoontje naar school moet doen en ik ver woon van zijn school en niet op tijd op deze afspraak ben. Ik heb dat aan de verantwoordelijke van ons dossier binnen pleegzorg laten weten, ook dat mijn advocaat kwam en toch zijn ze tegen me uitgevlogen.

  Pleegzorg geeft ook aan dat ze niets van mijn weekends weten, terwijl dit niet waar was en dat ze alles weten. Ze beloven dingen zoals compensatiedagen als de pleegouders op reis gaan, maar deze krijg ik dan uiteindelijk niet. De pleegvader lacht me uit en geeft aan dat ik niet genoeg geld zou hebben om een onderbroek voor mijn zoontje te kopen en pleegzorg reageert daarop niet en verdedigd dan de pleegvader met ze moeten jullie fiancieel ondersteunen als jullie zoon terug is.

  De pleegouders gaan ook in strijd met mij, waardoor ik ook in strijd ga, met dat verschil dat ik en mijn zoontje hiervoor worden gestraft en de pleegouders niet.

  Ze zijn nooit op bezoek geweest en volgen alleen wat dat de pleegouders doen, omdat ze vier kinderen hebben gehad. Als ik aangeef dat ze niet voor mijn kind zorgen en dat ze niet eens een pamper op een correcte manier kunnen aan doen en hier foto’s ervan stuur, krijg ik ach ja dat kan gebeuren. Ik geef aan dat mijn zoontje vaak ziek en moe van bij hen komt en dat wordt ook genegeerd. Ik geef aan dat mijn zoontje het moeilijk heeft en ook dat wordt genegeerd.

  De pleegouders hebben niet de volledige procedure gevolgd.

  Mijn ervaring met pleegzorg is heel slecht. Tot 2 en een halfjaar geleden was ik heel positief over pleegzorg, maar ik zie dat het niet goed wordt uitgevoerd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven