Leuke ideeën om zelf een radiator ombouw te maken

Radiatoren. Ik heb er een haat liefde verhouding mee. Ja, ik stook mijn huis graag lekker op temperatuur in de winter, dus in die zin voel ik ‘liefde’. Maar o jongens wat vind ik ze toch lelijk! Toegegeven, radiatoren gaan er steeds beter uitzien, maar in principe zijn ze gewoon niet mooi. Daar kan je echter wat aan doen! Ik geef je graag wat inspiratie om zelf een radiator ombouw te maken. Mooie manier om voor mezelf te bepalen welke ombouw het bij ons moet gaan worden, want ook wij gaan hiermee aan de slag!

Radiator ombouw zelf maken, gave inspiratie en diy tips

Waarom zou je zelf een radiator ombouw maken? Het antwoord daarop is voor mij simpel. Ik vind de kant en klare ombouwen die je kan kopen bij de diy zaken niet mooi. Ze doen een tikkie oubollig aan. Met een zelfgemaakte ombouw voor je radiator kan je alle kanten op. Kijk maar eens naar onderstaande voorbeelden. Lekker fris en modern, vind je niet?

Een radiator ombouw zelf maken is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Natuurlijk is het afhankelijk van je wensen, en hoe precies je bent in het maken ervan, maar in principe is het goed te doen. Ik heb dan ook al langere tijd in mijn hoofd om thuis een aantal ombouwen te gaan maken voor onze radiatoren en deze hieronder staat in ieder geval op mijn lijstje.

radiator ombouw zelf maken van grenen latten
Bron: Pinterest

Radiator ombouw maken van houten (grenen) latten

Voor bovenstaande radiator ombouw gebruik je gewoon grenen latten. Deze zijn niet zo duur in aanschaf en makkelijk om mee te werken. Allereerst moet je een frame maken waar je de latten tegenaan maakt zoals je hieronder ziet. Daarna kan je de latten bovenop maken en aan de voorzijde. Wil je een mooie strakke afwerking dan zorg je ervoor dat je de latten in verstek zaagt zodat je een mooie hoek krijgt. Voor de zijkanten kan je kiezen voor een vlakke plaat, maar ook met losse latjes werken zoals hierboven. Super mooi toch? Door openingen te laten tussen de latten (je kan zelf bepalen hoe breed die opening moet zijn) kan de warmte van de radiatoren goed weg, dat is wel belangrijk natuurlijk!

Bron: vtwonen

Wil je makkelijker werken en een wat robuuster uiterlijk? Dan plaats je de latten gewoon haaks op elkaar. Je kijkt dan wel tegen de kopse kant van het hout aan. Liever met een andere houtsoort werken? Er is volop keuze! Het is in ieder geval ideaal want je kan radiatoren aanschaffen die niet al te duur zijn. Hoe ze eruit zien maakt toch niet zoveel uit als je zo’n ombouw maakt. Hou alleen wel de juiste afmetingen en het vermogen van de radiator in de gaten.

blond berkenhout gebruiken voor een radiator ombouw diy
Bron: Pinterest

Hierboven is een zelfde soort ombouw gemaakt, maar dan van blond berkenhout. Ook heel mooi!

Radiator ombouw met zithoek maken

Bovenstaande ombouw is wat ingewikkelder om zelf te maken lijkt me. Daarnaast moet hij natuurlijk ook passen in je woonkamer. Niet iedereen heeft hier plek voor. Maar de combinatie tussen ombouw, vensterbank en zitgedeelte vind ik persoonlijk wel erg mooi.

moderne radiator ombouw om zelf te maken
Bron: Pinterest

Moderne radiator ombouw maken

Ben je een liefhebber van modern en abstract, dan is bovenstaande radiatorombouw misschien wel helemaal jouw ding. Je kan deze radiatorombouw maken van mdf waarbij je zelf een figuur zaagt in het voorste paneel. Schilder hem daarna en je hebt een prachtig strak exemplaar dat ook nog eens heel uniek is.

Ik ga er zelf voor kiezen om onze radiatorombouw tot aan de grond te laten gaan, maar ik vind een zwevend exemplaar ook wel heel chique!

Vanaf je radiatorombouw naar buiten kijken

Bovenstaande oplossing vind ik ook erg sfeervol. Een aantal planken over de volledige breedte (op een frame gemonteerd uiteraard) zorgen voor een prettige breedte om te zitten. De voorkant van de radiator kan je afwerken met allerlei schijfjes hout van gehakte boomstammen. Zorg er wel voor dat er tussen de schijfjes (die je op een paneel lijmt) openingen komen zodat de warmte er ook aan de voorkant uit kan.

radiator ombouw van pallet gemaakt
Bron: Instagram

Maken van een radiatorombouw van een pallet

Wil je nog sneller en makkelijker klaar zijn? Regel dan een pallet (bijvoorbeeld via Marktplaats) in de juiste afmetingen. Schilder de pallet en plaats hem o je radiator heen. Klaar ben je! Bovenstaande oplossing is een heel eenvoudige die ik wellicht alvast toe ga passen totdat we aan de echte ombouw gaan beginnen. Want voor de laatste heb ik Frank zijn hulp nodig en die heeft nog meer klusjes op zijn lijstje staan 😉 . De nieuwe Jaga Strada radiatoren in het kantoor hebben niet zoveel haast, aar de oude lelijke gele radiator van de vorige bewoners kan zo alvast een wat modernere look krijgen!

Combineer hout en andere materialen, of verschillende kleuren

Bij het zoeken naar verschillende voorbeelden stuitte ik ook op bovenstaande radiator ombouw, gemaakt door een meubelmaker. Nu heb ik niet de illusie dat ik dit zelf ook kan, maar het idee om twee verschillende materialen of tinten te combineren vind ik wel gaaf, dus dat wilde ik je ook graag even laten zien.

Bron: Pinterest

Balkonscherm voor je radiator

Met een balkonscherm van bamboematten kom je ook een heel eind als je een radiator ombouw wilt maken die niet te duur is. Bovenstaande voorbeeld is nog wit gespoten, maar je kan natuurlijk ook de natureltint houden.

frame voor het maken van een radiator ombouw

Nog even over het frame voor je ombouw

Hoe je je radiator ombouw ook vorm wilt geven, een goed frame als basis is belangrijk. Op bovenstaande foto zie je goed hoe je zo’n frame opzet. Heel simpel, maar ook heel belangrijk. Zeker als je de ombouw nog wilt gaan gebruiken om iets op te zetten, of om erop te kunnen gaan zitten.

1 gedachte over “Leuke ideeën om zelf een radiator ombouw te maken”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven