Soms heb je veel restjes in huis en weet je niet wat je daar allemaal mee moet. Je wilt wel iets gezonds klaarmaken maar de inspiratie ontbreekt. En als je kids het woord ‘restjesdag’ horen gaan ze al steigeren. Geen zorgen: ga gewoon voor een quiche. In een quiche kan je vaak heel veel restjes kwijt. Soms heb je geen quichedeeg, of heb je geen zin om er eentje te maken. Nu… je kunt altijd een quiche maken zonder bladerdeeg.
Hoe je dat doet? Hieronder vind je een heerlijk recept. Een quiche maken met bijna lege keukenkastjes? Eitje! Een quiche maken zonder bladerdeeg hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. En nogmaals: je kan er echt van alles in doen. Nog wat groentes in huis? Doe ze er in. Of varieer een keer met noten. Quiche maar uit, zouden wij zeggen 😉 .
Heb je wel bladerdeeg in huis, dan is dit bladerdeeg met gehakt erg lekker om te maken, of deze bladerdeeghapjes met kaas en bacon.
Update: april 2020
Quiche maken zonder bladerdeeg
Veel mensen denken dat deeg de basis voor een quiche moet zijn. Dat kan, maar hoeft helemaal niet per se. Een quiche maken zonder bladerdeeg kan juist heel goed! Hieronder vind je er een recept voor. Laat je wel even weten of het gesmaakt heeft? 🙂
Heerlijk leren koken? Check de kookcursus van de Kookuniversiteit voor meer informatie.
Ingrediënten
- 3 eieren
- 250 ml melk + 100 ml verse room
- 2 eetlepels bloem
- 100 g gemalen gruyèrekaas
Dit is voor het beslag. De bloem gaat er voor zorgen dat alles gebonden wordt waardoor je geen bladerdeeg nodig hebt en de quiche niet in elkaar zakt. Dan kan je voor de rest nog aanvullen met bijvoorbeeld
- 1 grote ui in fijne stukjes gesneden
- 125 gram spekblokjes die je hebt gebakken en op een keukenpapiertje hebt afgedept tegen overtollig vet
- Allerlei groentjes in brunoise (wortel, prei, paprika, tomaat, broccoli, bloemkool champignons, wat je zelf maar wil)
- Stukjes kip, zalm, ham …
- Alles wat je over hebt van de dagen van tevoren (liefst wel combineerbaar met elkaar)
- Gehakte peterselie of andere versie kruiden
Bereidingswijze
- Meng melk, room, eieren, bloem en kaas in een grote kom en roer goed door elkaar
- Voeg nu de groentjes en het vlees er bij.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Giet alles in een vorm. Een siliconen bakvorm is het handigst om nadien terug uit de vorm te halen.
- Bak in een conventionele oven gedurende 30 minuten op 200° op hete lucht.
Et voila, je quiche zonder bladerdeeg is klaar! Smakelijk eten!
Heb jij nog een lekker recept waarmee quiche zonder bladerdeeg maken een eitje is? En ook nog eens om je vingers bij af te likken? Deel het dan in een reactie onder dit blog. Mits het geen geheim recept is natuurlijk 🙂
Lees ook: Doperwtenquiche: ’t klinkt een beetje vreemd maar is o zo lekker!
Hoe kan ik mezelf best omschrijven? Als de keicoole mama zoals zoonlief van 9 vorige week mij nog omschreef? Of eerder de allerliefste schattigste van heel de wereld zoals mijn lieve dochter van net 6 me altijd noemt?
Ik zal het maar gewoontjes houden denk ik. Ik ben Hilde, 34, en Belgische, jawel. Ik ben een uitzondering op dit platform omdat ik momenteel een niet-werkende mama ben. Sinds 2009 heb ik het etiketje “chronisch vermoeidheidssyndroom” opgeplakt gekregen samen met de andere fijne en minder fijne ziektebeelden maar dat houdt ons niet tegen om van elke dag te genieten. En dat doen we volop, van de kleinste dingen eerst! De eerste vlinders in de lente, de zon die binnen schijnt, de poes op onze schoot.
We, dat zijn mijn man en ik, gelukkig getrouwd sinds 2001. Broer en Zus hebben nog een Sterrenzusje dat tussen hen in geboren werd en overleed tijdens de geboorte.
Dat ons gezin geen doorsneegezin is zullen jullie al snel merken. Ons meisje is autistisch, heeft syndroom van Asperger en parasomnie, dat is een slaapstoornis. Haar broer is hoogbegaafd en hoogsensitief hetgeen ook de nodige zorg met zich meebrengt.
Hoeveel gram groenten zou ik er ongeveer in moeten doen?
Kan ik de gruyere ook skippen? Ivm koemelk gevoeligheid, de room en melk vervang ik makkelijk plantaaardig.. of dan minder room/melk doen?
Dank voor je snelle reactie! Ik heb het eerst maar eens volgens recept geprobeerd omdat dit mijn allereerste quiche was ? Hij was zeer smakelijk, maar hij moest duidelijk langer in de oven. Kan door mijn oven komen, of eventueel de hoeveelheid groente. Maar al liet het eindresultaat nog wat te wensen over, het experiment was ieder geval geslaagd ? Als ik hem helemaal goed in de vingers heb, ga ik het ook een keer met bouillon proberen. Dan laat ik het je uiteraard weten!!
Wat goed om te horen Christa. Meer groenten kan inderdaad (door hoeveelheid vocht) inhouden dat hij langer in de oven moet. Hoe lang heb jij hem erin gehad? Of heb je hem misschien niet op hetelucht gezet maar op onder en bovenwarmte?
Op hete lucht, 200 graden en iets meer dan 35 minuten. Voor de zekerheid ook al 3 lepels bloem ipv 2. Maar ik had er echt wel flink wat groente in gedaan… dus volgende keer probeer ik het met 45 – 50 minuten. Gaat vast goed komen ☺️??
Dat klinkt als een perfect makkelijk recept, dat ga ik snel een keer proberen dank je wel!
Kan ik de melk eventueel vervangen door bijvoorbeeld bouillon? Of zou dit niet werken?
Thanks Christa. Ik heb eerlijk gezegd geen idee of dat kan. Mocht je het proberen dan hoor ik graag of het lukt!