De pvc vloer in de bijkeuken staat bol, wat nu?

We hebben twee jaar geleden een pvc vloer gelegd en nu staat de vloer bol in de bijkeuken. We gaan dus weer aan het klussen om te kijken hoe we dit kunnen verhelpen, maar allereerst heb ik uitgezocht hoe het kan dat deze vloer bol staat en wat we er aan kunnen doen.

Vloer staat bol; de oorzaken en oplossingen

Wij hebben een VTwonen click pvc vloer waar we eigenlijk heel tevreden over zijn. Alleen in de bijkeuken staat de vloer bol en ik denk wel dat we weten hoe dit komt. Nu moeten we alleen op zoek naar een oplossing.

vloer staat bol, oorzaken en oplossingen

Wat zijn de oorzaken van een vloer die bol staat?

Er kunnen meerdere oorzaken zijn natuurlijk, maar één van de oorzaken die bij ons waarschijnlijk speelt is dat de ondergrond niet helemaal goed geegaliseerd is. Daarnaast ben ik ook bang dat we de pvc vloer iets te strak langs de muren gelegd hebben.

Dit kunnen al twee oorzaken zijn van een vloer die bol staat. Ook al wordt er wel eens geroepen dat een pvc vloer niet werkt, dat is echt niet het geval. Je moet er dus bij het leggen van een pvc vloer rekening mee houden dat je deze echt volgens de richtlijnen legt.

Denk daarbij bijvoorbeeld aan het laten acclimatiseren van je vloer voordat je hem gaat leggen. Maar ook aan de ruimte die belangrijk is om tussen de muur en de vloer te houden tijdens het leggen.

Dat laatste hebben we op de meeste plekken best redelijk gedaan hoor, maar in de bijkeuken hebben we hem ook op een paar plekken iets strakker liggen heb ik gezien. Dom, want er komt toch een plint overheen, dus een beetje ruimte bij de muren overhouden, daar zie je niets van.

Bij PVCvloerenonline.nl las ik bij de doe het zelf tips zelfs dat de ruimte 1 centimeter moet zijn vanaf de muur, het kozijn en de radiatorbuizen.

Met name bij de kozijnen van de puien die tot aan de vloer lopen hebben wij dat zelf niet gedaan, want 1 centimeter is dan wel heel veel, zeker als je geen plakplinten wilt. En laten we eerlijk zijn, die vindt toch niemand mooi?

Toch wordt daar wel voor gewaarschuwd, dus staat jouw pvc vloer bol, dan is dat in ieder geval iets waar je echt naar moet kijken.

Een pvc vloer die omhoog komt

Het ligt overigens niet aan de kwaliteit van de pvc vloer dat deze omhoog komt, dat wil ik wel even aangeven. Ik denk echt dat het ligt aan de manier waarop wij de vloer gelegd hebben.

Daarnaast las ik dat je bij het leggen van grote oppervlaktes van een click pvc vloer om de zoveel meter een dilatatie moet leggen om te voorkomen dat je vloer bol staat. Een dilatatie is een tussenruimte die ervoor zorgt dat de vloer de ruimte heeft om een beetje te werken.

Dit wisten wij niet toen we de vloer gingen leggen en persoonlijk vind ik dat ook wel erg jammer, want dat betekent eigenlijk dus dat je drempels in je vloer moet leggen. Of dat je een naad ziet lopen. Dit terwijl wij juist de hele begane grond vloer (zo’n 180 m²) aaneen willen leggen voor het mooiste, strakke resultaat.

Wat zijn de oplossingen als je vloer bol staat?

Heb je de volledige vloer al liggen in je huis en begint hij pas op een later moment bol te staan, net als bij ons? Dan heb je een behoorlijk probleem.

Het is namelijk niet een-twee-drie op te lossen en het beste is natuurlijk om een deel van de vloer eruit te halen, totdat je bij dat stuk komt waar de vloer bol staat. In ons geval is dat niet te doen, omdat dan de helft van de vloer er helemaal uit moet.

Een andere oplossing is om de vloer meer bewegingsruimte te geven op de plek waar hij bol staat.

Wij gaan dat op deze manier doen:

 • Op de plekken in de bijkeuken waar de bolling ziet gaan we de vloer meer vrijheid geven bij de muren
 • Eerst plakken we op de pvc vloer afplaktape tot waar de plinten gaan komen, zo weten we welk deel eraf gehaald kan worden
 • Met onze multitool gaan we nu bij de rand er stukjes afzagen zodat we meer vrije ruimte krijgen
 • Plint erover en je ziet er niets meer van

Ik hoop dat bovenstaande opossing voor de vloer die bol staat voldoende werkt en dat we hier weer verder mee vooruit kunnen, in plaats van dat we de vloer daar opnieuw moeten egaliseren.

3 gedachten over “De pvc vloer in de bijkeuken staat bol, wat nu?”

 1. Goedemorgen

  Ik kwam met een beetje googelen hier terecht
  Ik hen hetzelfde probleem met onze vloer
  Hebben de maatregelen bij jullie geholpen?
  Groetjes van Belinda

 2. hoi hoi, mijn vloer staat ook bol…als je die laatste mogelijkheid gedaan hebt, komt de vloer dan weer in oude staat terug??
  Ben een vrouw alleen en sta echt met mijn handen in t haar…

  1. Dat zullen we nog uit moeten proberen Vera, we hebben er nog geen tijd voor gehad. Echt balen he, ik hoop dat het voor jou in ieder geval ook een oplossing is. En anders misschien toch maar even contact opnemen met de leverancier?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven