Zelf een pvc vloer leggen? Hou deze tips in de gaten!

Zelf een pvc vloer leggen? Daar draaien wij onze hand niet voor om. Dachten we. Maar het bleek toch even anders te gaan dan we gedacht hadden, en dat was nog onze eigen schuld ook. Maar we zijn weer een ervaring rijker. En door onze ervaringen kan ik jou nu uitleggen hoe je het beste een click vloer van pvc kan leggen en waar je op moet letten. Is het uitzoekwerk toch allemaal niet voor niets geweest. Ik heb het overigens over het leggen van de click variant pvc vloer en niet de verlijmde pvc varianten. Die laatste zou ik mezelf niet aan wagen.

Een pvc vloer over plavuizen heen leggen

We proberen zoveel mogelijk zelf in huis te doen, dat is inmiddels wel bekend. En omdat je een pvc vloer heel goed zelf kan leggen hadden we hier dan ook geen vraagtekens bij. Dit gaan we samen doen! Gelukkig kunnen Frank en ik heel goed samen klussen en hebben we maar weinig last van irritaties, dat was zeker in dit geval wel handig.

zelf een pvc vloer leggen

Zo zijn we begonnen

Bij ons lag een donkere plavuizen vloer in huis zoals je op de foto kan zien. Deze plavuizen heb ik nooit mooi gevonden en het was dan ook een logische stap om een nieuwe vloer uit te kiezen om na de verbouwing te leggen. Na wat wikken en wegen zijn we uitgekomen op een pvc vloer in betonlook en dan de click variant. Maar onze plavuizen vloer hebben we besloten te laten liggen. Eigenlijk puur omdat we er nu geen trek in hadden om in deze grote verbouwing ook nog eens heel de vloer eruit te halen. Het was al best een klus en met het verwijderen van de gehele vloer bijna niet meer te overzien.

In ons geval moet dan namelijk niet alleen de plavuizen vloer eruit, maar ook de gehele begane grond vloer vernieuwd omdat de isolatie niet echt top is. Een enorm karwei natuurlijk en niet voor nu. Zo simpel is het. Dus hebben we besloten een pvc vloer te leggen over de plavuizen heen. Helaas zijn de plavuizen enorm oneffen en kan de pvc vloer echt niet rechtstreeks op de plavuizen.

Je zal misschien op verschillende websites wel lezen dat een pvc vloer over plavuizen heen gelegd kan worden. Denk alleen niet dat dat gaat lukken zonder eerst de pvc vloer te egaliseren. Het lijkt misschien handig en je denkt sneller klaar te zijn, maar uiteindelijk ga je hier spijt van krijgen. Een plavuizen vloer vertoond echt teveel oneffenheden om hier zomaar een pvc vloer overheen te leggen.

Eerst egaliseren als je een pvc vloer over plavuizen wilt leggen

Er moest dus eerst geëgaliseerd worden. Even hebben we overwogen om dit uit handen te geven, maar ook dit hebben we uiteindelijk zelf gedaan. Hier volgt later nog een blog over trouwens want ook daar kan ik nog voldoende tips over geven. Na het egaliseren is de vloer vlak genoeg om de door ons gekozen vtwonen vloer er overheen te leggen en kunnen we dus van start gaan.

Voordat we gaan leggen kijken we nog wat Youtube filmpjes voor de pvc vloer

Zoals je weet zijn mannen niet zo van het lezen van handleidingen. Frank ook niet. Hij gaat liever gelijk aan de slag en normaal gesproken gaat dat ook wel goed. Voordat we starten met het leggen van de vloer bedenkt hij zich dat het misschien wel handig is om wat filmpjes te kijken over pvc vloeren.

Ook op de filmpjes ziet het er allemaal niet zo moeilijk uit. Het is een kwestie van even meten, de pvc vloerdelen snijden met een stanley mes en hoppa, je kan weer een deel leggen. We maken dus het eerste pak van de pvc vloer open en starten met een flinke portie vertrouwen. Die vloer hebben we zo gelegd!

Tip: voordat je start met leggen is het slim om eerst de ruimte goed in kaart te brengen. Ga je de vloer in de lengte of de breedte richting leggen? Als je dat bepaald hebt, meet dan de ruimte van muur tot muur op waar je vloer tussenkomt. Deel dit door de breedte (of lengte) van je vloerdelen. Hou je maar een heel klein stukje over? Dan kan je beter niet met een heel vloerdeel tegen de muur aan beginnen, want dan hou je een smal deel over en dat is niet zo mooi. Beter is het dan om met een half vloerdeel te beginnen, en vervolgens ook met een half vloerdeel te eindigen.

pvc vloer snijden met een stanleymes
Dit vloerdeel hebben we gesneden met een stanleymes en vervolgens ‘gebroken’. Met deze kwaliteits pvc vloer is dat geen aanrader en kan je beter zagen!
pvc vloer met de hand zagen
Zagen van deze pvc voer werkt perfect!

Een pvc vloer leggen in de praktijk

In de praktijk lijkt het toch iets anders te gaan en dat heeft te maken met de kwaliteit van onze pvc vloer. Als je een goedkope pvc vloer koopt, dan kan je ervan uitgaan dat het snijden met een stanley mes een optie is. Maar op het moment dat je voor kwaliteit gaat op de korte én voor de lange termijn dan kan je dat stanley mes wel vergeten. En hou er met een goedkopere pvc vloer ook rekening mee dat deze veel sneller krast en beschadigt dan een kwaliteitsvloer.

Wij hebben het geprobeerd en 2 vloerdelen met een stanley mes gesneden. Om te beginnen moet je heel hard duwen en wel 3x over dezelfde lijn snijden om een beetje indruk te maken op deze pvc vloer. Daarna zou je het gesneden stuk af moeten breken, maar daar is de pvc vloer echt te dik en hard voor. In alle gevallen was de breuk gewoon niet netjes over de snijlijn heen. Dat moest dus anders. Uiteindelijk hebben we een kleine handcirkelzaag gekocht en dat werkt perfect!

Gewoon netjes meten wat er (bijvoorbeeld aan de muurkant) van je click vloer af moet. Daarna heb je dat er met de handcirkelzaag in no-time netjes vanaf gezaagd. Op de Youtube filmpjes zie je ook wel dat ze meten met een ander vloerdeel erop, en dan direct erlangs afsnijden met het stanley mes. Onze ervaring is dat je dan met de messingkant vaak toch de mist in gaat en eigenlijk te ruim snijdt.

pvc vloerdelen zagen met een handcirkelzaag werkt het beste
Hier gebruiken we de handcirkelzaag en dat is wat ons betreft de fijnste oplossing.

Tip: hou ongeveer een 4-5 mm vrij van de muur zodat -mocht er iets gaan werken- je vloer niet te strak ligt.

Vloerdelen inschuiven en aantikken

Een ander ‘kunstje’ dat je moet leren is het inschuiven en het aantikken van de click variant vloerdelen als je de pvc vloer zelf gaat leggen. Het is aan te bevelen om dit in ieder geval met twee personen te doen. Eerst zorg je ervoor dat de korte kant van het vloerdeel exact aansluit met de pvc vloer die al ligt. Dan til je de al liggende rij vloerdelen licht op en schuif je het nieuwe vloerdeel er zoveel mogelijk tegenaan. De kans dat je hem er direct passend inschuift is niet zo groot dus moet hij nog een beetje aangetikt worden.

Hiervoor gebruiken we een rubberen hamertje en een stuk afval van een vloerdeel waar nog een messing en groef kant aan zit. Hou dit stukje precies passend tegen het vloerdeel aan en tik dan aan met het hamertje. Doe dit op 2 plekken over de lengte verspreid en je hebt weer een stuk gelegd.

Wij moesten even de slag te pakken krijgen, maar als je eenmaal weet hoe je het beste werkt dan is het goed te doen.

Tip: Begin van je af te leggen en werk altijd van links naar rechts. Dat gaat in ieder geval het beste met deze kwaliteitsvloeren van Ambiant.

pvc vloer leggen

Je pvc vloer laten leggen

Wil je toch niet zelf aan de bak en besluit je om de pvc te laten leggen door een ander? Dat kan natuurlijk ook altijd. Reken er dan op dat de kosten kunnen variëren van € 18,00 tot € 30,00 per m².

Met een vloeroppervlak van ruim 180 m² ben ik toch blij dat we hebben besloten om zelf de pvc vloer te leggen. Des te eerder kunnen we weer aan een andere klus beginnen 😉 .

Heb jij zelf wel eens een pvc vloer gelegd? En zo ja… hoe waren jullie ervaringen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven