Rare dromen, wat zeggen ze en wat voor invloed hebben ze op je dag?

Yvonne heeft last van rare dromen, je herkent het ook vast wel. Je hebt ze niet in de hand, maar rare dromen doen wel wat met je, ook als je al weer wakker bent.

Rare dromen en hun impact

‘Hoezo is dat raar?’ Husband kijkt me met opgetrokken wenkbrauwen aan. Ik loop nijdig weg terwijl Husband met grote passen achter me aan draaft. ‘Ik ga gewoon met de jongens skiën en er gaat wat vrouwelijk schoon mee. So what?’

So what?’ herhaal ik kwaad. Is hij nou helemaal gek geworden. Ik spring zowat uit mijn voegen van woede. ‘Er komt gewoon geen andere vrouw op jouw kamer slapen. Punt uit!’ Met stampende voeten loop ik weg. Mijn gedachten spreken me overtuigend toe. Wat denkt meneer wel niet?!

‘Ik zweer het je dat het een echtscheiding wordt,’ schreeuw ik hem na.

rare dromen

Lees ook: je slaaphouding bepaalt je dromen

En dan word je wakker…

Plakkerig van het zweet word ik wakker. Ik draai me op mijn rug en voel met mijn rechterhand dat Husband nog naast me ligt. Ik ga rechtop zitten en zucht diep. We liggen nog niet in scheiding, gelukkig was het maar een vervelende rare droom. Na een slokje water probeer ik mijn slaap weer te hervatten maar ik word overspoeld met gedachten. Negatieve. Wat zegt zo’n droom? Wil mijn man ontkomen aan mijn teugels?

Maar hallo? Welke vrouw laat haar man met een andere vrouw – in groepsverband of niet – op vakantie gaan. Ik word uit mijn gedachten gehaald door Husband die vraagt waarom ik zo lig te woelen.

‘Lief, wil jij skiën?’ Husband klinkt slaperig en vraagt of we dat nu echt middenin de nacht moeten bespreken.

Ja dat moeten we.

‘Ik droomde dat jij met een andere vrouw op de kamer wilde gaan slapen tijdens wintersport.’ Nu begint Husband te lachen. ‘Best een goed idee,’ lacht hij. Ik wil inhaken op zijn opmerking maar hij is me voor.

‘Schat, het is al honderd jaar geleden dat ik ben gaan skiën, en als ik ga skiën is dat of met jou of de kids. En nu weer lekker slapen graag.’

The dream experience; en wat dat met je doet

Onze dromen gaan door op wat ons overdag bezighoudt, zegt de Amerikaanse hoogleraar psychiatrie Milton Kramer in zijn boek The dream experience. Wij hebben nog allerlei onopgeloste kwesties en in onze dromen gaan we daarmee aan de slag. Hoe goed we dit tijdens onze slaap kunnen verwerken, heeft direct invloed op ons humeur, zegt Kramer: het bepaalt of we klaar zijn om een nieuwe dag tegemoet te gaan na rare dromen, of met ons verkeerde been uit bed stappen en het liefst weer onder de dekens wegkruipen.

Niet de slaap, maar de inhoud van onze dromen hangt samen met die stemmingsverandering gedurende de nacht. Wat we doen en de personages die in onze droom verschijnen, lijken te bepalen hoe vrolijk we ons de volgende ochtend voelen.

Lees ook: dromen kinderen al van jongs af aan?

De volgende ochtend na mijn rare dromen

Kleine Man komt mijn slaapkamer binnen gestierd. ‘Mama, mama. Papa gaat mij naar school brengen. Vind je dat goed?’ Kleine Man kijkt om het hoekje van de badkamer wat ik sta te doen. ‘Mama waarom kijk je zo sip?’ ‘Mama is niet sip, maar mama heeft gewoon niet zo goed geslapen.’

‘Hoe komt dat?’ ‘Mama heeft heel raar gedroomd vannacht.’ ‘Had je een nachtmerrie?’ ‘Ja dat kun je wel zo noemen.’ ‘Mama, komen dromen altijd uit?’

Ik hoop het niet, wil ik antwoorden.

‘Sommige dromen komen weleens uit en ze hebben vaak wel een betekenis, maar wát weet mama ook niet.’ Die middag als Klein Man terugkomt uit school en we samen wat drinken, gaat Kleine Man opeens staan.

‘Mama, ik droomde dat er opeens heel veel cadeautjes in mijn kamer verstopt liggen. Mag ik ze gaan zoeken?’

-x-

Ievy

Shutterstock foto van vrouw op bed door Tatyana Chaiko

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven