Puber eet ongezond (en zo veel!): waarom pubers te veel snacken

Talloze onderzoeken wijzen het uit: de Nederlandse puber eet ongezond. Iets wat volgens mij direct bewezen wordt als je in de buurt van een middelbare school en een supermarkt woont. Of gewoon als je pubers in huis hebt, dat kan natuurlijk ook!

Je kan er als ouder nog zo op hameren… Maar de gemiddelde puber eet ongezond. En dat komt heus niet omdat jij als ouder niet je best doet. In dit blog lees je waarom pubers zoveel eten. Er zit namelijk ook een biologische reden aan vast. Al is het jammer dat ze dan massaal naar zakken chips grijpen. Ook daar gaan we je tips voor geven. Al hangt het van de koppigheid van onze pubers af of ze daar ook echt wat mee gaan doen, natuurlijk!

puber eet ongezond

Hollandse pubers? Verwende pubers!

Hollandse pubers scoren hoog op ongezond eten. Komt dat dan door ons, hun opvoeders? Nou, nee. Tenminste, niet altijd natuurlijk. Je hebt als ouder maar tot op zeker hoogte invloed over hun keuzes, ook als je puber ongezond eet. En daarbij: de Nederlandse puber is vaak ook een relatief rijke puber. En kan dus, over het algemeen, best geld uitgeven aan een frietje in de pauze. De kleine pauze dan, he mama. In de grote gaan ze wederom voor een maaltijd buiten de deur. Dat wil zeggen: buiten de broodtrommel.

Wanneer kinderen in de puberleeftijd komen krijgen ze juist de vrijheid om zelf geld uit te gaan geven. Ze gaan het zelfs zo langzaamaan zelf verdienen… Heeft jouw tiener al een krantenwijk? Dan kan je als ouder nog zo stampen op sparen. Maar als het aan je puber ligt gaat er waarschijnlijk een aanzienlijk deel van dat salaris naar snacks die jij niet voor ze wilt kopen. De Hollandse puber eet ongezond, en lijkt op het gebied van junkfood onverzadigbaar. En dat komt grotendeels omdat we het zo goed hebben. Maar wat kan je daar als ouder dan aan doen? En: moet je dat wel willen?

De puberale fase

Pubers liggen uren in bed omdat ze moe zijn en eten vervolgens de koelkast leeg met alle restjes die er nog liggen. Pubers vervelen zich uren per dag, zélfs als ze ergens mee bezig zijn, en slaan dan maar aan het snacken. Toch? Dat kunnen we ze verwijten. Maar het is ook biologisch bepaald dat onze tieners zich zo gedragen. In de tienerfase maak je, fysiek én mentaal, allerlei veranderingen mee. Je lichaam en je hersens ontwikkelen zich opeens razendsnel. Daar is energie voor nodig. En dus liggen onze pubers uren in bed. En eten ze je koelkast leeg. Laat het ze maar niet lezen, maar ergens heeft hun lichaam dit nodig. Helaas geldt dat dan weer niet voor het voedsel waar ze zelf meestal voor kiezen. Of liever gezegd: de snacks.

Help: mijn puber eet ongezond (en luistert niet!)

Als jij pubers in huis hebt, herken je het vast. Je kan uren hameren op bepaalde dingen. Maar hoe harder jij doorzet, hoe minder je puber luistert. Iets met achter het behang plakken… Sommige dingen die jij als ouder belangrijk vindt, interesseren je puber nu eenmaal niet. Zoals, bijvoorbeeld, gezond eten. Zo komt het dat de gemiddelde puber ongezond eet en ik betwijfel of ze daar wakker van liggen. Dat is aan jou, als ouder! Zijn er dan wel dingen die je kan doen om tot je koppige tiener door te dringen? Wie weet. Lees onderstaande tips maar eens door.

1. Communiceer en ga aan de slag

Praat met je puber over ongezond eten. Alweer, hoor ik je denken? Jazeker! Het VoedingsCentrum spoort ouders aan om met hun tieners te blijven praten Ze geven allerlei tips om pubers bewuster met voeding om te leren gaan. Een puber eet ongezond uit onwetendheid, en desinteresse. Probeer daar als ouder vooral verandering in te brengen.

2. Geef het goede voorbeeld

We kunnen nog zo hameren op gezond leven en gezond eten, maar we geven maar al te vaak het verkeerde voorbeeld. En reken maar dat je oplettende tiener dat opmerkt. En er een rake opmerking over maakt om het er bij jou even in te wrijven! Probeer je puber dan ook niet over te halen om helemaal op de gezondheids-toer te gaan. Leer ze liever te genieten van hun snacks, in plaats van dat die in dat rappe puber tempo naar binnen vliegen. Zo combineer je een lesje in gezond eten met het ongezonde eetgedrag van je puber. Oja, is je puber een echte theedrinker? Dan is misschien deze thee om te ontzuren wel eens een goed idee. Smaakt uitstekend dus ze hebben het niet eens in de gaten.

3. Haal je puber de keuken in

Goed: een puber eet ongezond uit desinteresse en onwetendheid. Maar hoe krijg je een puber geïnteresseerd? Simpel. Zet niet gewoon een bord vol eten voor ze neer. Maar nodig ze eens uit in de keuken. Je kan beginnen met simpele dingen. En dat uitbouwen naar echte maaltijden maken. Zo gaat je puber zelf actief én bewust om met voedsel. Want van de praktijk leer je altijd nog het meest.

Zo heeft Joyce zoonlief ook aan het werk gezet. Het begon met een slagroomtaart, en nu heeft onze junior masterchef ook al appelflappen op zijn naam staan! Mooi meegenomen: hij vindt het nog leuk ook. Helaas is dit allemaal nog ongezond, maar het wekt in ieder geval wat interesse. En als je de puber dan bijvoorbeeld ook eenmaal per week zelf het avondeten laat koken, komt dat besef over het ongezonde eten misschien toch wel sneller dan je denkt.

‘Waar laten pubers al dat eten toch?’

Nog één laatste puntje. Je zou kunnen denken: mijn puber eet ongezond, maar komt geen grammetje aan. Dat is vaak ook zo. En ze zijn in de groei, dus ze hebben wat extra’s nodig. Maar de snacks die pubers vaak kiezen bestaan vooral uit suikers, zout en vetten. Dat hebben ze zeker niet in deze mate nodig. Ze mogen dan geen grammetje aankomen, zodra ze uit de groeifase komen wordt dat wel anders. Er zijn een hoop tieners die na hun puberteit opeens veel aankomen. Leer ze daarom, voor het zover is, over het belang van gezond eten. Want wíj weten inmiddels wel dat je na een bepaalde leeftijd niet meer zorgeloos alles naar binnen kan schrokken.

Shutterstock foto van jongen in koelkast door FTiare

 

2 gedachten over “Puber eet ongezond (en zo veel!): waarom pubers te veel snacken”

  1. Ik had dus van de week een heerlijk pak stroopwafels voor mezelf gekocht. Wat denk je? Voordat ik er eentje had genomen waren ze al op! Want de puber ‘had honger’. En erger nog: je ziet niks aan hem terwijl bij mij de kilo’s er al aan vliegen als ik naar die stroopwafels kijk! Misschien is het dus beter voor ons allemaal als hij ze opeet 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven