Wij hebben inmiddels al een half jaar een pvc clickvloer liggen in de woonkamer, eetkamer, keuken, hal, toilet en bijkeuken. Deze pvc clickvloer bevalt zo goed dat ik overweeg om ook in de badkamer een pvc vloer te nemen. Binnen nu en een paar maanden willen we namelijk gaan starten aan het opknappen van de badkamer. Uiteraard heb ik gedegen onderzoek gedaan om te kijken of een pvc vloer in de badkamer nu écht zo’n uitkomst is en wat eventueel de voordelen en de nadelen zijn van pvc in een natte ruimte.
Pvc vloer badkamer; wel of niet voor kiezen?
Als je alleen maar voor mooi en voor praktisch in onderhoud zou gaan, dan is het voor mij geen vraag. Dan zou er zeker een pvc vloer in de badkamer komen. Maar omdat het een natte ruimte is wil ik toch wel zeker weten dat dit de beste keuze is voor ons. Voordat ik een nieuwe vloer voor de badkamer bestel. Zeker in een huis met twee pubers is de badkamer een échte natte cel. Van onder tot boven kan ik je vertellen.
Om te beginnen kijken de pubers hier niet zo nauw als het gaat om water op de vloer. Daarnaast hebben we nu nog een douchebak met een douchegordijn (lekker ouderwets) en komt er nogal eens wat water langs het douchegordijn gelopen. Met de lelijke tegelvloer die we nu hebben liggen is dat niet zo’n probleem. Behalve dan dat ik er natte sokken van krijg 😉 . Maar met een pvc vloer vraag ik me af hoe dat zal zijn. Hieronder vertel ik je wat ik te weten ben gekomen over de voordelen en nadelen van een pvc vloer in de badkamer.
Voordelen van pvc in badkamer
Pvc vloeren worden steeds populairder, ook in de badkamer. Dat komt omdat pvc zo duurzaam en slijtvast is. Pvc is daarnaast goed bestand tegen stoom, vochtigheid en damp en dat is natuurlijk ideaal in de badkamer. Je kan een pvc vloer ook in allerlei patronen krijgen. Van houtlook tot oude tegellook of beton uitstraling. Wat je wilt.
Zelfs een pvc clickvloer kan je in de badkamer gebruiken. Pvc vloeren zijn namelijk zo behandeld dat ze ook daadwerkelijk tegen water kunnen. En wij hebben dat aan den lijve ondervonden in ons toilet. Lees hieronder maar. Daarnaast kan je deze pvc vloer zelfs over de bestaande tegels heen leggen bij een renovatie van je badkamer. Ook handig!
Welke type pvc vloer is beter in een natte ruimte?
Wil je overigens liever geen clickvloer van pvc dan kan je er natuurlijk ook voor kiezen om in de badkamer een gelijmde pvc vloer te leggen. Dat is zo mogelijk nog beter omdat hier helemaal geen naden in zitten. Het wordt niet geadviseerd om een pvc vloer in de douchehoek te leggen waar continue stromend water op de vloer komt. Daar kan een pvc vloer dan weer niet tegen. Daarnaast blijven er in de douche vaak zeepresten achter wat ook niet bevordelijk is voor het behoud van de vloer. Dat klinkt ook logisch. Maar ‘een plasje’ water op de vloer is helemaal geen probleem.
Pvc vloer watervast; getest in toilet en eigen ervaring
Nu is een toilet natuurlijk niet hetzelfde als een badkamer als je kijkt naar de hoeveelheid water die op de vloer kan komen. Maar ik wil toch even onze ervaringen delen om aan te geven dat de watervastheid van pvc wel degelijk zijn voordelen heeft.
We hebben onze Ambiant vloer op de benedenverdieping al een aantal maanden liggen. Deze pvc clickvloer hebben we zelf gelegd en ook doorgelegd in het toilet. Heel mooi. Momenteel zijn we echter bezig met de renovatie van het toilet zelf. Bij het renoveren is Frank door de waterleiding heengegaan en stond de vloer van het toilet binnen no-time blank.
Aangezien ik deze pvc vloer in het toilet nog niet afgekit had (wilde ik doen als het stucwerk droog was) liep het water gelijk onder de vloer door. Balen natuurlijk. We hebben een deel van de vloer er weer uitgehaald om het allemaal zo goed mogelijk droog te maken. We konden niet overal even goed bij, maar de pvc vloer heeft het gelukkig heel goed overleefd. Het water heeft totaal geen effect gehad op onze pvc clickvloer. Die is nog net zo mooi. En dat maakt dat ik er zelf van overtuigd ben dat een pvc vloer in de badkamer ook prima kan.
Nadelen van een pvc vloer in de badkamer
Je kan pvc niet zomaar over de bestaande vloer leggen. Zeker niet als je kiest voor een dry-back pvc in de badkamer (de verlijmde variant). In dat geval moet de ondergrond echt helemaal glad zijn. Met click pvc kan je nog wel een kleine oneffenheid opvangen trouwens, maar als ik kijk naar onze tegelvloer in de badkamer dan zou ik hier de pvc click niet zomaar overheen leggen. Eerst de vloer egaliseren, dan pas de pvc in de badkamer.
Wil je de gehele badkamer vloer als één geheel doorleggen, dan is pvc ook niet de beste oplossing. Dit vanwege het douchegedeelte. Kies dan voor een tegelvloer of beton ciré bijvoorbeeld.
Maar in combinatie met een mooie lage douchehoek vind ik het fantastisch staan.