Als de puber zijn spullen weer eens kwijt is…

Al worden ze nog zo groot… Op hun spullen letten blijkt toch lastig! Voor veel pubers is het een haast onmogelijke opgave om al hun ‘zooi’ (pardon!) bij elkaar te houden. En die algemene zooi is nog niet zo erg, maar zo gaat het dus ook met OV-kaarten, sleutels en schoolboeken. Ze zijn hun spullen om de haverklap kwijt.

Het is ook lastig opletten als je zowel met je vriend(in) als met je smartphone bezig bent. Zie dan nog maar eens de juiste drinkbeker mee naar huis te nemen! Een waterfles bedrukken, dat zou bijvoorbeeld nog wel eens een oplossing kunnen zijn 😉 . Hun eigen smartphone, dat lukt nog wel… Maar de gemiddelde puber raakt verder echt altijd alles kwijt. Herkenbaar? Dan hebben wij wat tips voor je, zodat jij in ieder geval niet je verstand hoeft te verliezen. Want ook dat doet je puber al!

Mam, weet jij waar mijn voetbalschoenen zijn? Welke puber is er geen spullen kwijt?

Als hun hoofd niet vast zat, had je dat ook vast al wel ergens voor ze kunnen gaan ophalen. Daarover gesproken, in hoeverre help jij je puber om zijn of haar spullen terug te krijgen als ze kwijt zijn? Het is vaak verleidelijk om dat zelf op te willen lossen. Als ze iets kwijt zijn, of erger nog, als bijvoorbeeld hun telefoon wordt gestolen. We weten allemaal dat het een behoorlijk slopende opgave is om een chagrijnige puber achter de broek te zitten. Dan maar zelf achter die verloren spullen aan?

Stockfoto van puber door Asier Romero

De eerste tip: probeer dat een béétje los te laten! Die puberdraken hebben een extra “dat-doet-mama-wel-voor-me-sensor”. Die is inmiddels al járen in ontwikkeling. En zodra je ze teveel verwent gaat die maar al te vaak af! Probeer ze dus niet overal achterna te fietsen… Hou je in mam!

En uit ervaring weten we… dat is niet makkelijk. Zo reed Joyce van de week nog met 2 woordenboeken achter haar zoon aan. Hij had een Engelse toets waar deze onmisbaar voor waren. Misschien moet ze voor dat soort dingen gewoon geld gaan vragen.

Raakt je kind altijd spullen kwijt? Zorg dat ze het zelf terugkrijgen

Een verloren sok na de gymles is het probleem nog niet. Maar een heleboel pubers lijken zó verstrooid te zijn dat ze hun hele hebben en houwen verliezen op jaarbasis.

Laat je pubers vooral zelf zorgen dat ze hun spullen terugkrijgen als ze die kwijt zijn. Natuurlijk kan je ze daar altijd bij helpen, maar laat ze vooral ook zelf hun steentje bijdragen. Daar leren ze misschien nog wel het meeste van. Dus laat ze zelf op zoek gaan, of een nieuwe OV-kaart kopen. Nog steeds geen ultiem redmiddel, want verstrooidheid hoort nu eenmaal net zo bij de pubertijd als woedebuien.

Waarom raakt een puber nou altijd spullen kwijt?

Tijdens de puberale fase spelen er een heleboel hormonen op, die door die lijven gieren. Hierdoor zijn pubers echt vaker minder goed in staat om zich op meerdere dingen tegelijk te concentreren. Bovendien, heel eerlijk, zou er een greintje onverschilligheid mee kunnen spelen 😉 . En zodra papa of mama zich druk gaan maken om die spullen, kunnen ze zelf ook lekker onverschillig blijven. Geen zorgen: na de puberteit worden ze vaak een stuk minder verstrooid. Al blijven sommigen er hun hele leven natuurlijk last van houden. Wat ook gezegd moet worden: ze hebben tegenwoordig ook wel écht heel veel aan hun (jonge) hoofd.

Toch blijft het een groot irritatiepunt voor veel ouders. Zo’n puber die altijd maar alles kwijt raakt. En dus heb ik nog een tip voor je: laat belangrijke spullen bedrukken of label ze, als ze dan kwijt raken kunnen ze in ieder geval nog terugkomen.

Alleen gekken en dwazen…

Alleen gekken en dwazen schrijven hun namen op deuren en glazen, zei mijn moeder altijd. Nou, met een puber in huis is het reuze handig!

Zeker bij de USB-stick vind ik het een pré dat duidelijk zichtbaar is wie de eigenaar is. Vroeger sleepten we volle rugzakken mee, maar tegenwoordig staat er minstens 10x zoveel informatie op dat kleine stickje. En dus énorm vervelend als ze die kwijtraken. Wist je dat je een USB-stick kan laten bedrukken, met bijvoorbeeld een naam en telefoonnummer? En aangezien de gemiddelde puber wel meer kwijt raakt kan je ongetwijfeld nog wel andere zaken bedenken om te personaliseren.

Heb jij nog tips voor andere ouders van een puber die altijd spullen kwijt is? Zoals gemaakte afspraken? Enne, houden ze zich daar ook aan?

2 gedachten over “Als de puber zijn spullen weer eens kwijt is…”

  1. Och, echt, de mijn verliest alles. Van de meest gekke spullen! En ik hoor het ook steeds meer om me heen. Ik dacht eerst dat het een productiefoutje was van ons, maar het is een gegeven bij pubers blijkt nu. Ook fijn om te weten, maar lastig om mee te dealen. WE kopen nu alles 2e hands, van fietsen tot jassen, want zoals ik al zei…echt alles!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven