Purpuz planner: als plannen niet zo je ding is

Van nature ben ik een organisator. En dan moet je goed kunnen plannen. Toch? In principe kan ik dat ook, maar ik merk de laatste jaren dat het plannen wat lastig is, waarschijnlijk omdat mijn doelen zo groot zijn. Vandaar ook dat ik nieuwsgierig was naar de Purpuz Planner van Clen Verkleij, de bedenker van de Purpuz methode.

Inmiddels ligt de Purpuz planner al even op mijn bureau en ik vertel je graag wat deze planner voor mij doet (en met mij doet). Daarnaast vertel ik je wat de planner voor je kan doen, want dat ik er nog niet optimaal gebruik van maak, daar ben ik eigenlijk wel zeker van.

Purpuz planner; geef je dagelijks dag een purpuz!

Bovenstaande kreet komt van mezelf 😉 en is eigenlijk een kreet die ik heel goed kan gebruiken. Mijn dagen zijn momenteel namelijk een brij van werkzaamheden. Van het doen van het huishouden tot aan het runnen van mijn bedrijf en van verbouwen tot aan het motiveren en helpen van mijn kinderen. Tussentijds probeer ik dan zelf ook nog wat te ontspannen, maar dat lijkt niet altijd even goed te lukken. Die Purpuz van de dag gaat momenteel wel eens een beetje verloren zonder planner en aan het eind van de dag constateer ik dat ik niet gedaan heb wat ik zou willen doen. Gebrek aan goede planning dus momenteel.

Waar wil ik mijn uren allemaal aan besteden?

Ik kan wel roepen dat ik te weinig tijd heb, maar ik heb net zoveel tijd als ieder ander. Mijn probleem zit hem in het feit dat ik teveel wil en daar komt de Purpuz planner bij mij voor van pas. Ik zal je vertellen waarom.

Je vindt de Purpuz planner ook hier

Doelen stellen met de Purpuz planner; mijn review

Buiten het feit dat de Purpuz planner een volledige planner en agenda is, legt Clen ook uit hoe je zijn Purpuz methode kan toepassen. Hij neemt je mee in het proces van doelen stellen en tot hapklare brokjes verwerken. Feitelijk gezien kom je volgens Clen in 9 stappen tot je ideale doel, planning, dagtaken en bezinning/reflectie.

1. De Purpuz map

Allereerst start je met de Purpuz map. Hiermee word je uitgedaagd om je doelen ‘in het groot’ op papier te zetten in een mindmap. Dat kan ik uitstekend. Ik ben namelijk nogal ambitieus en heb altijd erg veel wensen/doelen op mijn lijstje staan.

2. Purpuz matrix

Na de Purpuz map komt de Purpuz Matrix. Nu ga je al die doelen die je hebt opgeschreven onderverdelen in de matrix. Wat wil je heel erg graag? Waar krijg je veel energie van? Wat wil je minder graag? En waar krijg je weinig tot geen energie van?

Hier beginnen bij mij de problemen. In de matrix van de Purpuz planner ben ik namelijk geneigd om alles van mijn bedrijf in het quadrant ‘wil ik graag, krijg ik energie van’ te flikkeren. Daarbij vergeet ik de doelen die ik eigenlijk voor mijn gezin, mijn huis en mijn sociale leven op papier heb gezet.

3. Kies je doel

Het doel waar je de meeste energie van krijgt en wat je het liefst wilt bereiken, dat is het doel waar je mee aan de slag gaat. Dit doel ga je opdelen in allerlei subdoelen en kleine stappen die je moet maken om dat doel te bereiken.

Na een beetje nadenken ben ik erachter dat ik eigenlijk niet 1 matrix moet gebruiken, maar dat ik voor ieder doel beter een aparte matrix kan inrichten. Doe ik dat niet dan is de kans groot dat al mijn andere doelen achter het net vissen. En daar voel ik me dan weer schuldig over, met als gevolg dat ik aan het einde van de dag of week absoluut niet tevreden ben over mijn tijdsbesteding.

Leercurve 1 voor mezelf: Tijd inruimen voor ieder doel (ook al geeft Clen aan dat het vooral in het begin beter is om je op één doel te richten)

4. Het Purpuz plan

In het Purpuz plan van de planner ga je een groot doel ophakken in kleinere stukjes. Dat werkt op zich heel goed, ware het niet dat het doel wat Clen als voorbeeld neemt (het lopen van een 1/2 marathon) een heel praktisch doel is met een tijdslimiet en praktische stappen om daar te komen.

Op het moment dat je jezelf een doel stelt wat ‘ongoing’ is dan kan je hier -mijns inziens- beter een beetje anders mee omgaan. Een praktisch doel is namelijk heel eenvoudig onder te verdelen in deelactiviteiten waar je makkelijk een tijdspanne aan kan hangen. Een ongoing doel (zoals in mijn geval ‘SEO onderhouden voor mijn website) daar kan ik gevoelsmatig beter gewoon algemene tijd voor inruimen. Binnen die tijd heb ik namelijk zoveel werkzaamheden te doen! Het onderverdelen van deze werkzaamheden zou me alleen maar frustreren denk ik.

Buiten dat is het Purpuz plan in de planner natuurlijk bij uitstek geschikt om een overzicht te krijgen van je reële planning.

5. Het Purpuz pad

Alle kleine brokjes waarin je je doel hebt opgehakt in het Purpuz plan ga je op dit moment indelen in tijd en op volgorde in je planner zetten.

Voor mij gaat deze stap een beetje ver. Met hele grote doelen zou ik dit pad wellicht aan kunnen houden voor de subdoelen, maar ook dan wordt het nog globaal qua planning. Om nu voor ieder subdoel een planning te maken in halve uurtjes, dat vind ik zelf zonde van de tijd, maar misschien werkt het wel voor jou, wie weet.

6. Je deadline bepalen in je planning

Ik ben het ermee eens dat je -voor het behalen van concrete doelen- ook een deadline moet stellen. Je krijgt hierdoor in je planner direct toetsmomenten in de tijd en zo kom je automatisch dichter bij je purpuz.

Voor het stellen van die deadline moet je overigens wel een globale tijdsindicatie hebben, daar is uiteraard dat Purpuz pad voor bedoeld. Vind je het dus moeilijk om een indicatie te maken van de tijd die je nodig hebt om je plannin gte behalen, dan loont het de moeite om dat ad echt in te vullen.

7. Maandplanning

De maandplanning is van belang voor het creëren van een totaaloverzicht voor jezelf in de aankomende maand. Nu ben ik niet zo van een maand vooruit plannen, maar dat neemt niet weg dat ik wel denk dat je hier profijt van kan hebben. Al is het alleen maar om bepaalde stappen van een groter doel beter voor ogen te krijgen. Op die manier weet je op het einde van de maand ook of je op de goede weg bent.

Voor mij dient het maandoverzicht in de Purpuz planner ook vooral voor praktische zaken. Ik doe hier bijvoorbeeld mijn social media planning in zodat ik in één oogopslag kan zien of de maand ‘gevuld’ is. Mijn ongoing werkzaamheden plan ik liever in de weekplanning in.

Wat ik wel leuk vind is dat je in de maandplanning in de linkerkolom ook even uitgedaagd wordt om andere zaken te plannen zoals een afspraak, een date avond, een uitje of iets wat je graag op wilt pakken. Dit zijn voor mij de reminders van de leuke dingen die ook belangrijk zijn in het leven.

8. Weekplanning in de Purpuz planner

Uiteraard is de weekplanning ongeveer gelijk aan een weekovericht uit een andere agenda of planner dan de Purpuz. Hierin ga je per week plannen maken voor je tijdsinvestering. Uiteraard met je maanddoelen in je achterhoofd.

Het is lang geleden dat ik mijn hele week vooraf gepland heb. Door het doorspitten van de Purpuz methode en het bekijken van de planner van Clen ben ik wel weer tot de conclusie gekomen dat ik dit wekelijks moet gaan doen. Ik moet hier op de zondag gewoon even tijd voor maken. Als ik eenmaal per week iets consequenter met deze weekplanning voor mijn neus ga zitten dan ben ik ervan overtuigd dat mijn dagen weer wat beter planbaar worden. En dat ik daardoor aan het einde van de dag ook weer positiever ben over hetgeen ik gedaan heb.

9. Je dagplanning

Iedere ochtend even kort naar je dagplanning kijken. Daar kan ik me wel in vinden. Alhoewel ik het óók van belang vind dat je dat binnen 5 minuten doet. Met je eerste kop koffie bijvoorbeeld. Ga je hier veel langer tijd aan kwijt zijn dan zit er iets in je weekplanning niet goed. En hoe meer tijd je kwijt bent aan je dagplanning, des te minder tijd blijft er over om écht tot actie over te gaan.

Want… je kan plannen totdat je een ons weegt, ook met de Purpuz planner, maar als je niet tot actie overgaat dan kom je nergens!

Hier bestel je de Purpuz planner

De extra’s in de Purpuz planner

Zo, nou heb ik je vast uit de doeken gedaan wat de manier van plannen is volgens de Purpuz planner en hoe je deze planner kan gebruiken om tot je doel te komen. Dan zijn er nog wat extra’s in de planner die opvallen.

Mocht je nog een extra matrix nodig hebben, dan vind je die achterin de planning. Net zoals een bucketlist of wat extra bladen die als ‘creatieve ruimte’ gebruikt kunnen worden. Die laatste kan je uiteraar voor vanalles gebruiken. Hou er je glazen water per week in bij, of alle opdrachten die je binnenhaalt, whatever!

Verder kan je een lijst bijhuoden van alle zaken die je energie kosten en die je dus eigenlijk wilt vermijden. Schrijf ze van je af en probeer ze los te laten.

Na iedere maand is het zaak dat je een korte zelfreflectie doet. Je krijgt dan ook een bladzijde voor je waar wat vragen gesteld worden over de afgelopen maand. Hoe beoordeel je je maandplanning, wat heb je bereikt en waar heb je je door af laten leiden bijvoorbeeld. Een goede pagina wat mij betreft waardoor je sneller inzicht krijgt in hoe jij met je planning omgaat.

Als laatste vind je wekelijks een nieuwe quote om je te inspireren. Niet dat dat super belangrijk is, maar ik zie er wel een aantal quotes tussenstaan die ik kan waarderen 😉 , zoals bijvoorbeeld:

 • De belangrijkste afspraak is die met jezelf
 • Vrijheid is goed, vrijblijvendheid minder

Conclusie review Purpuz planner

De manier van plannen die Clen hanteert zie ik als een logische wijze. Wat dat betreft dus top, alhoewel ik zelf iets vrijer wil blijven in de manier van plannen word je wel bij de hand genomen in het hele proces van plannen. Voor iemand die moeite heeft met plannen een pré dus.

De Purpuz planner zelf heeft voldoende ruimte per dag om de planning in op te nemen, ook een plus dus. Daarnaast geeft hij je de kans om de balans te bewaken tussen werk en privé in de wekelijkse to do list. Ook oké.

Wat mij betreft zou het een extra plus zijn als er nog meer ruimte zou zijn voor het uitwerken van verschillende matrixen en plannen. Ik kan me zomaar bedenken dat iedereen doelen heeft op verschillende gebieden zoals ‘werk’, ‘gezin’, ‘sociale leven’ en ‘ikzelf’. Ik ben er zelf bij gebaat om die verschillende onderwerpen los van elkaar te behandelen in een matrix en plan, in plaats van dat ik één überdoel moet kiezen. En dan liefst allemaal gerangschikt vooraan in de Purpuz planner aangezien ze allemaal belangrijk zijn om een balans in je leven te vinden.

Ikzelf heb gekozen voor de grijze planner, ik dacht ‘niet te girly’. Achteraf heb ik daar een beetje spijt van. De grijze is wel een beetje saai van buiten 😉 .

ps… heb je katten? Laat dan de Purpuz planner niet open liggen zoals ik heb gedaan…

Winactie Purpuz planner

Wil jij ook graag meer aandacht besteden aan het bereiken van je doelen? Doe dan mee met onze winactie. We mogen 2 exemplaren van de Purpuz planner weggeven aan één winnaar die dan met zijn of haar maatje hun doelen kunnen verwezenlijken. Wat moet je doen om te winnen?

Laat weten welk doel jij in 2020 wilt bereiken en wie jij nog meer zo’n planner gunt. De winactie loopt tot 31 januari 2020.

31 gedachten over “Purpuz planner: als plannen niet zo je ding is”

 1. Ik wil meer tijd voor mezelf inplannen naast het bloggen. Daarnaast wil ik dit jaar een fotoboek maken van de eerste 5 jaar van onze tweeling Lucas en Eva en om dat goed voor elkaar te krijgen heb ik een plan van aanpak en goede planning nodig. Daarnaast gun ik mijn zus Chantal ook een Purpuz die sinds deze maand routeplanner is voor het nieuwe zorgteam

 2. Ik ben druk bezig met afvallen om onze grootste gezamenlijke droom uit te laten komen; een kindje van ons samen. Ik gun mijn beste vriendin deze prachtige planner ook zodat we samen onze doelen kunnen behalen!

 3. Avatar foto
  Marleen van Beek

  Gaaf! Ik ben druk bezig met afvallen en door mijn eten en sporten goed te plannen ben ik ondertussen al heel wat kilo’s kwijt. Ik ben er alleen nog niet. Ik zou deze planner graag gebruiken om eten en sporten in te plannen samen met mijn beste vriendinnetje. Ook zij is hard aan het werk om de kilo’s eraf te krijgen.

 4. Lieve redactie van mamsatwork.nl,

  Wat een top idee om deze Purpuz planner voor ons te testen, en er dan als kers op de taart ook nog 2 weg te mogen geven aan jullie lezers.
  Ik het exact deze planner, ook in het grijs heel lang op mijn wishlist gehad eind 2019.
  Vooral omdat ik voor 2020 mezelf 12 kleine doelen had gesteld (elke maand 1).
  Maar een hiervan was meer geld overhouden, dit is dan ook helaas de reden dat ik hem niet heb besteld (heb ik overigens nu heel veel spijt van, want mijn simpele Action agenda kan mijn doelen niet zo bijhouden ;)).
  Maar om wat voorbeelden te geven: januari: een x bedrag sparen, februari: 1,5 liter water per dag drinken, maart: minimaal 3 x per week buikspieroefeningen doen, april: elke dag een half uur Spaans leren/lezen/luisteren, mei: de focus leggen op afval scheiden etc. etc.
  Zo heb ik elke maand een nieuwe activiteit waar ik de focus op leg, aan het einde van de maand evalueer ik. En datgene wat me die maand het meest heeft gebracht hoop ik in mijn routine te kunnen opnemen. Een maand is namelijk best vol te houden.
  Mocht ik tussen al deze enthousiaste planners kans maken, dan gun ik mijn zusje er ook een. Zij is namelijk net zo een optimistische doelen crusher als dat ik ben :).

  Liefs, Carmen

 5. Ik zou graag willen ”minimaliseren” dat wilt zeggen; minder onnodige spullen kopen + overbodige spullen verkopen/doneren etc.

 6. Mijn grote doel van 2019 is blijven staan: ontspullen! Purpuz gaat mij hopelijk helpen om dit doel in 2020 wèl te behalen! Omdat mijn lieve collega ditzelfde doel nastreeft, gun ik haar er ook graag één.

 7. Avatar foto
  Matilde Hobers

  Hier komt ‘ie, kort maar krachtig, want houd niet van ellenlange verhalen: stop and smell the roses. Dit symboliseert om wat meer stil te staan bij het leven en te genieten. Als ik het zo lees kan de Purpuz planner me daar héél goed bij helpen.

  1. Mijn doel is: “plannen” … Ik leef de laatste jaren een beetje van het een naar het ander en weet niet goed welke afspraken er op de agenda staan. Met deze planner hoop ik meer grip te krijgen op mijn leven en alles wat hierin gebeurt. Mijn grote voorbeeld hierin is mijn schoonzusje, daarom zou zo’n mooie planner ook bij haar zeer in de smaak vallen!

 8. Avatar foto
  Anneliese de Waal

  Wat super handig.
  Mijn doelen in 2020, de belangrijkste = afvallen en mijn studie goed afronden.

  Groetjes Anneliese

 9. Ik probeer al mijn hele leven georganiseerd te raken. Ik hoop dat deze planner mij eindelijk gaat helpen en dan wil ik dat samen met mijn autistische zoon doen die dit steuntje in de rug nog harder nodig heeft

 10. Avatar foto
  Jorina van Eggelen

  Als 50er heb ik besloten om mijn leven om te gooien. Ik ben begonnen aan een HBO studie om op deze leeftijd nog van carrière te kunnen switchen. Ik merk dat het lastig om mijn tijd zorgvuldig te plannen. Ik werk namelijk ook nog fulltime. Deze planner zou zeker een uitkomst bieden.
  Ik gun mijn stagebegeleidster ook zo’n planner. Ze heeft het megadruk en toch besloten om mij te begeleiden tijdens mijn stage.

  1. Wat knap dat je die stap hebt gezet Jorina! En meteen gefeliciteerd, want jij en je stagebegeleidster zijn in de prijzen gevallen 🙂 Stuur even een mailtje naar info@mamsatwork.nl met daarin je adresgegevens, en wij zorgen dat de 2 planners zo snel mogelijk op de mat vallen. Veel plezier ermee en succes met de studie! Groetjes, Joukje

 11. Deze mooie planner is meer dan welkom om overzicht te creëren en te behouden en zo de balans tussen werk en gezin te behouden. Vaak schiet ik door naar de werkkant, omdat ik het niet overzie. Ik gun Yvonne er ook één!

 12. Ik doe graag mee en gun mijn zus ook zo’n mooie planner. Mijn doel voor 2020 is om minder op mijn telefoon te zitten en meer tijd te besteden aan mijn gezin, familie en vrienden. Daarnaast wil ik gezonder leven.

 13. Ik heb als doelen voor 2020 om op sportief gebied 2 marathons uit te lopen en daar moet nog het nodige voor geregeld, getraind voor worden in aanloop daar naar toe. Verder wil ik een huis kopen en daar moet ook het nodige voor gedaan worden dat zijn nu wat doelen die ik wil bereiken voor dit jaar.

 14. Avatar foto
  Viola Krop-Draaijer

  Wat een toffe winactie! Ik ben al weken aan het zoeken naar een fijne en handige planner.
  Ben begonnen in September om mijzelf om te scholen. Ben nu verpleegkundige met onregelmatige diensten en studeer nu de PABO om het onderwijs in te gaan.
  Dit in combinatie met een gezin is het erg lastig om overzicht in taken e.d. te krijgen. Deze planner zou mij daar heel goed bij kunnen helpen!
  Mijn doel voor 2020 is dus betere planning zodat ik meer tijd heb voor leuke dingen!

 15. Na een aantal jaar van alles meegemaakt te hebben. Wil ik nu m’n leven weer op de rails krijgen. Dus dit zou zeer welkom zijn.

 16. Ik kan deze erg goed gebruiken voor mijn net opgestarte bedrijfje. En ik gun mijn moeder er één, voor een druk huishouden en gezin op orde te brengen

 17. Ik neem graag deel aan deze winactie! Waarom ik graag wil winnen? Omdat altijd erg slecht ben geweest in plannen! Sinds een paar maanden lukt het mij om mijn taken goed gestructureerd in te plannen en mij daar ook aan te houden. Ik heb het alleen nog niet helemaal duidelijk op een rijtje, omdat ik het noteer op losse notitie blaadjes.. een planner lijkt me erg handig om alles bij elkaar te hebben en in één oog oplsag te kunnen zien!

 18. MamsatWork,

  Mama’s hebben het best wel druk,
  Het is best wel wennen,
  Maar met een beetje geluk,
  Kunnen we met Purpuz plannen.

  Ik geef er eentje aan mijn zus,
  Ze knapt een oud huis weer op,
  Het is een hele klus,
  Een planner hiervoor is top.

  Voor mezelf wil ik er ook een,
  Om fijne momenten in te plannen,
  Een uitje met mijn zus,
  Haar eventjes verwennen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven