Puber moe; waarom tieners meer slaap nodig hebben

Ze hebben vaak een grote mond. Luisteren nergens naar. En vooral zijn pubers ontzettend lui. Zomaar een paar vooroordelen over pubers. Oké, de gemiddelde tiener kan lekker in dat bed liggen woelen. Terwijl je ’s avonds hemel en aarde moet bewegen om ze er om te krijgen. Heb jij ook zo’n moeite om je tiener ’s morgens het bed uit te krijgen? Of, ’s avonds, juist er in? Dat hoeft helemaal niet te betekenen dat je een lui kind hebt. Of eentje die weigert te luisteren. Uit onderzoek blijkt namelijk dat adolescenten veel meer slaap nodig hebben dan volwassenen. Zit ook jouw puber moe in de schoolbanken? Dan is dit een artikel voor jou.

Chronisch slaaptekort pubers

Bijna de helft van jongeren tussen de 15 en 18 jaar heeft last van een chronisch slaaptekort. En dan is het argument dat pubers gewoon lui zijn toch echt te kort door de bocht. Want, zo blijkt: zij hebben wel degelijk veel meer slaap nodig dan volwassenen.

In België hebben slaapspecialisten een grootschalig onderzoek gehouden onder Belgische pubers. Ruim de helft van hen geeft aan minstens 8 a 9 uur te moeten slapen om de volgende dag fit te zijn. Maar ze geven ook aan die uren slaap niet te halen. Gevolg: je puber moe, prikkelbaar en niet te genieten.

puber moe

Prikkelbare puber?

Voldoende slaap is voor iedereen belangrijk. En voor kids minstens zo belangrijk als voor volwassenen. Zij zitten immers nog volop in hun ontwikkeling. We hebben er niet voor niets al vaker over geschreven. Genoeg slaap is belangrijk om alert te zijn, problemen op te lossen, informatie op te nemen en stress aan te kunnen. Dus zodra de nachtrust er bij in schiet heeft dat een hele hoop nare gevolgen. Een tekort aan slaap kan leiden tot emotionele en gedragsproblemen. Denk daarbij aan een prikkelbare puber – geen pretje 😉 . Maar ook een slechte impulscontrole, agressie en zelfs depressie kunnen het gevolg zijn van een chronisch slaaptekort. Is jouw puber moe? Dan zou je kunnen denken dat het een kwestie is van op tijd naar bed gaan. Maar ook dat blijkt niet helemaal te kloppen.

Lees ook: Bedtijden voor pubers

Puber moe? Kinderbedtijd!

Is jouw puber moe, dan kan je die blaag natuurlijk op tijd naar bed sturen. Helaas: Moeder Natuur werkt niet helemaal mee. Die heeft namelijk bepaald dat het slaapritme in de pubertijd ‘opschuift’. Daardoor krijgen pubers pas later slaap. O, en ze hebben ’s morgens dus de behoefte om uit te slapen. Daar kan jij het als ouder niet mee eens zijn, maar onze kids kunnen er toch ook niks aan doen dat de natuur dit zo geregeld heeft?

Hoewel we het slaapritme van pubers maar al te vaak met ons eigen ritme vergelijken is dat niet terecht. Pubers vallen gemiddeld een uur later in slaap dan hun ouders. Bovendien hebben ze eigenlijk een uur extra nodig. Dan loopt dat tekort dus al op tot 2 uur. Bovendien blijkt dat pubers regelmatig moeilijk in slaap vallen. Hoe dat komt is niet bekend. Wel dat dit leidt tot nóg meer slaaptekort. Gevolg: puber moe en prikkelbaar, en paps en mams daardoor ook. Wil jij de sfeer in huis opkrikken? Laat dan je puber eens wat vaker uitslapen. Maar ja, er is natuurlijk ook nog zoiets als de leerplicht.

Tringeling de schoolbel gaat (puber waar kom je zo laat vandaan?)

Wat de natuur ook voor onze kids in petto heeft, zelf regelen we de dingen toch liever anders. Want pubers moeten aan de bak! En dus gaat die schoolbel gewoon stug om half 9. Hoewel pubers meer slaap nodig hebben dan volwassenen, hoeven ze niet te verwachten dat ze lekker op één oor kunnen blijven liggen. En waarom eigenlijk niet? Al jaren vertellen allerlei onderzoeken ons dat het ritme van een puber nu eenmaal afwijkt van dat van een volwassene. Toch wordt daar niet veel mee gedaan.

In de VS zijn wel experimenten gedaan met verlate schooltijden. En met succes. Pubers sliepen een uur langer, ontbeten vaker, waren in de klas rustiger en alerter en ze hadden minder stress. En hoewel dat niet is meegenomen denk ik zo dat hun ouders ook een stuk minder last van stress hadden 😉 . Wat vind jij daar van? Zouden scholen later moeten beginnen om onze pubers dat uurtje extra slaap te gunnen?

Een puber met een slaaptekort: wat nu

Tenzij we met zijn allen Mark Rutte aanschrijven zullen de schooltijden niet snel veranderen. Maar er zijn ook een paar kleine dingetjes die je zelf kan doen. Probeer je puber ervan te weerhouden in het uur voor het slapengaan met de smartphone bezig te zijn. Tablets en smartphones hebben namelijk de neiging om een puber helemaal wakker te krijgen. Dan is een uurtje tv kijken een beter idee. Hoewel je ook hier naar een scherm kijkt is dit een veel passievere activiteit. Dus is je puber moe, dan kan je hem of haar beter nog effe voor de tv zetten. Is de kans op in slaap vallen groter dan met een smartphone in bed 😉 .

Tenslotte begrijpen we heel goed dat jullie in het weekend gezellige familieactiviteiten willen plannen. Misschien zit oma al wel klaar met de koffie. Dikke kans dat je puber echt niet bewust roet in het eten wil gooien. Die is gewoon dat chronische slaaptekort aan het inhalen! Dus misschien kunnen jullie de dagjes uit pas ’s middags laten beginnen? Of gewoon een oogje toeknijpen, terwijl jullie puber hetzelfde doet?

Lees ook: Omgaan met pubers, het blijft een uitdaging

Herken jij het willen uitslapen van pubers en ga je daar in mee? Of heb je daar wat op tegen? En wat vind je van de scholen, later laten beginnen?

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven