Recycle Sint: omdat kids, ouders én het milieu net zo blij worden van tweedehands

De gemiddelde Nederlandse speelgoedkast puilt uit. Sterker nog: menig huishouden heeft zelfs een hele speelgoedkamer ingericht. Zodat je ook nog gewoon op de bank tv kan kijken. Met de feestdagen voor de deur belooft die speelgoedberg alleen maar te groeien. Vandaar het idee van recycle Sint (tegenwoordig Swap Sint).

Want hoeveel ligt er eigenlijk wel niet tussen dat speelgoed waar de kids toch niks meer mee doen? Het is wel duidelijk: in Nederland heerst een speelgoedoverschot. En daar is nu een heel mooi initiatief voor: recycle Sint. Want de goedheiligman wil het milieu vast een handje helpen. Jij ook?

recycle sint

Recycle Sint, weer een stap in de goede richting

We leven in een rasechte consumptiemaatschappij. Ik ben zelf niet bepaald een goedheilig-vrouw en doe er net zo hard aan mee. Rond de feestdagen shop ik tot ik een ons weeg. Volgend jaar staat er weer hetzelfde op het programma. Maar waarom zijn we met zijn allen zo koop-gericht?

Natuurlijk wil je familie en vrienden rond de feestdagen lekker in de watten leggen. Maar waarom moet dat altijd met splinternieuwe spullen? Kinderen kunnen net zo tevreden zijn met tweedehands speelgoed. Zo draagt Recycle Sint net zo goed een steentje bij als duurzaam eco speelgoed.

En aangezien ze er over een jaar vast alweer mee uitgespeeld zijn, is het voor je portemonnee ook geen straf om voor tweedehands te gaan. Zo kan je goedkoop sinterklaas vieren. Recycle Sint vindt ook dat we best wat minder mogen uitgeven aan het heerlijk avondje. En voor het milieu is het ook een stuk beter.

Recycle Sint: tweedehands cadeaus zijn net zo leuk*

*en in dit geval zelfs gratis

Alleen al die diners tijdens de feestdagen kosten je een kapitaal. Maar ook op het gebied van cadeaus pakken we vaak flink uit. En eerlijk is eerlijk: ik geniet zelf nog steeds van een énorme bult cadeaus. Maar die hoef je niet per se nieuw te kopen. Tweedehands is eigenlijk ook prima. 

En een mooie manier om te besparen op speelgoed.

Recycle Sint is een initiatief van Elif Algu. Zij bedacht de nu al succesvolle speelgoedruilmarkt, wat mij betreft een sterk staaltje duurzaam opvoeden.

Je gaat er heen met het oude speelgoed van je kinderen, en komt terug met ‘nieuwe’ Sinterklaascadeautjes. Helemaal gratis! Wedden dat de kindjes die jullie oude speelgoed krijgen net zo blij zijn als die van jou?

Hoe werkt zo’n speelgoedruilmarkt van recycle Sint?

Het begon met één ruilmarkt… En inmiddels hebben al 50 nieuwe initiatiefnemers zich gemeld om zelf een speelgoedruilmarkt te houden. Dikke kans dus dat er ook bij jou in de buurt een ruilmarkt te bezoeken is.

Check op de website van Recycle Sint waar jouw dichtstbijzijnde speelgoedruilmarkt zich bevindt. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is even de speelgoedkast (of -kamer 😉 ) uitmesten. Neem je oude speelgoed mee naar de ruilmarkt, en ruil het in voor iets waar je kind wél zin in heeft!

Zelf een ruilmarkt organiseren?

Wil je zelf een speelgoedruilmarkt organiseren? Dat kan! Op de website van Recycle Sint lees je hoe je dat aanpakt. Vraag er een toolkit aan, prik een datum, regel een locatie.

En nodig alle papa’s en mama’s uit die je kent. Enne, mondjes dicht tegen de kinderen, want die denken natuurlijk dat Recycle Sint op de stoomboot zit!

Recycle Sint wordt Swap Sint

Een nieuw corona proof jasje voor Recycle Sint, en ze noemen het Swap Sint.

Recycle Sint is een samenwerking aangegaan met SwipSwap waaruit Swap Sint is ontstaan. Swipswap is een speelgoed ruil app die met dit idee dus uitstekend aansluit op de ideeën van de oorspronkelijke Recycle Sint.

Een hele logische stap dus, die samenwerking.

Door deze samenwerking is niet alleen een duurzame Sinterklaas mogelijk, maar kan er ook speelgoed geruild worden op alle andere dagen in het jaar.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven