Pubers en alcohol; het kan best ingewikkeld zijn allemaal

Opvoeden is al niet makkelijk, maar als ze de leeftijd krijgen dat alcohol interessant wordt, dan wordt het nog lastiger. Pubers en alcohol is geen goede combi, maar hoe hou je ze hier zo lang mogelijk bij vandaan? Verbieden? Waarschuwen? Thuis toestaan onder het toeziend oog van ouders? Yvonne worstelt hiermee en verteld wat er gebeurd is.

Pubers en alcohol; als je zoon met een kater thuiskomt

Ik hoor braakgeluiden uit het toilet komen. Wie is er ziek? Ik kruip uit mijn bed en schuif mijn voeten in mijn pantoffels. Daarna schuifel ik ­­­naar het toilet. Ik zie Puberzoon 16 voorovergebogen boven de toiletpot hangen.

Een gevoel van medelijden overvalt me. Hij heeft vast veel te hard gewerkt. Ik wrijf over zijn rug en haal een glaasje water voor hem. ‘Gaat het?’ probeer ik troostend. Ik breng hem voorzichtig terug naar zijn bed en probeer daarna mijn slaap te hervatten.

Een kater of de griep?

Ik heb de ontbijttafel gedekt, ook al weet ik dat we op zaterdag meestal allemaal op verschillende tijden ontbijten. ‘Mama, mag ik een boterham met hagelslag bij de bank eten?’ ‘Dacht ik niet vriend, dan zit onze bank straks onder de chocoladevlekken.’

‘Ahhhhh…?’ ‘Nee!’ ‘Nouuuuu…’

Kleine Man komt met tegenzin aan de keukenbar zitten, als de deur van de woonkamer openvliegt. Puberzoon 16 komt met een verward hoofd binnen.

‘Gaat het?’ vraag ik bezorgd. ‘Was je al niet lekker op je werk?’ Terwijl Kleine Man al twee boterhammen naar binnen heeft gewerkt, zit Puberzoon 16 nog steeds naar zijn eerste hap te staren. ‘Je voelde je echt niet lekker vannacht hé?’ probeer ik weer. Hij schudt zijn hoofd. ‘Ik denk dat ik griep heb.’

Ik kijk hem geschrokken aan. Puberdochter 14 lag gisteren ook met griep op bed. Dan zal Puberzoon 16 wel hetzelfde onder de leden heeft. Bah, straks komen we allemaal aan de beurt. ‘Rust maar goed uit en meld je ziek voor vanavond. Werken lukt zo niet.’

Terwijl ik samen met Kleine Man op de bank kruip, komt er opeens een zacht stemmetje bij mij binnen. Hij is niet ziek. Hij heeft gedronken.

pubers en alcohol

Pubers zijn nieuwsgierig naar alcohol

Verdorie, we gaan er zo zorgvuldig mee om. Als ouder heb je invloed op het alcoholgebruik van je puber. Daarom is het belangrijk je kinderen goed te informeren over alcohol. We proberen ze niets te verbieden maar wel te wijzen op de gevaren van alcohol.

Laatst las ik een stuk over pubers en alcohol, dat ze juist niet thuis moeten ‘leren’ drinken omdat ze dan later – als ze volwassen zijn – meer kans hebben op een alcoholverslaving. Terwijl ik dacht dat ze beter thuis eens een drankje kunnen drinken dan stiekem elders. Wat als het verkeerd valt? Dan kun je maar beter thuis zijn, was mijn gedachte altijd.
Doe ik het nu verkeerd? Vroeger in mijn tijd was het verboden om te drinken thuis, maar op mijn veertiende zat ik al aan de bessenjenever – stiekem. Pubers drinken alcohol uit nieuwsgierigheid, om erbij te horen of om stoer te doen. Maar soms ook omdat ze geen nee durven te zeggen in de groep. Dat deed ik ook. Maar mijn intelligente Puberzoon 16 toch niet? Of toch wel?

Lees ook: jongeren en alcohol en de wet

Alcoholvergiftiging is een groeiend probleem

Alcoholvergiftiging onder jongeren is een ernstig en groeiend probleem. Het aantal jongeren dat met een alcoholvergiftiging op de spoedeisende hulp belandt, stijgt al zeven jaar lang. De gemiddelde leeftijd van de opgenomen jongeren is 16 jaar. Hoe kun je alcoholmisbruik bij pubers voorkomen? Door ze te verbieden alcohol te drinken? De legale leeftijd om alcohol te drinken is gestegen van 16 naar 18 jaar. Maar nix onder de 18? Dat valt in de praktijk niet mee.

Het uur van de waarheid: heeft onze puber gedronken?

‘Heb jij gisteravond gedronken?’ vraag ik hem nu direct op de man af. Puberzoon 16 kijkt me betrapt aan. ‘Uh, één biertje,’ stamelt hij. Nu kijk ik hem ongelovig aan. ‘Eén biertje? Wie drinkt er nou één biertje? Niemand!’

Grote blauwe ogen kijken me angstig aan. ‘Nee, het waren er twee,’ vult hij verlegen in. ‘Gelul.’ Zijn blik richt hij nu naar de grond. Boos loop ik weg. ‘Zoek het uit!’ roep ik hem na.

Hij heeft zich net ziek gemeld bij zijn baas en ik ben in staat om verhaal te halen op zijn werk. Welke baas laat zijn personeel drinken op het werk? ‘Von?’ hoor ik vanuit de keuken. Ik draai me voorzichtig naar hem om. ‘Ja?’

‘Je hebt gelijk, het waren er zes.’ Ik knik. ‘Je hebt dus eigenlijk een kater?’ Hij knikt beschaamd. ‘En waar was jouw baas in dit verhaal?’ ‘Hij was al naar huis. We waren over met een groepje van zes.’

Ik realiseer me dat boos worden en hem verbieden alcohol te drinken geen zin heeft. Het kwaad is al geschied. Het enige wat ik kan proberen is uitleggen, dat je best een biertje kunt drinken voor de gezelligheid, maar dat je je grenzen goed moet bewaken. Zou hij er wat aan hebben? Snappen dat pubers en alcohol geen slimme combinatie is? Aan de andere kant… toen ik zestien was dronk ik ook weleens een drankje. Maakt mij dat nu een verslaafde?

Lees ook: middelbare scholen en alcoholbeleid

Ziekmelden met een kater ? Dat dacht ik niet!

‘Bel nu je baas maar op dat je vanavond gewoon komt werken. Jouw kater is tegen die tijd wel uitgewerkt.’ Onwetend kijkt hij me aan en knikt. ‘Ik zal mijn baas bellen, dat ik gewoon vanavond kom werken.’ ‘Ja jongen en drink vandaag en voorlopig vooral véél water.’

Pubers en alcohol: Lastig toch? 

Ik vind het een lastig onderwerp en denk dat het niet alleen van je persoonlijke ideeën afhangt maar je keuze hierin ook per kind zou moeten verschillen. Hoe ga jij daar mee om en wat zijn jouw ervaringen?

-x-

Ievy

TipOp scholen worden vaak voorlichtingsavonden gehouden over alcoholgebruik, de manier waarop je daar met je puber mee om kan gaan en hoe je een alcoholverslaving kan voorkomen. Zo’n informatieavond kan ik je zeker aanraden! Ook bij verslavingszorg instanties als Trubendorffer kun je meer informatie vinden over hoe je een alcoholverslaving herkent.

pubers en alcohol boeken

<3 Wil je graag meer lezen over dit onderwerp dan is ‘de alcoholvrije puber‘ een aanrader of ‘Onze kinderen en alcohol‘.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven