Puber in de groei – en mama hoopt dat het verstand ook mee groeit

De puberteit, wat moet je er mee? Hoe pak je dat in hemelsnaam aan? Ik ga mezelf maar even na in de puberteit… recalcitrant, weerbarstig en alles beter wetend. Kort samengevat  is dat het eigenlijk wel. Ik had vooral zin in frisdrank en chips. Dus een puber in de groei heeft het waarschijnlijk niet makkelijk. Zouden ze daarom altijd zo vreselijk chagrijnig zijn?

Lees ook: Problemen met overmatig puberaal smartphone gebruik? Die los je zo op!

De puberteit: ik vrees ervoor

Inmiddels ben ik moeder van 2 -in de leeftijd van 2 en 7 jaar- en bemerk ik veel ‘moederlijke trekjes’ en ‘ouderlijke zorgen’ bij mezelf. Natuurlijk probeer je als ouder te relativeren en daarnaast je kinderen zoveel mogelijk te stimuleren om gezond en gelukkig door het leven te gaan. Maar ik hou mijn hart vast.

Want wat nu als ze in de puberteit geraken? Hoe gaan we dat aanpakken, als zoonlief alleen maar op de bank hangt of met vrienden de hort op is? Of thuis ‘indrinkt’ voordat hij naar de kroeg toe gaat. En als dochterlief letterlijk verkeerde vriendjes tegen het lijf loopt? Als ik dan ook nog mijn best moet doen om er wat gezond voedsel in te krijgen is het einde vast zoek. Dus mochten jullie tips hebben over hoe ik moet omgaan met een puber in de groei, dan hoor ik ze graag! Gelukkig kan ik me nog even voorbereiden. En trouwens, ook op internet heb ik even wat speurwerk gedaan. Heb jij al een puber in de groei in huis? Dan lees je hier hoe je dat moet aanpakken. Niet zonder handschoenen in ieder geval, want pubers kunnen lelijk bijten 😉 .

Puberaal gedrag

De term ‘puberaal gedrag’ bestaat niet voor niks. We weten allemaal dat pubers gedrag kunnen vertonen waar wij als ouders niet blij van worden. Gedrag dat niet geheel samenloopt met onze normen en waarden, maar dat ook nog eens ontzettend ongezond kan zijn! Denk alleen al eens aan al die frisdranken, de verleidingen van alcohol èn de ‘hang’ naar ongezonde snacks. Hoe makkelijk is het niet om in de schoolpauze ‘even’ naar het dorp te fietsen om daar wat ongezonde zaken naar binnen te werken in plaats van de boterham van thuis. Om vervolgens die boterham maar in de prullenbak te deponeren om geen ‘gezeik’ van thuis over je heen te krijgen.

Dat is dus puberaal gedrag. En ik zweer je dat het soms lijkt alsof ze het alleen doen om jou als ouder te sarren! Herinner je je die peuter nog die weigerde te eten? Het zijn allemaal machtsspelletjes, ouders. Maar een puber in de groei moet wel goed eten. En drinken – zonder dat er alcohol in zit. Waarom eigenlijk?

Gezondheid: de puber heeft er ‘schijt’ aan

Als tieners 15 of 16 jaar zijn, dan is de pubertijd in principe lichamelijk zo ongeveer afgerond, maar het brein is nog volop in ontwikkeling. Ze hebben nog steeds veel energie nodig. Voor een meisje geldt dat ze per dag ongeveer 2400 calorieën nodig heeft in de puberteit. Jongens van deze leeftijd hebben zelfs rond de 3000 per dag nodig. Voor geen wonder dat ze massaal aan de chips gaan! Aan jou als ouder de taak om die puber in de groei dan toch aan het gezond eten te krijgen. Dat zal misschien niet meevallen, dus we wensen je heel veel succes 😉 . Wist je dat je voor extra ondersteuning ook kan gaan voor een speciale multivitamine voor pubers?

Multivitamine voor de puber in de groei

Om deze tieners extra ondersteuning te geven tijdens hun ontwikkeling –en om ouders zoals ikzelf psychisch enigszins te ontlasten-  heeft Davitamon speciaal voor tieners Davitamon Multi Boost 12+ ontwikkeld. Dat is een uitgebalanceerde combinatie van alle vitamines en mineralen die jouw kind kan gebruiken ter aanvulling op de voeding.

En als mijn kinderen later -als ze groot zijn- net zo dol zijn op kauwvitamines als dat ze op het moment  zijn (‘mama’ mag ik een vitamine snoepie?) dan komt het qua gezondheid vast helemaal goed met die kids. Jammer dat er geen multivitamine tegen verkeerde vriendjes bestaat…

Lees ook: Puberaal gedrag: het weigeren van restjesdag

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven