Pubers vinden alles saai

Op de fiets naar de Maas, daar het pontje over en weer terug. Naar het speeltuintje in de buurt. Geitjes voeren. Picknicken aan de Maas en bootjes kijken. Allemaal activiteiten die ik vroeger met mijn kinderen deed. Gaf ze zand en water en ze hadden de hele middag plezier. Ze waren snel en met weinig tevreden. Maar helaas ook allemaal activiteiten die ze ontgroeid zijn. Ook het tevreden zijn is lastiger, pubers vinden het al snel saai. Oftewel; saaaaaahaaaaaaaaaaai. Welke activiteiten kan je nu nog met een puber doen?

Pubers vinden alles saai
Stockfoto van pubers die verveeld zijn door Stivog

Pubers vinden eigenlijk alles saai, wat doe je eraan?

Ja, tegenwoordig is alles meestal saai en stom wat we willen ondernemen. Ze zitten liever achter hun computer, skypen, chatten en spellen te spelen met vrienden.

We hebben ze wel eens aangespoord bijvoorbeeld om mee te gaan wandelen. Het werd een drama. Constant was er ruzie tussen de pubers onderweg, zaten ze als echte pubers te klagen over dat wandelen ontzettend saai was en zuchtte ze hun longen uit het lijf. Niet gezellig.

Uiteindelijk was iedereen chagrijnig, dus dat heb ik opgegeven. Ik kan ze net zo goed huishoudelijke klusjes geven, het resultaat is hetzelfde.

Zelfs de vakantie vinden mijn pubers saai

Op vakantie troffen we een gezin tijdens een rondtoer over het Spaanse eiland Ibiza. De twee dochters, van twintig plus, raakten in gesprek met onze kinderen. Ze vroegen hoe ze de vakantie vonden. “Saai,” was het antwoord.

Ik had daar heel veel moeite mee. Ik vond ze op dat moment klinken als twee ontzettend verwende snotblagen. Er zijn immers genoeg kinderen die niet op familievakantie kunnen gaan.

De dochters van het gezin zagen mijn mimiek, en haakten eropin. Eén van hen zei: “Als je wat ouder bent dan ga je pas realiseren en waarderen wat je ouders allemaal voor je hebben gedaan.

Dat is nu nog niet, maar dat komt wel, zo ging dat bij ons ook.” Ik vond het ontzettend wijze woorden van die dame. Daar kon ze wel eens gelijk in hebben. Dat hoop ik tenminste van harte. Nogmaals, dit pubergedrag vind ik erg lastig.

Samen met pa en ma op de kermis

Afgelopen weekend was het kermis in het dorp. Op zaterdagavond speelde er een band. Mijn man en ik waren met onze vriendengroep (uiteraard) aanwezig. Ook onze oudste en jongste puber waren van de partij met hun groep vrienden, niet saai dus 😉 .

Het was mooi weer, iedereen stond buiten. Regelmatig kwam er een van onze zonen bij ons lang om even “hoi” te zeggen. En munten te halen. (Nu weet ik niet, of eigenlijk wel, wat belangrijker was, het goedendag zeggen of de munten, maar dat terzijde.)

Op een gegeven moment kwam de jongste bij ons staan en stonden we met z’n allen te dansen. Vet leuk. De oudste is niet zo’n danser, maar het was gewoon ontzettend leuk om met z’n allen plezier te maken op de kermis. Blijkbaar vinden pubers toch niet alles saai. Het is iets anders dan boten kijken aan de Maas of naar het speeltuintje fietsen, maar erg waardevol.

Onze beide jongens voetballen. Mijn man en ik doen niets liever dan die wedstrijden kijken, meeleven en aanmoedigen.

Na afloop is het altijd leuk napraten (Als de winst is binnengehaald dan is het natuurlijk leuker dan bij verlies). “Had je die actie gezien, en, dat was echt geen buitenspel, en, dat was echt een mooie goal he?!”

Toen we weer eens met z’n allen aan tafel zaten te kletsen hierover besefte ik me, dat ik me niet zo druk moet maken over welke activiteiten ik moet ondernemen met mijn pubers.

Ik denk dat het op deze manier nog niet zo verkeerd is. Misschien is het maar het beste dat we gewoon genieten van alles wat we van ze meemaken. En ja, de concurrentie met een scherm is hoog. Maar van alle momenten samen genieten ik volop.

Het is op een andere manier dan vroeger, maar bij elke leeftijd past weer wat anders. Ik ben wel benieuwd hoe dit in andere gezinnen gaat?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven