Relatie verbeteren in 45 minuten aandacht voor elkaar, het kan!

Je kinderen vragen je aandacht, je steekt veel energie in je werk, en dan is er ook nog het huishouden. Herken je het gevoel dat je partner in je volle leven tot een soort kast wordt? Een stuk van je inboedel? Jullie redden het enigszins om het gezinsleven te managen, maar komen weinig aan elkaar toe. Je relatie verbeteren is geen overbodige luxe. Op feestdagen als Kerst of Oud en Nieuw wordt vaak bijzonder duidelijk hoe het met je relatie gaat. Je zou het samen leuk willen hebben, maar dat blijkt niet haalbaar. Hoe kan je je relatie verbeteren?

Groeiende irritatie en verwijdering; relatie verbeteren is aan de orde

Soms schijnt de groeiende irritatie aan elkaar onoverkoombaar, met de erbij horende zeurende pijn van verwijdering. Ook als je een type hebt gevonden dat precies bij je past. Heb je ook al ervaren dat je een poging doet om met je partner in gesprek te komen, en dat er alleen maar nog meer ellende uit voortkomt? Verwijten en verdedigingen, en het alles overheersende gevoel om niet gezien te worden? Hoe kan je je relatie verbeteren zonder dat je in overloze discussies komt die juist de situatie lijken te verergeren. Lees even verder, dan wordt het je duidelijk.

relatie verbeteren

Je relatie verbeteren; Wat kan je NU doen? 

Soms gaan partners met zijn tweeën op vakantie om weer dichter bij elkaar te komen of beginnen aan een relatietherapie. Dit kan veel opleveren. Maar op vakantie gaan is niet altijd mogelijk op dat moment. Je zit misschien met schoolgaande kinderen, met werk waar je niet direct vrij van kan krijgen.

Als je echter het idee hebt dat je je relatie moet verbeteren, dan is afwachten geen goede houding. Je relatie verbeteren, daar moet je op tijd aan beginnen, voor het te laat is. Je zou op zoek kunnen gaan naar iets waarmee je nu kan beginnen. Iets wat niet veel tijd en middelen vraagt maar toch een voelbaar effect heeft. Een ontspanning, een opening. Ik voer zelf met mijn man vanaf het begin van ons samenwonen “tweegesprekken”. Deze gesprekken zijn ons anker in de golven van het dagelijkse leven, we kunnen elkaar steeds in die gesprekken opnieuw terugvinden.

“Tweegesprekken; geen vragen, geen adviezen”

De Duitse psychoanalyticus Michael Lukas Moeller heeft de volgende voorwaarden gesteld voor “tweegesprekken”. Voor gesprekken in een huwelijk en een relatie die tot meer begrip en een diepere verbinding leiden.

  • Iedereen spreekt over zichzelf (in “ik”- boodschappen). Je vertelt wat je hebt meegemaakt, hoe het met je gaat, wat je beweegt.
  • Spreken en luisteren is ongeveer gelijk verdeeld. Zwijgen mag.
  • Je stelt de ander geen vragen en je geeft geen adviezen. Je luistert alleen maar.

Vrouwen en mannen verschillen van elkaar

Vrouwen kunnen soms mannen doorboren met vragen zoals: “Wat voel je nou ECHT?” Het effect hiervan is dat mannen zich nog meer afsluiten. Iets met Mars en Venus 😉 , maar als zij precies zo veel mogen vertellen als zij willen, en op hun manier, ontstaat vanzelf een opening en kan je de relatie verbeteren. En mannen hoeven hun vrouwen in deze gesprekken geen oplossingen aan te bieden. Zij luisteren alleen maar, waardoor een vrouw zich meer gehoord en waargenomen voelt. Hierdoor komt er ontspanning in het gevoel dat je niet gezien wordt en dat alleen werkt al!

Het tweegesprek als “time-in” met z’n tweeën

Bij tweegesprekken doe je dus eigenlijk niets anders dan bij “time-in”, bij het nemen van tijd voor jezelf. Ruimte maken om te luisteren, waar te nemen en te benoemen wat er is. Dit is niet altijd even leuk qua inhoud, want je komt ook vooroordelen, afkeuring en pijnlijke gevoelens tegen. Maar uiteindelijk wordt er iets anders voelbaar – ontspanning, ruimte en luchtigheid. Verbondenheid en waardering zijn dichtbij, en je gevoel voor humor keert terug. Het klinkt misschien allemaal een beetje ingewikkeld, maar het is niets meer en minder dan je vroeger al deed. Toen je net verliefd was op elkaar. Toen kinderen, werk en je sociale leven nog niet in de weg zaten, en je relatie verbeteren geen issue was.

Regelmatig je relatie verbeteren en eraan werken is de truc

Om echt een effect te ervaren is het handig om de gesprekken regelmatig, liefst wekelijks, te doen. Minimaal 45 minuten lang. Een ritueeltje kan helpen om het gesprek duidelijk af te bakenen van het overige gezinsgebeuren: een kop thee zetten of een kaarsje aansteken bijvoorbeeld. Het spreekt vanzelf dat je je tijdens de gesprekken niet laat onderbreken door telefoontjes. Net als bij het nemen van tijd voor jezelf doet de intentie om echt ruimte voor elkaar te maken al heel veel. Je laat de ander voelen dat hij belangrijk voor je is!

tip: Meer tips over romantiek in je relatie vind je hier, óók belangrijk voor het verbeteren van je relatie. Daarnaast zijn er uiteraard voldoende boeken over in omloop. Ben je van het omdenken? Kijk dan eens naar dit boekje, leest lekker weg en heeft goede reviews!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven