Zo verhoog je je productiviteit met thuiswerken?

Ik heb inmiddels al wat jaartjes ervaring in het thuiswerken en lang voordat Covid toesloeg zat ik al dagelijks uren vanuit huis mijn artikelen te schrijven. Vanaf vorig jaar heeft het hele thuiswerken een enorme vlucht genomen en werken er veel meer mensen van huis uit dan voorheen. Maar hoe zit het nu eigenlijk met de productiviteit bij thuiswerken?

Je hoort er verschillende verhalen over en ik denk ook dat de meningen sterk verdeeld zijn over dit onderwerp. Een van de oorzaken van die verdeeldheid is dat vanuit huis werken niet goed bij iedereen past.

Het lijkt heel fijn, en wat mij betreft is het dat ook, maar het is niet altijd even makkelijk. Je hebt behoorlijk wat discipline nodig om ook echt wat gedaan te krijgen. Nu ben ik zelf zeer gedisciplineerd, dus dat scheelt. Maar er zijn meer dingen die je op weg kunnen helpen!

Je productiviteit verhogen met thuiswerken? Volg mijn tips op en het komt goed!

Ik geef je graag wat tips over hoe je je productiviteit kan verhogen tijdens het thuiswerken. Zoals gezegd kan een beetje discipline geen kwaad, dus daar starten we mee. Maar er is meer, zoals bijvoorbeeld goed plannen en organiseren van je werk.

Productiviteit thuiswerken verbeteren met deze tips
Stockfoto van vrouw met poes op laptop door Bogdan Sonjachnyj

1. Discipline valt niet te leren… of toch wel?

Ik hoor het mensen om me heen wel eens zeggen.. ’tja, jij bent zo gedisciplineerd, dat kan ik niet hoor’. Wat een onzin! Ja, ik heb het van nature misschien wat meer in me, maar ik weet ook dat ik het met de paplepel ingegoten heb gekregen.

Mijn vader was militair. Een verantwoordelijk, gedisciplineerd man die diezelfde eigenschappen ook van zijn vrouw en kinderen verwachtte. Uiteraard was ik als kind ook met regelmaat een flierefluiter. Kijkend naar mijn schoolperiode heb ik nogal wat uitgevreten wat niet helemaal in het kader van discipline past.

Dat zou mijn vader zeker beamen als we het hem nog zouden kunnen vragen 😉 .

Toch weet ik van mezelf dat ik me ergens gruwelijk in kan vastbijten. En dat heeft gewoon te maken met de spreekwoordelijke ‘schop onder je kont’. Die kan je van een ander krijgen, maar die kan je ook jezelf geven. Niet zwelgen in medelijden, maar aan de bak.

Zo verhoog je als eerste de productiviteit bij het thuiswerken. Niet langer op bed blijven liggen dan anders, maar gewoon aan de slag.

2. Hou je standaard ritme aan

Werk je normaal gesproken op kantoor en ben je nu vaker thuis aan het werk? Hou dan wel gewoon je kantoorritme aan. Sta op dezelfde tijd op (nou ja, een kwartiertje later mag wel natuurlijk), douche en kleed je aan. Eet, poets je tanden en ga achter je pc of laptop zitten. Zo simpel is het.

Maak je normaal je aanrecht schoon en ruim je de vaatwasser in of uit voordat je naar je werk gaat? Dan heb je daar nu ook tijd voor. Doe je dat normaal niet en zie je s’avonds wel hoe de vlag erbij hangt? Dan kan dat nu ook!

Misschien denk je trouwens wel dat het lekker is om ongewassen in je pyjama of joggingpak achter je pc te zitten, maar mijn advies is om dit niet te doen. Je bent minder fris, minder alert en werkt met minder focus.

Ik heb in die 11 jaar dat ik inmiddels thuis werk nog geen een dag in mijn pyjama achter mijn pc gezeten. Niet een!

3. Vergeet je lunchpauze niet

Wil je productief blijven of je productieviteit verhogen bij het thuiswerken? Vergeet dan niet om ook pauze te houden. Niets is zo belangrijk als pauze om tussendoor weer even op te laden. Natuurlijk moet er eerst gegeten worden. Maar heb je nog tijd over vergeleken met je normale pauze?

Denk er dan ook aan om nog even een wandelingetje te maken. Even een frisse neus halen om je hoofd leeg te maken. Dan kan je daarna weer met hernieuwde zin verder met je werk.

4. Productiviteit thuiswerken verhogen? Zorg voor een tijdsplanning van je dag

Ook al ben ik gedisciplineerd, ik heb één valkuil: mijn planning voor de dag. Ik kan van de hak op de tak springen als het gaat om planning en dat is geen goede eigenschap. Zaken die ik snel kan doen die pak ik graag als eerste op, zodat ik kan strepen in mijn to-do lijstje.

Maar dat betekent ook dat er een gevaar ligt bij de dingen die langere tijd in beslag nemen. Die schuif ik op de lange baan en dat is funest voor je planning. Beter kan je tijdsblokken maken waarin je toch aan de slag gaat met de taken die je hebt liggen.

Plan bijvoorbeeld dagelijks tijdsblokken voor bepaalde onderdelen van je werk. Bij mij kan zo’n tijdsblok social media inplannen zijn bijvoorbeeld. Of foto’s maken. Of teksten schrijven. Of werken aan de seo van mijn website.

Voor jou zijn dat ongetwijfeld andere taken.

Maar werken aan soortgelijke taken in een bepaald tijdsblok maakt dat je effectiever werkt. Hierdoor gaat je productiviteit dus omhoog tijdens het thuiswerken, maar ook tijdens het werken op kantoor. Vind jij het moeilijk om dit voor jezelf te bepalen?

Dan is een timemanagement cursus misschien wel wat voor jou. Hier leer je grip te krijgen op je werkdag, de indeling ervan en de uitvoering van je planning. Je zorgt weer voor structuur in je taken en je dag en leert dat afleiding – in welke vorm dan ook- de grootste boosdoener is.

5. Laat je niet afleiden!

Een open deur wellicht. Maar wel heel belangrijk: laat je niet afleiden! Er is niets zo slecht voor je productiviteit dan afleiding. Of dat je nu van huis uit werkt of op kantoor werkt, afleiding is funest voor effectief werken.

En het gaat hierbij niet altijd om afleiding door andere mensen. Of door je kinderen als je thuiswerkt bijvoorbeeld. Nee, het gaat ook om bijvoorbeeld afleiding door social media. Of afleiding door je mailbox.

Je zal de eerste niet zijn die direct zijn mail opent omdat er tijdens het werk steeds een pop-upje verschijnt als er een mailtje binnenkomt. Ik maak me hier bijvoorbeeld ook schuldig aan. Ik weet dat het slecht is voor mijn focus en concentratie en tóch kan ik het niet laten om te kijken.

Aangezien ik geen torenhoge problemen met mijn planning heb neem ik dit voor lief, maar als je weet dat hier je valkuil ligt en je wilt graag thuiswerken en toch je productiviteit verhogen, dan zit hier je eerste winst.

6. Ben je ziek? Ziek dan uit

Als je ziek bent, dan ben je ziek. Of je nu thuis werkt of niet. Heel veel mensen werken thuis gewoon door als ze ziek zijn en dat vind ik persoonlijk niet slim. Als je ziek bent heeft je lijf behoefte aan rust. Werk je toch door (en ik heb het dan natuurlijk niet over een verkoudheidje) dan zal je langer ziek blijven.

Je productiviteit is dan niet alleen slechter op de dagen dat je ziek bent en toch wat wilt ‘werken’, maar je bent ook langer minder productief. Beter is het om goed voor jezelf te zorgen. Zorg dat je snel beter wordt en weer aan het werk kan op een gezonde manier.

7. Groen op je thuis werkplek geeft extra energie en verhoogt je productiviteit

Het is bewezen! Groen op kantoor (en dus ook bij het thuiswerken) verhoogt je productiviteit. Koop dus wat leuke planten en richt je kantoorplek lekker in met groen. Don’t overdo.

Het hoeft geen complete jungle te zijn en als je geen groene vingers hebt kies je natuurlijk voor makkelijke kantoorplanten. Of volg naast je timemanagement training ook een gratis online cursus voor planten verzorging 😉 .

8. Eet en drink gezond als je je productiviteit wilt verhogen met thuiswerken

Denk jij dat het niets uitmaakt? Dan heb je het helemaal mis. Ook met het werken achter je pc of laptop heeft je lijf voldoende energie nodig. Wil je helder na kunnen denken? Dan moet je goed voor jezelf zorgen. Ook als je niet ziek bent.

Als ik de hele dag koffie drink en zoetigheid naar binnen werk, en bijvoorbeeld niet fatsoenlijk zou ontbijten, dan gaat het helemaal mis. Naast dat het voor mijn gewicht niet goed is, is het ook niet goed voor mijn productiviteit op die betreffende dag met thuiswerken.

Drink voldoende water tussendoor. Start met een goed ontbijt en neem tussendoor een appel of iets dergelijks.

Het houdt je frisser en ik weet zeker dat je beter presteert dan wanneer je allerlei suikers, zout en vettigheden eet. Waarbij ik natuurlijk helemaal niet wil zeggen dat je geen koffie mag drinken en geen koekje bij de koffie mag. Maar ook hier is de basis weer belangrijk voor je effectiviteit.

9. Zorg voor een fijne thuiswerkplek

Wil je je productiviteit met thuiswerken verhogen dan is een fijne werkplek thuis ook van belang. Werken aan de eettafel kan natuurlijk, maar als je de mogelijkheid hebt om echt een eigen plekje voor jezelf te creëren dan is dat beter voor je productiviteit.

Als je daar zit, dan ben je aan het werk. En als je niet werkt zit je dus ook niet op die plek. Mentaal werkt het zo dat je je onbewust instelt op werken en niet werken in deze situatie en dat is precies wat je wilt.

10. Zorg voor een opgeruimd bureau

Als laatste wil ik je deze tip meegeven. Een clean desk policy is er niet voor niets. Het is door het bedrijfsleven niet alleen in het leven geroepen voor het mooie plaatje. Het doet ook echt iets met je hoofd. Werk je aan een opgeruimd bureau dan is je hoofd ook helderder.

Je overziet de dingen beter en je productiviteit zal hoger zijn dan als je werkt aan een bureau dat vol met stapels papier ligt en compleet onoverzichtelijk is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven