Een pvc vloer in je appartement? Hier moet je rekening mee houden.

Een pvc vloer is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het woonbeeld. De kwaliteit van deze vloeren is enorm verbeterd de laatste jaren waardoor ze steeds meer in trek zijn. Een pvc vloer in je appartement (met of zonder vloerverwarming) behoort dan ook zeker tot de mogelijkheden.

Maar als je een pvc vloer in je appartement wilt leggen zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Hieronder lees je meer over het hoe, wat en waarom.

pvc vloer in appartement leggen

Geluidsoverlast in een appartement

In een flat bestaat er een hogere kans op geluidsoverlast. En bij dit geluidsoverlast kan je (als het gaat om vloeren zoals bijvoorbeeld een pvc vloer in een appartement) denken aan twee vormen van overlast:

  1. Overlast door loopgeluid
  2. Overlast door contactgeluid

1. Loopgeluid

Bij loopgeluid hebben we het over het geluid dat je produceert als je over je vloer heen loopt. Als je bijvoorbeeld kiest voor een harde vloer in je appartement, dan veroorzaak je veel meer loopgeluid dan met een zachte vloer. Denk bijvoorbeeld maar eens aan laminaat ten opzichte van tapijt.

Uiteraard kan je met jezelf afspreken dat je nooit je schoenen aan houdt binnen. Maar je krijgt ook ongetwijfeld wel eens visite toch?

Een pvc vloer in je appartement is met betrekking tot het loopgeluid een prima vloer. Wel zijn er een paar dingen waar je op moet letten bij de aanschaf van je pvc vloer. Verderop vertel ik je daar nog wat meer over. Eerst nog even de uitleg over contactgeluid.

2. Contactgeluid

Contactgeluid is eigenlijk de vorm van geluidsoverlast waar veel mensen niet bij stil staan. Ongeacht of ze een pvc vloer in het appartement hebben, of bijvoorbeeld een laminaatvloer of tapijt.

Contactgeluid ontstaat namelijk bij een losliggende vloer. Of dat je nu een laminaatvloer hebt liggen of een click pvc vloer, beiden liggen los.

En een losliggende vloer zorgt voor trillingen op het moment dat je er overheen loopt. Elke voetstap zorgt met zo’n vloer namelijk voor trillingen. En indien je geen goede ondervloer hebt, dan zijn deze altijd voelbaar voor de onderburen.

Tips voor een pvc vloer in je appartement

Nu je weet hoe belangrijk het is om bij het kiezen van een vloer te letten op de (mogelijke) geluidsoverlast is het goed om te weten dat een pvc vloer tegenwoordig goede geluiddempende kwaliteiten heeft. Hierdoor mag je een pvc vloer zeker in een appartement leggen.

Toch is het wel van belang om een aantal richtlijnen in de gaten te houden als je deze vloer in je appartement wilt gebruiken.

Wat mag het geluid in een appartement zijn m.b.t. de vloer?

Voor de geluidsoverlast met betrekking tot vloeren in een appartement zijn regels. De norm volgens de Nederlandse Stichting Geluidshinder is bijvoorbeeld 10dB als het gaat om een ondervloer. Dat wil zeggen dat de ondervloer een minimale reductie van de geluidshinder op moet leveren van 10dB.

Toch zijn er ook VVE’s die hogere eisen stellen aan een ondervloer. Kijk dus altijd eerst in je contract van jouw appartement en de VVE zodat je weet waar de ondervloer van je pvc vloer in je appartement aan moet voldoen. Om problemen te voorkomen.

Voldoet een pvc vloer in je appartement aan de geluidsnorm?

Vaak is het gelukkig zo dat een pvc vloer in je appartement, mét een goede ondervloer voldoet aan de norm van 10dB, want in principe is een pvc vloer een geluidsarme vloer.

Wij merken het zelf ook met onze pvc vloer in huis. Dit is weliswaar een pvc click vloer, maar heel geluidsarm door de goede kwaliteit ondervloer. Kijk dus naast betaalbare pvc vloeren ook naar de kwaliteit van de pvc vloer.

Deze stille vloer zorgt ervoor dat we in huis geen last hebben van voetstappen als er iemand met schoenen aan binnen loopt en zou daardoor ook heel goed geschikt zijn voor een appartement.

Voordelen van een pvc vloer in je appartement

En een pvc vloer heeft natuurlijk nog andere voordelen, niet alleen voor je appartement maar altijd. Het zijn moderne vloeren waarbij ontzettend veel verschillende stijlen en patronen verkrijgbaar zijn.

Je kan met een pvc vloer in je appartement een houten vloer nabootsen, maar ook een betonlook vloer, of bijvoorbeeld een mooie visgraatvloer leggen. Ideaal.

Daarnaast is een pvc vloer heel makkelijk te onderhouden en schoon te maken. Gewoon zo nu en dan even dweilen met een licht natte dweil is al voldoende.

Wil je een pvc vloer in je appartement met vloerverwarming?

Dat kan! Je kan een pvc vloer uitstekend combineren met vloerverwarming in je appartement waardoor je een heel behaaglijke vloer hebt die veel comfort geeft.

Sterker nog, eigenlijk is een pvc vloer de beste optie om te leggen met vloerverwarming in een appartement. Dit komt omdat tegels of (natuur)steen niet voldoen aan de geluidsnorm voor een flat en pvc dus wel.

Daarnaast geleidt een pvc vloer de warmte van een vloerverwarming prima zodat het in huis lekker warm kan worden zonder geluidshinder voor de onderburen.

PVC vloer zelf leggen of laten doen?

Wij hebben onze pvc vloer zelf gelegd, maar in een appartement zou ik er denk ik voor kiezen om het te laten doen. Zeker omdat je hier aan de geluidsnormen moet voldoen en het wellicht beter is om een plak pvc vloer te kiezen.

Laat je in ieder geval bij je keuze altijd goed informeren door een vakspecialist zoals bijvoorbeeld martijndewitvloeren.nl. Op deze manier kan je de verantwoordelijkheid neerleggen bij diegene die er verstand van heeft en voorkom je dat je de pvc vloer op een later moment uit je appartement zou moeten verwijderen van de VVE.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven