Quarantaine valkuilen (met dieptepunt wijn drinken in je ochtendjas)

Hoewel de Nederlandse lockdown in vergelijking met die van andere landen reuze meevalt, hebben we het er met zijn allen maar moeilijk mee. Want stiekem houden we in ons landje best wel van een beetje structuur en regelmaat. Dat valt nu allemaal weg, en we zijn letterlijk op onszelf aangewezen. En dan liggen er meteen een aantal quarantaine valkuilen op de loer…

Hoe gedraag jij je als je niet meer op tijd achter een bureau geparkeerd hoeft te zitten? Enne, hoe gedragen de kinderen zich eigenlijk, als voor hen hetzelfde geldt? Het leven staat op zijn kop, en voor je het weet zit je wijn te drinken in je ochtendjas.

In quarantaine met een lach en een traan

Met de corona crisis valt niet te spotten. Hier in Brabant kent iedereen inmiddels wel iemand, al is het via via, die aan deze klote ziekte (sorry, wat mij betreft de enige juiste term) is overleden. En bovendien kennen we allemaal wel mensen die we niet mogen zien. Dat doet pijn. En dus wordt het naast al die tranen, tijd voor een lach in crisistijd. En wel met een lijstje quarantaine valkuilen die ook jou zomaar eens bekend zouden kunnen voorkomen… Omdat je er misschien al in getrapt bent!

Quarantaine valkuilen: trap er niet (te diep) in!

We vinden (of vonden, tot we in lockdown gingen) onszelf dan misschien een vrij volkje… Er hoeft maar een stoeptegel verkeerd te liggen of er vallen wel een aantal Nederlanders over. Wij houden van orde, en we houden van structuur. Dat alles ligt nu, plat gezegd, behoorlijk op zijn gat. En zodra je in quarantaine zit – als je deze intellectuele lockdown überhaupt zo mag noemen – dan liggen er een aantal valkuilen op de loer. Op zich geen wereldrampen, al moet je jezelf bij de tweede fles wijn misschien toch even achter de oren krabben.

Valkuil 1: vettigheid en dode punten

Als alle vitale beroepen aan de gang moeten blijven, meneer Rutte: waarom is mijn kapper dan dicht?? Ik zit met de handen in het haar. Er is geen model meer in te krijgen, en de zin om het nog te wassen begint ook te verdwijnen…

Pas op! Trap niet in deze quarantaine valkuil: het is verleidelijk om de hele dag zonder beha en met vet haar rond te lopen als je de deur niet uit gaat. Niet fijn voor je gezin (na een paar weken begint dat toch te ruiken) maar ook niet fijn voor jou. Gewoon lekker die me-time blijven pakken, en jezelf verwennen met een goeie spa sessie. Dan maar een behandeling aan huis! Schakel je lief in voor een fijne massage naderhand, en voor je gekke kapsel bestaan haarbanden en vlechten. Ook het aantrekken van een mooie outfit of sexy lingerie doen je al goed – zelfs als helemaal niemand het ziet. Behalve jij!

Valkuil 2: verveling

Hoeveel hobby’s je ook hebt: op een gegeven moment slaat de verveling toe. Niet nodig: zoek gewoon een nieuwe hobby! Om je wat inspiratie te geven vind je hieronder alvast een handig lijstje met inspiratie:

En laten we de mama-me-time niet vergeten:

Valkuil 3: vooruit dan maar

Laat ik één ding voorop stellen: we zijn allemaal DOL op onze kinderen. Maar het is misschien maar goed dat die scholen in mei weer opengaan! Nog een verzoekje aan de heer Rutte: geef alle leraren alstublieft die welverdiende salarisverhoging. Daar was ik sowieso al voor… Maar in deze tijden besef je helemaal hoe zwaar zij het normaal gesproken moeten hebben 😉 .

En je kinderen heel de dag in de buurt, daar horen ook weer quarantaine valkuilen bij. In het begin zat je nog overal bovenop, maar na wekenlang bijna alleen het woord “mama” te horen krijg je toch gewoon zin om je de hele dag op het toilet op te sluiten? Een geluiddicht toilet dan wel. En dus word je wat toegeeflijker… Geef je wat meer toe… En knijp je ook af en toe een oogje toe.

Maar wees je bewust… dadelijk is deze crisis voorbij en zit je met onhandelbare monsters opgescheept. Laat ze liever voor een paar euro de auto wassen en schenk jezelf een quarantaine wijntje in! Al brengt ons dat wel op de volgende valkuil…

Lees ook: Hoe ga je om met de angsten van kinderen tijdens deze crisis?

Valkuil 4: vakantiestemming

Als je zoals ik nog wel af en toe naar je werk moet, lijkt het toch zomervakantie als je buiten om je heen kijkt. Alsof de rest van het land op Franse campings rondhangt, zeg maar. En als je zelf níet meer hoeft te werken zou je al helemaal willen dat je nu ergens aan een zwembad lag. Maar helaas. We moeten het allemaal doen met onze eigen tuin of ons eigen balkon.

Hoewel de wc-papier en aardappel schappen wel eens leeg zijn, is er – hoezee! – nog drank genoeg te krijgen. En aangezien die vakantiestemming toch een beetje borrelt, kan je best een glaasje drinken straks. Toch? En als het dan heel lekker is in het avondzonnetje, misschien nog wel een.

Alweer een van de quarantaine valkuilen… Met zijn allen met ongeknipt haar flessen wijn achterover slaan is níet de oplossing, beste lezer! Al maakt een goede Crisis Chardonnay het allemaal toch wat draaglijker, nietwaar? Hoe dan ook, bewaar ook nog wat flessen voor die vriendenavondjes die er in de toekomst wel weer van komen! Want zelfs tijdens een lockdown in crisistijd is een kater het laatste wat je kan gebruiken. Wat ons weer brengt op de volgende valkuil.

Quarantaine valkuilen nummer 5: vandaag effe niet

Of je nu thuis zit met het hele gezin, thuis werkt, of nog steeds iedere dag naar het werk moet… Deze quarantaine tijden brengen nog meer mentale valkuilen met zich mee. Je raakt uit je ritme. Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik denk dan toch met enige regelmaat: “vandaag effe niet”. Zeker na een avondje crisis Chardonnays 😉 . En als je dan ook nog een creatief beroep hebt, is de inspiratie ver te zoeken. Voor je het weet zit je eindeloos kattenfilmpjes te kijken, of online te shoppen.

Tip: geniet van je hernieuwde mentaliteit, want je bent nu semi officieel een Zuid-Europeaan! Aan de andere kant: vergeet niet dat het leven gewoon doorgaat en je ook morgen weer een schone onderbroek nodig hebt. Of dat je nog moet werken. Misschien nog een blog moet schrijven… Bij deze! De crisis Chardonnay wacht…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven