Ik ruik je een beetje; over puberzweet enzo

OMG, ik herinner het me nog als de dag van gisteren. Het moment dat ik de kamer binnen kwam lopen en dat mijn moeder deze ‘subtiele’ opmerking maakte. Verschrikkelijk vond ik het als mijn moeder zei dat ze me een beetje rook en dan nog even benoemde dat het om ‘puberzweet’ ging. En nu? Ik merk dat ik hetzelfde doe bij mijn kinderen! Errug!

Puberzweet; hoe ga je daar mee om?

Vroeg of laat krijgt iedere puber ermee te maken; puberzweet. Ik vergeet mijn eerste keer niet meer, of in ieder geval hoe mijn moeder het ter sprake bracht. Maar ik vergeet ook de eerste keren bij mijn eigen kinderen niet meer 😉 . Allemachtig, wat kan dat stinken zeg! Het vervelende is dat je de geur niet kan voorkomen.

Maar als je het uiteindelijk ruikt, dan kan je er gelukkig wel wat aan doen. Helemaal ‘weg’ krijgen is geen reeële gedachte, maar verminderen van deze opdringerige en doordringende zweetgeur kan zeker met deze tips. Het is een beetje zoals die stinkende schoenen die je kan aanpakken met Shoefresh, maar dan anders 😉 .

puberzweet ruiken en stinken

Hoe ontstaat puberzweet eigenlijk?

Hetzelfde natuurlijk als al het andere zweet. Je bent alleen niet gewend dat jouw kleine moppie ook ruikt. Want tot op heden rook je je tiener nog helemaal niet. En dan ineens -als een donderslag bij heldere hemel- word je van je sokken geblazen door een lucht waar je u tegen zegt! Alsof dat je puber zich in geen dagen gewassen heeft.

Maar zweten is normaal. Ook voor je puber. En wist je dat het zweet zelf eigenlijk niet eens stinkt? Het zijn de bacteriën die er de geur aan geven, ook bij puberzweet.

Nu is het bij pubers zo dat er natuurlijk veel veranderingen in het lichaam plaatsvinden. De hormonen gieren door hun lijf, ze krijgen (mede door de hormonen) last van puistjes, én hun zweetklieren beginnen ‘optimaal’ te werken.

Maar zweten doe je niet alleen als je het warm hebt. Je zweet ook als je last van stress hebt, of emotioneel bijvoorbeeld. Door de hormonen is het wel zo dat puberzweet een nog veel sterkere geur heeft dan zweet bij volwassenen. Tel daarbij op dat de stress en emoties ook een grote rol spelen in hun leven en je snapt waarom puberzweet zo sterk van geur is.

Wat kan je doen tegen puberzweet

Laten we verder ook niet vergeten dat pubers het niet zo nauw nemen met hun hygiëne. Hoe vaak ik niet moet roepen dat de puber in kwestie een schoon shirt aan moet trekken! En dat douchen ook geen overbodige luxe is…Zelf maakt hij zich er niet zo druk om. Saillant detail: hij lijkt zijn puberzweet zelf ook niet te ruiken.

Er zijn in ieder geval een aantal dingen van belang om de geur van puberzweet te minimaliseren:

 1. Goed douchen én wassen (niet alleen onder de waterstraal gaan staan)
 2. Eventueel ook in de avond nog een keertje onder de douche om op te frissen
 3. Goed ventileren van de ruimtes zoals de slaapkamer (maar ook de plek waar ze gamen bijvoorbeeld)
 4. Vaak genoeg schone kleren aantrekken, desnoods tweemaal een schoon shirt op een dag!
 5. Niet in de sportkleren rond blijven lopen, maar deze direct uitwassen
 6. Een goede deodorant gebruiken
 7. Gebruik natuurlijke middelen onder de douche, zoals bijvoorbeeld deze shampoo bars
 8. Zorg voor katoenen kleding en liefst geen dikke winterjas aan als het buiten warm is (ja echt, dat doen ze!)
 9. Dekbedovertrek en dergelijke wekelijks fris op bed gooien
 10. 2x per week oksels wassen met deze betadine shampoo
 11. Eventueel antitranspirant Senoe5 gebruiken

Hoe krijg je die geur van puberzweet uit kleding?

Een shirt wat een aantal uren gedragen is, dat ruikt al naar puberzweet. Laat staan als ze het een hele dag naar school gedragen hebben. Wat ik zelf in ieder geval doe bij de zwaarste gevallen is dat ik ze een tijdje laat weken in water met een scheut azijn.

Daarnaast is het van belang dat je heel regelmatig wast. Je kan de kleding geen dagen in de wasmand laten liggen, want dan ruikt ál je was er naar én gaat de zweetgeur van je puber er helemaal niet meer goed uit. Regelmatig een wasje draaien dus.

Wasparfum om nare geurtjes uit je was te verwijderen

Tip: Gebruik bij het draaien van je was ook een scheutje azijn is het vak voor spoelmiddel, en maak gebruik van een fijne wasparfum. Sinds ik deze wasparfum gebruik ruikt mijn was -mét kleding van puber- gewoon lekker fris als hij uit de wasmachine komt.

Welke deodorant kan je goed gebruiken?

As we speak loopt zoonlief langs me met zijn walm, hij is ongetwijfeld zijn deo vandaag vergeten te gebruiken. Het heeft mijn voorkeur dat hij voor een ‘gezonde’ deodorant gaat zonder aluminium bijvoorbeeld, maar dat is nog niet zo makkelijk. De meeste deo’s zonder aluminium zitten in een stick en daar heeft hij een broertje dood aan. Alleen een spray komt er bij hem in.

Tock zijn sticks veelal de beste om te kiezen, omdat daar dan ook bij de natuurlijke deodorant een zinkoxide in zit die perfect werkt tegen hormoonzweet. Puberzweet dus. BewustPuur heeft een aantal fijne deo’s in haar assortiment zitten, waaronder Loveli.

Deoleen deodorant is ook een goede optie.

Hoe zijn jullie ervaringen met puberzweet? Ben jij ook zo’n moeder die ‘voorzichtig’ probeert aan te geven dat er een bepaalde geur aanwezig is? En hoe subtiel ben je daar dan in?

1 gedachte over “Ik ruik je een beetje; over puberzweet enzo”

 1. Heel leuk artikel!
  Het is inderdaad heel vervelend. Ik gebruik enkel natuurlijke deo’s.
  Daarnaast doe ik regelmatig groene klei oksel maskers die ik zelf maak.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven