Bloggers die op vakantie gaan om een reisblog te schrijven

Een reisblog schrijven? Wie wil dat nu niet! Als rasechte glamourgirls staan bloggers in de rij om de leukste momenten van het bloggen te ervaren en te delen. Momenten in de vorm van events waar je voor uitgenodigd wordt, producten die toegestuurd worden voor reviews en uiteraard de leuke uitjes die je als blogger te wachten staan wisselen elkaar af. Want die zijn er. Alhoewel de rode loper die voor het BN-er syndroom zorgt uitblijft bij veel bloggers, ervaren ‘we’ wel een hoop leuke momenten en avonturen waar we ons vol in storten. Zo werd ik bijvoorbeeld onlangs nog verrast met een bodyboard ervaring via #thekeytosurprise, ging Jolinda met haar gezin Bataviastad en de Bataviawerf verkennen en reisde Monica af naar een kasteel in Zeeland.

reisblog

Waren het ‘vroeger’ alleen speciale journalisten die de wereld over reisden om voor hun krant of tijdschrift de nodige verslagen te schrijven van de meest waanzinnige plekken op deze aardbol, tegenwoordig zijn er ook heel veel bloggers die deze taak op zich nemen. Enerzijds bloggers die met hart en ziel reizen en daar een fantastisch reisblog als ‘core business’ op nahouden (en er nog voor betaald krijgen ook) en anderzijds de blogger die eigenlijk blogt over andere dingen maar zo nu en dan ook een krent uit de pap mag vissen.

Je trip vastleggen in een reisblog

Een dankbare taak, al zeg ik het zelf en een van de mooie kanten van het leven van een blogger 😉 . Maar vergis je niet, het is niet zomaar een gratis vakantie zoals vaak gedacht wordt. Er moet óók gewerkt worden en dat is zelfs de reden dat je gaat (ook al wil menig blogger dat nog wel eens vergeten omdat het uiteraard deels voelt als vakantie).

De trips variëren van dagtrips tot midweken in Nederland en van individuele persreizen of groepsreizen tot een volledig verzorgd verblijf voor het gezin in bijvoorbeeld de zomervakantie in het buitenland. Zo ga ik in Juni een aantal dagen op persreis (met een aantal andere bloggers) naar Portugal, hebben we in de zomervakantie met ons gezin een verblijf in Frankrijk en Spanje op de planning staan voor Eurocamp én reizen we nog af naar Hannover om de hot spots van de stad te ontdekken.

Superleuk om te doen, vooral ook omdat je ‘gedwongen’ wordt om verder te kijken dan je neus lang is. En daarmee bedoel ik dat het van belang is dat je meerwaarde biedt voor de organisatie waar je door uitgenodigd bent en je dus ook daadwerkelijk verdiept in de plek waar je naartoe gaat. Dat deed ik voorheen eigenlijk nooit. Vroeger hadden we met regelmaat een ‘go with the flow’ vakantie waar we niets voor planden, om achteraf te constateren dat we eigenlijk niet veel bijzonders gedaan hadden. Dat zit er nu niet meer in 😉 .

Maar daar zit natuurlijk ook gelijk de valkuil die je niet ervaart als je geen reisblog hoeft te maken. Je hebt bepaalde verplichtingen waar je rekening mee moet houden. Persoonlijk houd ik niet zo van de artikelen waarin exact van minuut tot minuut vastgelegd is wat men gedaan heeft in de ik-vorm. Zo van: ‘we kwamen in de ochtend aan en hebben de tent opgezet en zijn vervolgens gaan zwemmen…’ Het zijn de makkelijkste artikelen om te schrijven, omdat je een regelrecht verslag maakt van wat je aan het doen bent, maar wat mij betreft ‘boring as hell’.

reisblog filmen

Het gaat om de beleving. Toch? Als jij als blogger een reisblog schrijft over een trip, dan is het van belang dat je een beleving neerzet (uiteraard waarheidsgetrouw) die anderen per direct een gevoel geeft over jouw trip en de plek waar je geweest bent. Een gevoel waaruit zij kunnen destileren of die bewuste plek ook wat voor hen is om te gaan beleven. Daar komt bij dat je ieder moment dat je tijdens die trip beleeft ‘scant’ om te beoordelen of deze beleving van belang is om vast te leggen. Vast te leggen in je hoofd om over te schrijven, of vastleggen op de gevoelige plaat, welke je uiteraard niet alleen deelt in je blog, maar ook op social media, want ook dát hoort erbij. Feitelijk gezien ben je een groot deel van je vakantie bezig met je verhaal, waardoor je de vakantie toch ook op een andere manier beleeft.

Ik merk dat bijvoorbeeld ook aan mijn kinderen. Uiteraard genieten ze. Maar er zijn ook momenten dat ze even geen zin hebben in mama en haar fototoestel, of -erger nog- de videocamera 😛 . Inmiddels weten ze wel dat dat erbij hoort. Niet alleen de lusten, maar ook de ‘lasten’ zeg maar.

reisblog camping les sablons

Zoals gezegd gaan wij in de zomervakantie op pad om 2 campings van Eurocamp te ervaren. Camping Les Sablons in de Languedoc en Camping Playa Montroig aan de Costa Dorada. Uiteraard komt daar een volledig reisblog over, maar we gaan ons vooral ook richten op het filmen van ons verblijf en alles wat we beleven. Leuk voor onszelf, maar vooral ook leuk voor een ander (hoop ik dan hè 😉 )! Zo schreef ik vorig jaar nog een artikel over ons verblijf bij Duinrell met filmpje erbij. Super leuk om te doen (erg tijdrovend, dat wel) en wat mij betreft geeft dat een echte kijk op hoe we het ervaren hebben.

Vind jij het leuk om een reisblog van een ander te lezen? En zo ja… wat wil je dan lezen of eventueel zien van een bepaalde plek? De privé ervaringen of juist de activiteiten, cultuur en natuur? Let me know (dan kan ik me daar vast op gaan voorbereiden 😉 ).

6 gedachten over “Bloggers die op vakantie gaan om een reisblog te schrijven”

 1. Praktische info gecombineerd met hoe jullie het beleven. Hoe het voelt, hoe enthousiast je bent, of juist niet. Leuk om aangevuld met foto’s uit de realiteit en niet uit een brochure en eventueel omgeving.

 2. Leuk wat je op de planning hebt! Zelf lees ik graag de praktische info die ik zelf nodig zou hebben om de keuze te kunnen maken ergens naartoe te gaan én ik wil graag veel foto’s zien.

 3. Goede timing, ben nu bezig met de verslagen van Italië en Kroatië. Dit soort reizen zijn inderdaad de krenten uit de pap. Gelukkig vinden ze het hier nog niet erg om op de foto te gaan, wordt er zelfs om gevraagd. Wel betekent het vaak een drukker programma omdat je toch iets wilt zien. Helemaal als er een programma voor je wordt gemaakt. Om dat vol te houdendoen wordt er afgewisseld met ochtenden aan het strand want je blijft reizen met kinderen. Heb ook veel zin in Portugal!

  Over je vraag wat te lezen, inderdaad niet alleen het ‘ik ging naar … En deed …’ maar ik wil weten hoe of wat op de bestemming, in de omgeving, hoe kindvriendelijk de cultuur is etc. Wel gebruik ik de chronologische volgorde dus hoe inchecken gaat, de camping, de accommodatie, het eten, uitstapjes etc.

  1. Joyce van de Pas
   Joyce van de Pas

   Beetje laat Linda,ik had je reactie volledig gemist, sorry. Jij zal straks wel ‘reismoe’ zijn 😉 !

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven