Je relatie redden door een grondige APK uit te voeren

Je relatie redden, het klinkt allemaal eenvoudiger dan het is. Eerder schreven we al over het verbeteren van je relatie in 45 minuten. Ook een tactiek. Uiteraard zijn er meer dan voldoende manieren om aandacht te besteden aan je relatie. Stuk voor stuk van belang om je relatie op orde te houden. ‘Houd me vast’ van Sue Johnson is zo’n boek dat je het liefst gelezen zou hebben vóórdat je relatie onder spanning kwam te staan.

relatie redden

Een relatie onderhouden zonder kennis te nemen van Johnsons inzichten en haar daarop gebaseerde Emotionally Focused Couple Therapy (EFT) is zoiets als zeezeilen zonder reddingsvest.

Achteraf is het makkelijk praten. Daarom is ‘Houd me vast’ een stevige aanrader voor wie nog wél in een relatie zit en daarin verankerd wenst te blijven. Want een partner relatie een beetje aan de wind laten zeilen, vereist wel degelijk eigenschappen en vaardigheden die je aan kunt leren.

Je relatie redden met een boek?

Natuurlijk is het niet zo eenvoudig, maar dit boek geeft je wel houvast en laat je zien waar je doorheen gaat.

Waardevol boek

‘Houd me vast’ is een interessant boek voor therapeuten die cliënten met de EFT-methode een bruikbare strategie aan kunnen reiken. Het is daarnaast ook zeer interessant om zelf door te nemen – bij voorkeur vóórdat er geen redden meer aan is, dat snap je. Het boek geeft theoretische achtergronden, maar is praktisch genoeg om aan de hand van de theorie zelf oefeningen te doen. Waardevol als je op zoek bent naar liefdevolle verbondenheid binnen een relatie die misschien wel eeuwig duurt.                                                                           

Hechten of niet?

Soepel een relatie aangaan en die vervolgens even soepel onderhouden, is niet iedereen van huis uit gegeven. En daarmee start Johnson meteen haar uiteenzetting. ‘Als een huwelijk mislukt’, schrijft zij, ‘ligt dat niet aan een steeds groeiend conflict, maar wel aan afnemende genegenheid en een gebrek aan emotionele ontvankelijkheid.’ Zij grijpt terug op de kindertijd, waar baby’s hechten aan hun ouders (lees: moeders) – of niet. Wie niet goed en gezond heeft leren hechten, krijgt het later moeilijk bij het aangaan van een relatie met een partner. Want ook in een relatie is het basisprincipe dat er wederzijdse gehechtheid moet zijn. Maar dat moet je dan wel in je vroegste jeugd hebben geleerd!

Jong geleerd oud gedaan

Ouders die een puinhoop maken van de relatie met hun kind, maken dan ook van veel meer een puinhoop. Namelijk het latere vermogen van je kind om een normale relatie te hebben. Je relatie verbeteren ligt dan ook niet zomaar voor het oprapen. Dat verklaart wellicht waarom kinderen van gescheiden ouders het zwaarder zouden kunnen krijgen in hun latere leven. Onthechting in het gezin leidt weer tot onthechting in het latere leven. Of op z’n minst tot moeite om te hechten (veiligheid, kwetsbaar durven en mogen zijn).

tip: je kan ‘Houd me Vast’ online bestellen. Het boek heeft enorm veel positieve reviews.

Je relatie redden met Johnson

Hoe inzichtgevend Johnsons theorie ook mag zijn, partners die worstelen met problemen hebben vooral behoefte aan een oplossing. Wat dat betreft laat Johnson hen niet in de steek. In haar boek vertelt ze je hoe haar programma voor het creëren van hechte en veilige relaties eruit ziet. In zeven ‘helende’ gesprekken met diverse cliënten uit haar praktijk biedt ze inzicht in de bepalende momenten van een relatie. De problemen van de mensen die figureren in haar boek zijn herkenbaar en de oplossingen die zij bereiken lijken haalbaar voor partners met vergelijkbare problemen. Johnson helpt je zo opnieuw vorm te geven aan cruciale momenten in je relatie en zo een veilige en blijvende band te creëren.

Meer artikelen over je relatie redden en verbeteren lees je hier:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven