Heeft jouw puber moeite met opstaan?

Als jij een puber in huis hebt, is het vast ook bij jullie wel eens aan de orde… Uitslapen kan een puber als de beste! Laat naar bed gaan trouwens ook 😉 . Heeft ook jouw puber moeite met opstaan? De vakantie staat weer voor de deur, en hoe ga jij er dan voor zorgen dat meneer of mevrouw die niet in zijn geheel horizontaal doorbrengt? De opvoeddesk heeft 4 tips voor ons op een rijtje gezet. Heb jij nog ideeën? Delen mag, want iedere advies om onze puber uit bed te krijgen is welkom 😉

Waarom een puber moeite met opstaan heeft

Bij pubers wordt melatonine, het hormoon dat er voor moet zorgen dat we slaperig worden, later op de dag afgescheiden. Hierdoor wordt een puber pas ’s avonds laat moe. Wel hebben ze gemiddeld 9 uur slaap nodig, wat erin resulteert dat het de volgende dag moeite kost om vroeg het bed uit te komen. Dat is in het weekend nog niet zo erg… maar voordat de schoolbel gaat zal je puber toch echt in de klas moeten zitten. En het zou ook wel gezellig zijn om je puber deze vakantie toch af en toe nog te zien 😉 . Hier lees je nog tips om je puber eerder naar bed te krijgen.

Moeite met een puber die moeite met opstaan heeft?

Nu je weet waarom je puber moeite met opstaan heeft, moet je nog beslissen wat je er aan wilt doen. Voor iedere puber is waarschijnlijk weer een andere methode geschikt, want pubers komen nu eenmaal met een gebruiksaanwijzing. Lees hieronder de tips van de opvoeddesk maar eens.

TIP 1

Wees niet de wekker van je puber! Hij vertrouwt op jou en wacht dan totdat jij roept.

TIP 2

Opnieuw steeds te laat wakker? Als pubers zelf met een oplossing komen heeft het een grotere kans van slagen. Denk bijvoorbeeld aan een alarm op zijn of haar mobieltje, die hebben ze toch altijd op zak? Ga het gesprek met je puber aan en laat hem of haar zelf eens een oplossing bedenken. Dat je puber moeite met opstaan heeft, betekent dat je puber het probleem zal moeten oplossen! Dus niet papa of mama… 😉

TIP 3 

Wist je dat je lichaam bij voldoende licht de productie van het slaaphormoon melatonine doet stoppen? Help je puber met opstaan en doe ’s ochtends het gordijn open of het licht aan.

TIP 4

Om de ochtendstress te verminderen (denk aan lastminute alle schoolspullen moeten pakken) hebben we nog een mooie tip voor je. Zet per vak alle schriften en boeken in een A4 opbergcassette. Schrijf op een sticker de naam van de vakken en plak deze op de A4 opbergcassette. Met een beetje stimulans lukt het je puber om ieder vak in de juiste bak op te bergen en dat maakt het in de ochtend een stuk makkelijker zoeken!

Heb je nog meer behoefte aan een steuntje in de rug? Bij de Opvoeddesk kan je ook een cursus volgen om te voorkomen dat de pubertijd in een puberstrijd verandert!

 

Meer lezen van de Opvoeddesk?

 

2 gedachten over “Heeft jouw puber moeite met opstaan?”

  1. Tip 1 komt in conflict met tip 3…
    Voor zover ik weet werken alle burers met de ‘wekker’ op het mobieltje maar denk niet dat deze wekker het makkelijker maakt. Wekker is eb blijft wekker.

  2. Zou het echt helpen bij adhd puber ?
    Die ook weinig heeft met mobiels,
    laat staan die bij bed heeft als wekker ??

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven