Zo leg je een pvc vloer over bestaande tegels

Kan je een pvc vloer eigenlijk over tegels leggen? Dat was de grote vraag toen wij een aantal maanden geleden een nieuwe vloer wilden leggen na de verbouwing van de woonkamer, keuken en bijkeuken. De bestaande vloer is nogal wisselend in ons huis. In de woonkamer, de keuken en de hal ligt een vloer met plavuizen. In de bijkeuken ligt een gladde tegel. Verder ligt er in ons kantoor een betonvloer en in de chillruimte daarachter weer een tegelvloer met gladdere tegels. Een rommeltje dus. Niets is hetzelfde en alles heeft een andere ondergrond. Heel onhandig bij het leggen van een pvc vloer.

pvc vloer over tegels leggen

Kan je een pvc vloer over tegels leggen?

Ik heb dan ook enorm veel informatie opgezocht over het leggen van een pvc vloer over bestaande tegels voordat we onze definitieve keuze hebben gemaakt voor de vloer. En zelfs met al die informatie wisten we het nog niet zeker. Eigenlijk moet je het gewoon gaan ervaren, maar ik kan je in ieder geval wel de nodige tips geven. Misschien wil jij ook wel graag een pvc vloer over tegels leggen en ben je ook op zoek naar goede informatie. Ik hoop dan dat ik jullie met dit blog verder kan helpen om een goede keuze te maken.

Ik laat je zien hoe wij het project van onze pvc vloer hebben aangepakt. Hoe de ondervloer was en wat we gedaan hebben om de pvc vloer goed te kunnen leggen.

Wat voor pvc vloer heb je?

Allereerst is het belangrijk dat je weet wat voor pvc vloer je gaat leggen over je bestaande tegelvloer. Wat voor kwaliteit pvc heb je op het oog? Ga je voor een pvc vloer die gelijmd moet worden, of wil je een pvc click vloer? Wij hebben gekozen voor de laatste variant en daar ben ik erg blij mee. Deze pvc click vloer is goed zelf te leggen en ook nog eens van extreem goede kwaliteit. Onze pvc vloer komt bij Ambiant Vloeren vandaan en heeft een totale dikte van ongeveer 8 mm. Een toplaag van 5 mm met een onderlaag van 3 mm. Bij deze vloer is de onderlaag ook hard en niet in staat om grote oneffenheden te corrigeren.

Kies je een pvc vloer die gelijmd gaat worden dan kan je deze zeker niet direct over bestaande tegels leggen. Ook niet als je hele gladde tegels hebt liggen. Je zal dan altijd eerst moeten egaliseren om ervoor te zorgen dat ook de voegen mooi opgevuld zijn en je een stabiele en egale ondergrond hebt voor je pvc vloer.

Met een click vloer heb je echter meer mogelijkheden is ons opgevallen en ik ben dan ook heel blij dat we uiteindelijk voor een click vloer uit de vt wonen vloeren collectie hebben gekozen.

pvc vloer over plavuizen leggen
Dit was onze plavuizen vloer, echt veel te oneffen om een pvc vloer over deze tegels te leggen

Pvc vloer over plavuizen leggen

Een pvc vloer over plavuizen leggen is geen optie.

Stiekem had ik nog gehoopt dat dat wel zou gaan als we een ondervloer zouden gebruiken. Ik ben op zoek gegaan naar een Isotac gold ondervloer en heb daar het nodige over gelezen. Door sommige leveranciers wordt aangegeven dat deze ondervloer goed geschikt zou zijn om een pvc vloer overheen te leggen. Ik dacht dan ook dat we op die manier aan de slag konden gaan maar Ambiant raadde het stellig af. Ik ben dan ook niet eigenwijs geweest en we hebben er bij de plavuizen tegels voor gekozen om deze eerst te egaliseren.

Plavuizen zijn namelijk van zichzelf zo ontzettend ruw en ook de voegen zijn erg breed en onregelmatig. Dat zorgt ervoor dat je ondergrond gewoon niet egaal genoeg is voor een pvc vloer. Als je uiteindelijk een mooie en stabiele pvc vloer wilt leggen, dan begin je bij een goede basis.

In onze woonkamer, hal en keuken hebben we dan ook geëgaliseerd. Maar zoals gezegd hebben we in de bijkeuken gladde tegels liggen en daar hebben we het anders gedaan.

pvc vloer over  tegels leggen
Dit zijn de gladde tegels in onze bijkeuken waar we de pvc click vloer zo overheen gelegd hebben
pvc vloer over tegelvloer
Hier hebben we de pvc vloer over de tegelvloer heen gelegd

Een pvc vloer over een bestaande tegelvloer leggen

Het toeval wil dat de plavuizenvloer in de keuken wat lager lag dan de tegelvloer in de bijkeuken. Door het verwijderen van de drempel tussen beide ruimtes en het egaliseren van de plavuizen hebben we de vloer in de keuken mooi aan kunnen laten sluiten op de vloer van de bijkeuken. De pvc click vloer hebben we vervolgens uitstekend door kunnen leggen over de gladde tegels in de bijkeuken.

Deze vloer ligt er nu een aantal maanden in en ligt nog steeds uitstekend. Een pvc click vloer over tegels leggen kan dus prima, mits je tegelvloer en je pvc vloer aan een aantal voorwaarden voldoen.

  • Je tegelvloer dient glad te zijn en de tegels mogen niet los zitten
  • Bij een bestaande tegelvloer met grotere tegels werkt dit denk ik beter dan bij kleinere tegels
  • Je hebt een kwalitatieve click pvc vloer nodig
  • Onze click vloer is 91*45 cm en die ligt er super netjes in; wellicht speelt de grootte van de pvc click tegel nog een rol
voorlijmen bij egaliseren plavuizen vloertegels
egaliseren plavuizen vloer

Ga je egaliseren? Hou hier rekening mee

Heb je een plavuizen tegel vloer liggen waar je pvc overheen wilt leggen en ga je egaliseren? Dan heb ik nog een paar tips voor je als je zelf aan de slag gaat met egaliseren:

  • Zeker als je niet zo ervaren bent is het fijn om dit met minimaal 2 personen te doen
  • Wij waren met 3-en; 2 personen om te mixen en de kuip met egalisatie te sjouwen en ikzelf om de egalisatie te verdelen met een egalisatiekam
  • Zorg ervoor dat de egalisatie echt goed klontvrij is
  • Werk écht nat in nat; als deel één van de egalisatie al enigszins is ingedroogd voordat de kuip met nieuwe egalisatie er bij komt dan kan je de egaline niet meer goed vlak maken en krijg je ‘druppels’. Ook deze worden keihard en geven een ‘bobbeltje’ op die plek in je vloer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven