Reinigen van de huid door Karen Rietbergen

Wat iemand aan huidverzorging doet, kan enorm verschillen. De één neemt een natte washand, de ander gaat met serums, maskertjes en peelings aan de gang. Er zijn ook zoveel producten op de markt, wie komt daar nog uit?
Om je te helpen door de bomen het bos weer te zien, ga ik je wat richtlijnen geven.

Allereerst ga ik het uitgebreid over reinigen hebben. Dat is de basis van huidverzorging en dus ontzettend belangrijk. Toch wordt het vaak vergeten. Geen zin, geen tijd of het wordt gewoon op de verkeerde manier uitgevoerd. De meeste mensen brengen wel een crème aan, maar niet op een schone huid. Wat voor wonderen kun je verwachten als de crème zich eerst door een laagje vuil heen moet werken voor het werkelijk door je huid opgenomen kan worden? Het is net zoiets als crèmespoeling aanbrengen op ongewassen haar.

Reinigen:

• Is voor alle leeftijden, voor mannen en vrouwen en ook als je geen make-up gebruikt.
• Doe je ’s morgens en ’s avonds.
• Doe je het beste met een reinigingsmelk (normale tot droge huid) of gel (vette huid).
• Sluit je af met een lotion of tonic.

Bij vuil dat je wegneemt denk je aan:

• Stof
• Uitlaatgassen
• Make-up resten
• Talg
• Kalk en chloor uit water
• Vuil van airconditioning
• Zweet
• Dode huidcellen

Nu ik deze informatie heb gegeven, leg ik je uit waarom je deze richtlijnen moet volgen. Als je namelijk weet waarvoor je het doet, ben je ook meer gemotiveerd.

Alle leeftijden, man of vrouw: Simpel, iedereen heeft een huid.

Reinigen `s avonds: Iedere huid produceert vuil, vangt het op en stoot het af. Vooral ’s nachts als je ligt te slapen, is je huid actief. Dan vindt namelijk de aanmaak van nieuwe cellen en het herstel van je huid plaats, dat heet celdeling. Als je huid goed schoon is, gaat dit veel beter. De huid kan makkelijker ademen en de nachtcrème die je gebruikt, doet beter zijn werk.

Reinigen ’s ochtends: Het vuil dat je huid in de nacht produceert en afstoot, inclusief zweet en vetten, ligt als een onzichtbare maar zeer aanwezige laag op je huid. Verwijder dit voor je een dagcrème aanbrengt.

Reinigingsmelk: Verwijder vuil en vetten het beste met een reinigingsproduct dat mild is voor je huid. Water alleen maakt je huid niet schoon, tenslotte douchen we ook niet alleen met water. In de ochtend herhaal je dit ritueel, net zoals je dan ook weer je tanden poetst en je haar kamt. De melk ontspant de poriën en haalt niet alleen oppervlakte vuil weg, maar ook vuil in de diepere lagen van de huid.

Sluit af met de lotion of tonic: Dit is het vloeibare product dat je als afsluiting op een wattenschijfje gebruikt.

Wist je dat er 5 redenen zijn om lotion of tonic te gebruiken?

• Het sluit de poriën.
• Het verstevigt je huid.
• Het neemt de laatste restjes vuil weg, maar ook kalk en chloor uit het water.
• Het bereid je huid voor op de volgende producten, zodat die beter werken.
• Het herstelt de zuurgraad (PH Waarde) van je huid.

Zuurgraad
De zuurgraad van je huid zorgt voor een natuurlijke bescherming tegen uitdroging, infecties, irritaties en dergelijke. Doordat water alkalisch is (en zeep zelfs nog meer!), tast dit de zuurmantel aan. Met een lotion herstel je de zuurmantel weer. Zonder een lotion duurt het 4 tot 6 uur voordat je huid zelf de PH waarde hersteld heeft. Je huid verliest hierdoor ondertussen veel meer vocht en is veel kwetsbaarder. Je herkent het vaak ook aan een trekkerig gevoel nadat je de huid gereinigd hebt. Veel mensen slaan de lotion over en grijpen gelijk naar de crème, maar dat is niet slim. De crème kan zijn werk niet goed doen op een huid die niet in balans is.

Een tip:
Natuurlijk heb je het druk en ben je soms te moe om voor je naar bed gaat je huid schoon te maken. Wacht daarom niet tot je naar bed gaat. Maak je gezicht schoon na het eten of als je de kinderen naar bed brengt en je toch niet meer weg hoeft. Je huid profiteert daar dan langer van. Terwijl jij lekker voor de tv zit of een boek leest, kan het herstel al beginnen.

In mijn volgende blog vertel ik hoe je deze reinigingsproducten het beste gebruikt. En waarom je beter geen zeep kunt gebruiken en zo min mogelijk reinigingsdoekjes. Graag tot dan!

Meer lezen op het Beauty Blog? Kijk dan hier

1 gedachte over “Reinigen van de huid door Karen Rietbergen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven