Proefdiervrij aidsonderzoek: wij een beter leven, zij een beter leven

Gezond zijn ga je pas echt waarderen, als je met ziekte wordt geconfronteerd. Het ultieme geval you don’t know what you’ve got till it’s gone. Een goede griep, daar hebben we natuurlijk allemaal wel eens last van. Maar helaas worden steeds meer mensen geconfronteerd met iets ergers. Ziektes worden namelijk ook geboren: er komen steeds nieuwe virussen en infecties bij. En die ontwikkelen zich ook nog eens. Aan de andere kant zijn wij mensen continu bezig met een strijd tegen al die ziektes. En er zijn er zelfs bij die we draaglijk hebben weten te maken. Onderzoek heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat ziektes als aids geen doodvonnis meer hoeven te betekenen. Maar tegen welke prijs? Proefdiervrij aidsonderzoek ligt binnen handbereik. Toch bestaat het simpelweg nog niet. Hoe zit dat?

Lees ook: Heidi is moeder én chronisch ziek: dit is haar verhaal

proefdiervrij aidsonderzoek

Aids: een medische geschiedenisles

HIV en aids waren in de jaren 80 een gigantisch probleem. De ziekte sloeg razendsnel om zich heen en maakte daarbij vele dodelijke slachtoffers. Doordat we de ziekte door de jaren heen beter zijn gaan begrijpen, is die nu deels overwonnen. Althans, in de westerse wereld. Met dank aan jarenlang onderzoek, de ontwikkeling van medicijnen, en investeringen in voorlichting en awareness hoeft aids hier gelukkig niet meer dodelijk te zijn. En dat onderzoek wordt gewoon voortgezet – nog steeds met succes.

Proefdiervrij aidsonderzoek: hoezo niet?

Hoewel aidsonderzoek absoluut moet doorgaan vraag ik me één ding af. Kan dat anno 2017 echt niet zonder het gebruik van apen? Want geloof het of niet; proefdiervrij aidsonderzoek bestaat nog niet. Dat moet anders kunnen, denken ze bij organisatie Proefdiervrij. Daar zetten ze zich in voor proefdiervrij onderzoek in alle laboratoria, of daar nou nagellak of medicijnen worden getest. Want, zo stellen zij: het gebruik van proefdieren is helemaal niet nodig. De methode zónder proefdieren is alleen nog niet ontwikkeld. Proefdiervrij vindt dan ook dat er meer geld moet naar het onderzoeken van de mogelijkheden om proefdieren voorgoed uit hun kooien te bevrijden.

Het blijft een discussie: is het geoorloofd om misbruik te maken van dieren zodat mensen betere medicijnen krijgen? Hoe denk jij daar over? Ik blijf het een dilemma vinden, al ben ik absoluut van mening dat we altijd moeten streven naar methodes die voor mens én dier prettig zijn. Dus als dat een optie is, waarom zouden we die dan niet bekijken?

Lees ook: Milieubewust leven én opvoeden met deze 7 groene tips

Wat kan jij doen?

Wereldwijd zijn nog steeds 19 miljoen mensen besmet met aids. En dagelijks komen daar patiënten bij. Onderzoek om de ziekte verder uit te bannen blijft dus nodig. Vind jij ook dat er gestreefd moet worden naar een manier om dat zonder proefdieren te doen? Bekijk dan de website van Proefdiervrij maar eens.

Met het oog op de Internationale Aidsconferentie, die in 2018 in Amsterdam gehouden zal worden, is Proefdiervrij een petitie gestart. Tijdens deze conferentie worden ontwikkelingen, vaccins, de verspreiding van HIV en aids én de behaalde resultaten besproken. Vind jij dat ook een ideaal moment om proefdiervrij aidsonderzoek op de agenda te zetten? Laat dan je stem horen en teken de petitie. Ook kan je op de site van Proefdiervrij donateur worden of eenmalig doneren. Doe mee, en geef een proefdier net zo’n heerlijk leven als jullie eigen viervoeter!

Lees ook: Wel duur, niet duurzaam. Hoeveel weet jij van je kleding?

proefdiervrij aidsonderzoek

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven